Bookfest 2010 – intre 9 si 13 iunie, la Romexpo, cu Spania, invitat de onoare

0
1123
bookfest-4-chirita

bookfest-4-chiritaEditia din 2010 a targului de carte Bookfest se va desfasura intre 9 si 13 iunie, in pavilioanele 13-17 de la Romexpo din Capitala, Spania urmand sa fie invitat de onoare al evenimentului, a declarat pentru MEDIAFAX Cristina Poterasoiu, directorul executiv al AER, organizatorul evenimentului.

Cea de-a cincea editie a targului de carte Bookfest va fi organizata de Asociatia Editorilor din Romania (AER) pe o suprafata de circa 14.000 de mp, la fel ca editia din 2009.

Potrivit Cristinei Poterasoiu, la aceasta editie a Bookfest va fi inaugurata seria tarilor care vor purta statutul de „invitat de onoare”.

„Anul acesta invitat de onoare la Bookfest va fi Spania, respectiv Ministerul Culturii din Spania. Astfel, vor veni la eveniment romancieri si autori de dramaturgie, dar incercam sa aducem si tineri artisti, pictori, fotografi etc”, a explicat Cristina Poterasoiu. Ea este prezenta la Colocviile Uniunii Editorilor din Romania (UER), eveniment care se desfasoara vineri si sambata, la Sinaia.

Ea a precizat ca AER colaboreaza cu Institutul Cervantes din Bucuresti si cu Centrul National al Cartii pentru pregatirea Bookfest. „Suntem in discutii si cu Ministerul Culturii. Se doreste o sustinere financiara. Nu stim insa, datorita situatiei economice defavorabile, care va fi valoarea ei, dar oricare va fi aceasta valoare, ea este binevenita”, a mai spus directorul executiv al AER.

Pastrand traditia, pe langa manifestarile dedicate evenimentelor editoriale, Bookfest va gazdui concerte si proiectii de film, „TIFF la Bookfest” continuand si in acest an.

O noutate a editiei din acest an a Bookfest este faptul ca Romexpo le impune editorilor pentru utilarea standurilor lor de carte folosirea mobilierului pe care il detine complexul expozitional. Acest fapt nemultumeste editurile mari, care, de obicei, isi personalizau standurile folosind un mobilier propriu.

In legatura cu acest aspect, Cristina Poterasoiu a precizat ca AER incearca sa ajunga la o intelegere cu cei de la Romexpo, astfel incat sa nu li se impuna editorilor care detin mobilier propriu pentru standurile lor sa foloseasca mobilierul pus la dispozitie de Romexpo.

La fel ca in 2009, intrarea la Bookfest 2010 va fi libera.

Anul trecut, targul de carte Bookfest a insumat peste 130 de standuri, numarul titlurilor prezentate depasind 25.000. Totodata, la Bookfest 2009 au participat si scriitori celebri ai literaturii mondiale, precum Vladimir Sorokin si Adam Michnik.

Colocviile Uniunii Editorilor din Romania (UER) au debutat vineri, la Sinaia, cu dezbaterea „Cartea, computerul si informatia culturala” si cu adunarea generala a membrilor UER si continua, sambata, cu dezbaterea „Viitorul manualelor – manualele viitorului” si prezentarea unor programe ale industriei de carte, care vor debuta in acest an.

Uniunea Editorilor din Romania a fost infiintata in 1995 si are 52 de edituri membre, printre care se numara All, Niculescu, Corint, Paralela 45, Editura Didactica si Pedagogica etc. in prezent, UER acopera peste 80% din piata de carte scolara din Romania.

Asociatia Editorilor din Romania a fost fondata in 1991 si are peste 60 de edituri membre, printre care: Curtea Veche, Humanitas, Polirom, Cartea Romaneasca, Rao, Coresi, Nemira etc. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here