Bugetul general consolidat de anul trecut s-a incadrat in tinta stabilita

0
849

Bugetul general consolidat a incheiat anul trecut cu venituri de 233,6 miliarde lei, in crestere cu 9% fata de 2014, iar cheltuielile au urcat cu 8%, la 243,9 miliarde lei, rezultand un deficit de 10,3 miliarde lei, respectiv de 1,47% din PIB, incadrat in tinta de 1,85% din PIB stabilita.

Fata de anul precedent, deficitul s-a redus de la 1,72% la 1,47% din PIB, respectiv cu 1,1 miliarde lei in termeni nominali, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

1. Veniturile bugetului general consolidat au reprezentat 33,1% din PIB, consemnand o crestere cu un punct procentual ca pondere in Produsul Intern Brut.

S-au inregistrat cresteri la incasarile din impozit pe profit (13%), impozitul pe venit (12,4%), TVA (12,3%), venituri nefiscale (12%) si accize (8%).

„incasarile din contributii de asigurari sociale au o usoara crestere fata de anul anterior, desi au fost influentate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor, cat si de cresterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contributie catre pilonul II de pensii”, se arata intr-un comunicat al Finantelor.

Administratiile locale au inregistrat cresteri la taxa pe utilizarea bunurilor cu 4,8%, venituri nefiscale cu 4,1% si la impozite si taxe pe proprietate cu 1,5%.

Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au fost de 17 miliarde lei, cu 49,3% mai mari fata de anul 2014.

Cheltuielile bugetului general consolidat, de 243,9 miliarde lei, au urcat in termeni nominali cu 8% fata de anul precedent si cu 0,8 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cheltuielile de personal s-au majorat cu 3,2%, ca urmare a cresterilor salariale in administratia publica locala, precum si in sectorul de sanatate si in invatamant. Totodata, au scazut cheltuielile cu dobanzile cu 6,2%, pe fondul diminuarii randamentelor la licitatiile emisiunilor de obligatiuni de tip benchmark. Cheltuielile pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile au crescut fata de anul precedent cu 62,4%.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 41,3 miliarde lei, reprezentand 5,9% din PIB, fata de 32,7 miliarde de lei in anul 2014.

Cresterea cheltuielilor pe ultimele luni ale anului, in special in decembrie, au fost in principal pentru investitii, atat a celor finantate din fonduri europene, cat si din surse proprii si cu finantare rambursabila, precizeaza Finantele.

Cheltuielile pentru investitii au totalizat 15,1 miliarde lei in decembrie, din care 7 miliarde lei pentru sustinerea proiectelor cu finantare europeana, 87,2 milioane lei pentru proiecte cu finantare rambursabila si 8 miliarde lei pentru cele finantate din cheltuieli de capital.

„Avand in vedere ca finele anului 2015 a reprezentat perioada de eligibilitate a platilor aferente proiectelor din cadrul financiar 2007-2013, s-au facut eforturi in vederea asigurarii fondurilor necesare acestora, astfel incat doar in luna decembrie s-au platit aproximativ 9,1 miliarde de lei, in timp ce media lunara a fost de circa 1,5 miliarde de lei, din care 7 miliarde de lei au fost de natura investitiilor, restul fiind subventii pentru agricultori si alte plati in contul Uniunii Europene”, explica reprezentantii ministerului.

Totodata, suma alocata pentru sprijinul acordat agricultorilor la achizitionarea motorinei s-a majorat in decembrie cu circa 40%, alocandu-se suplimentar 106 milioane lei, prin Ministerul Agriculturii.

Cresterile cheltuielilor de personal in perioada noiembrie-decembrie au fost determinate de plata in avans a transei a IV-a aferenta anului 2016 din titlurile executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale obtinute in instanta de personalul din sectorul bugetar, precum si de majorarile salariale ale personalului din unitatile sanitare, incepand cu 1 octombrie 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here