Bronislaw Komorowski obtine 41,22 la suta la prezidentialele din Polonia – rezultate partiale

0
708
alegeri-polonia

alegeri-poloniaCandidatul liberal Bronislaw Komorowski s-a clasat pe locul intai, cu un usor avans, in primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica din Polonia, cu 41,22 la suta din voturi, in fata rivalului sau conservator, Jaroslaw Kaczynski, conform rezultatelor partiale.

 Kaczynski a obtinut 36,74 de procente, potrivit rezultatelor dupa numararea a 94,3 la suta din voturi, publicate luni dimineata de Comisia Electorala Nationala.

Cei doi rivali se vor confrunta astfel in cel de-al doilea tur de scrutin, prevazut la 4 iulie.

Candidatul de stanga, social-democratul Grzegorz Napieralski, a creat surpriza clasandu-se pe locul al treilea, cu 13,7 la suta din voturi.

Rezultatul celui de-al doilea tur depinde in mare parte de alegerea pe care o vor face sustinatorii tanarului candidat de stanga, precum si de rata de participare, care in primul tur s-a ridicat la 54,85 la suta, potrivit datelor Comisiei.

„In viata, ca si in fotbal si in toate disciplinele sportive, prelungirea este cea mai dificila”, a declarat duminica seara Komorowski, in varsta de 58 de ani, presedinte al Camerei inferioare a Parlamentului si sef interimar al statului. „Sa fim constienti de ea, sa ne mobilizam fortele si toata energia pentru aceasta finalaa cursei prezidentiale”, a adaugat el.

„Cheia victoriei este credinta, convingerea ca este posibil si ca este necesar sa castigi. Trebuie sa castigam pentru patria noastra, pentru Polonia”, a afirmat adversarul sau, Jaroslaw Kaczynski (61 de ani), lider incontestabil al opozitiei conservatoare si presedinte al partidului nationalist Lege si Justitie (PiS).

„Grzegorz Napieralski a castigat un important capital politic care va putea inclina balanta in turul doi. Am putut vedea deja primele tentative de seductie din partea principalilor doi candidati”, a declarat sociologul Edmund Wnuk-Lipinski.

Napieralski s-a limitat sa le multumeasca alegatorilor sai, fara a preciza pe care dintre cei doi candidati le va cere sa il sustina.

Conform sondajelor, 66,5 la suta dintre alegatorii sai sunt pregatiti sa il voteze pe Komorowski in turul doi, si numai 30 la suta il vor sustine pe Kaczynski.

La randul sau, candidatul dreptei catolice, Marek Jurek, care a obtinut 1,04 la suta din voturi in primul tur, a anuntat deja ca va face apel pentru sprijinirea lui Kaczynski.

„Scenariul din anul 2005 se repeta. in primul tur al alegerilor prezidentiale, candidatul liberal Donald Tusk il devansa cu 3 puncte procentuale pe Lech Kaczynski”, presedintele defunct si fratele geaman al lui Jaroslaw, a declarat Pawel Poncyliusz, un purtator de cuvant al lui Kaczynski. „Toata lumea stie ce s-a intamplat in turul doi, Lech Kaczynski a castigat”, a adaugat el.

Alegerile prezidentiale din Polonia au fost organizate dupa moartea presedintelui Lech Kaczynski, intr-un accident de avion, la 10 aprilie, in apropiere de Smolensk, in Rusia. Kaczynski si alte 95 de persoane au murit in acest accident fara precedent, in timp ce se deplasau la ceremoniile pentru aniversarea masacrarii a mii de ofiteri polonezi la Katin, in 1940.

Lider al opozitiei conservatoare, Jaroslaw Kaczynski s-a lansat in cursa electorala dupa moartea fratelui sau.

„Kaczynski are un mare electorat negativ, de ordinul a 60 la suta”, a declarat Stanislaw Mocek, politolog la Academia poloneza de stiinte.

Insa o scadere neta a ratei de participare din cauza vacantei „ar putea tulbura cartile. Alegatorii lui Kaczynski sunt foarte disciplinati”, a precizat el.

O victorie a liberalilor i-ar priva pe conservatori de puterea de veto fata de legi, prerogativul sefului statului, utilizat adesea de Lech Kaczynski de la invingerea PiS la alegerile legislative din 2007.

Comisia Electorala Nationala urmeaza sa publice rezultatele dupa numararea tuturor voturilor la sfarsitul zilei de luni. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here