Senat: Persoanele cu restante la asigurarile de sanatate, executate silit prin ANAF

0
528
reteta

retetaSenatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativa care prevede ca ANAF va executa silit persoanele fizice care nu isi achita la termen contributiile datorate fondului asigurarilor sociale de sanatate.

Propunerea a fost adoptata de Senat cu 61 de voturi „pentru”, 3 voturi „impotriva” si o abtinere.

Legea prevede ca, in cazul neachitarii la termen a contributiilor datorate fondului, colectarea veniturilor se face de catre ANAF, care procedeaza la aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor cuvenite, dar si a majorarilor de intarziere.

In cazul persoanelor care nu realizeaza venituri, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea, aplicarea masurilor de executare silita se efectueaza de catre CNAS.

Propunerea legislativa adoptata de Senat mai prevede ca Ministerul Finantelor, prin ANAF, va colecta contributiile persoanelor juridice si fizice care au calitatea de angajator, precum si cele ale persoanelor fizice care realizeaza venituri. ANAF va colecta aceste contributii intr-un cont deschis pe seama CNAS.

Senatul a fost prima Camera sesizata cu aceasta initiativa, prin care se modifica Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Initiatorii actului normativ sunt senatorii PDL serban Radulescu si Iosif Secasan.

Acestia motiveaza necesitatea colectarii de catre ANAF, prin executare silita, a restantelor la plata contributiilor, prin constatarea „numeroaselor impedimente” din activitatea de colectare a contributiilor datorate Fondului Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) de catre persoanele fizice care realizeaza venituri altele decat cele salariale.

Initiatorii mentioneaza veniturile impozabile realizate din activitati independente, veniturile din agricultura supuse impozitului pe venit, veniturile din cedarea folosintei bunurilor, veniturile din dividende si dobanzi, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.

„S-a constatat dificultatea caselor de asigurari de sanatate de a emite acte administrativ fiscale, pentru stabilirea obligatiilor catre FNUASS, motivat de urmatoarele aspecte: diversitatea activitatilor ce cad in sarcina caselor de asigurari de sanatate, personalul insuficient raportat la ponderea persoanelor care au obligatia de plata”, se arata in expunerea de motive a initiativei legislative.

Senatorii PDL care au facut propunerea considera ca desfasurarea activitatii de colectare a acestor contributii de catre ANAF ar duce la „incasari imediate” si ar elimina posibilitatea ignorarii obligatiei de plata la FNUASS, in conditiile in care obligatia de declarare a contributiei datorata la FNUASS ar fi concomitenta cu obligatia de declarare a impozitului pe venit.

„Pentru o sustinere echitabila si echilibrata a desfasurarii actului medical este imperios necesara optimizarea colectarii contributiei datorate, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de sanatate. in acest sens este necesara (…) colectarea contributiilor persoanelor fizice care realizeaza venituri impozabile, respectiv aplicarea masurilor de executare silita in cazul neachitarii la termen, sa se realizeze de catre ANAF”, mai sustin serban Radulescu si Iosif Secasan. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here