CE da un ultimatum Frantei dupa expulzarile controversate ale romilor

0
682
romi-franta

romi-frantaCE a decis, miercuri, sa lanseze la jumatatea lui octombrie o procedura impotriva Frantei pentru nerespectarea legislatiei UE dupa repatrierea romilor, in cazul in care Parisul nu va prezenta pana atunci garantii ferme, si sa demonstreze ca aceste actiuni nu sunt discriminatorii.

„Comisia a decis astazi sa lanseze o procedura de infringement impotriva Frantei (…) deoarece aceasta priveaza cetatenii de garantii procedurale esentiale, iar acest lucru trebuie corectat”, a anuntat, in franceza, Viviane Reding, comisarul pentru Justitiei care se ocupa de dosar.

Aceasta procedura, care va putea conduce la o sesizare a Curtii Europene de Justitiei, se refera la directiva privind libera circulatie a cetatenilor europeni din 2004. Acest text prevede garantii precise pentru cei care sunt expulzati.

„Am luat decizia politica astazi. Franta va fi informata si decizia definitiva va fi luata” la jumatatea lui octombrie, in functie de raspunsurile Parisului, a explicat ea la incheierea unei reuniuni cu colegii sai comisari.

Franta dispune astfel de facto de o perioada in care va putea evita aceasta actiune, dar este „sub amenintarea ghilotinei”, a rezumat un membru al Comisiei sub acoperirea anonimatului.

Bruxelles-ul nu a deschis o alta procedura de infringement pe care o avusese in vedere impotriva Frantei pentru discriminare in legatura cu repatrierea romilor. Dar Reding a anuntat ca i-a „scris astazi (miercuri) Guvernului francez pentru a-i cere sa elimine indoielile” cu privire la practici discriminatorii in cadrul expulzarii romilor.

„Am cerut un raspuns pana la 15 octombrie”, a adaugat ea.

Reding a negat orice retragere in fata Frantei, in pofida absentei imediate a unei proceduri. „As fi dat inapoi daca as fi anuntat ca dosarul a fost inchis”, a afirmat ea.

„O procedura de infringement pentru discriminare este posibila”, a afirmat ea. „Avem afirmatii si garantii politice date la cel mai inalt nivel ca nu au fost discriminari. Dar avem unele indoieli si acestea trebuie eliminate”, a declarat ea.

„Le-am cerut autoritatilor franceze sa ne furnizeze dovezi, documente foarte precise, cum ar fi dosare ale expulzarilor si documente furnizate cetatenilor europeni expulzati”, a adaugat Reding. in colimatorul sau se afla o circulara a Frantei din 5 august, care vizeaza explicit evacuarea romilor.

Fermitatea afisata de Viviane Reding, angajata de doua saptamani intr-o disputa cu Parisul, nu se regaseste insa in comunicatul oficial al Comisiei Europene, care incearca sa manifeste mai multa ingaduinta fata de Franta.

Textul indica doar ca „CE va trimite o scrisoare de avertizare Frantei” pentru a cere „un proiect de masuri de transpunere (a directivei din 2004) si un calendar precis pentru adoptarea sa inainte de 15 octombrie 2010”.

„Comisia a urmat in unanimitate propunerea lui Reding”, a asigurat insa Jose Manuel Barroso in cadrul unei conferinte de presa, ca raspuns la intrebarile privind divergentele de prezentare a deciziilor Comisiei.

„Obiectivul deciziilor luate miercuri este de a constrange Franta sa se conformeze”, a explicat un membru al Comisiei Europene, sub acoperirea anonimatului.

Guvernul francez s-a declarat multumit ca nu a fost vizat pentru discriminare.

Grupurile socialist si ecologist din Parlamentul European au salutat fermitatea demonstrata de Comisie prin decizia de lansare a unei proceduri de infringement si i-au cerut sa nu cedeze in privinta „prezumtiilor de incalcare a directivelor antidiscriminare”. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here