FMI lauda Bulgaria pentru ca a gestionat criza mai bine ca vecinii ei

0
675
economie, grafice, bcr, estimare,

economie-graficeVecinii de la sud de Dunare sunt in perioada de refacere economica, conform analizei misiunii FMI. Bulgarii se bucura ca se descurca mai bine ca Romania.

 Bulgaria a resimtit din plin criza mondiala, insa acum este in perioada de refacere economica, afirma Bass Baker, seful misiunii FMI pentru Bulgaria si Romania. Baker a laudat stabilitatea sistemului bancar al bulgarilor si a apreciat ca vecinii nostri s-au descurcat mult mai bine ca alte tari din zona in ceea ce priveste masurile de combatere a crizei. Baker a spus ca stabilitatea monedei si lipsa unei presiuni in acest sector este semnificativa, chiar daca PIB-ul Bulgariei a scazut cu 5%, adaugand ca reducerea cheltuielilor in sectorul public este in continuare obligatorie.

Intepaturile catre Romania
Daca laudele venite din partea sefului misiunii FMI nu au cum sa nu-i maguleasca pe guvernantii bulgari, un motiv declarat de mandrie pentru vecinii nostri este depasirea Romaniei in plan economic. „Vom dovedi ca Bulgaria face fata problemelor economice mai bine decat Romania”, a declarat recent premierul bulgar, Boiko Borisov. „Nu ne putem permite sa ajungem ca Romania”, a spus si unul dintre liderii „Coalitiei Albastre”, Martin Dimitrov. Daca lucrurile stau deja bine pentru bulgari, acestia se asteapta ca primele semne vizibile ale revigorarii sa apara in luna septembrie.

„Scenariul grec s-ar putea repeta undeva in Europa, dar nu in Bulgaria. Revenirea economica a tarii se va simti puternic in septembrie”, a declarat ministrul de Finante bulgar, Simeon Djankov, care pune mare baza pe cresterea exporturilor. Din aprilie 2009 pana in aprilie 2010, exporturile bulgare au crescut cu 36%, iar Djankov este convins ca vor creste in continuare. Ministrul a adaugat ca indicatorii economici ai Bulgariei sunt mai buni decat media UE. De pilda, somajul a scazut la 9,7% (de la peste 10%), iar piata creditelor ipotecare a crescut.

Un alt motiv de mandrie pentru bulgari sunt succesele in lupta impotriva contrabandei. „tara noastra este mai puternica decat orice afaceri ilegale si retele de contrabanda”, a spus Simeon Djankov, facand din nou comparatie cu alte tari UE. „in definitiv, exista contrabanda in toata Europa, din cauza crizei economice. Dar Bulgaria se descurca foarte bine”, a spus ministrul, mentionand ca, daca contrabanda cu tigari in Bulgaria este de 29 la suta, in Lituania ea atinge 60 la suta, iar in Germania 19 la suta. (Sursa: gandul.info)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here