BNR: Firmele vor sa-si reduca gradul de indatorare la banci

0
796

Companiile din Romania intentioneaza sa-si mentina sau chiar sa-si reduca gradul de indatorare bancara, avand in vedere ca 64% dintre firme nu ar accesa un credit in lei, iar 68% nu ar contracta o finantare in euro, indiferent de cost, potrivit unui sondaj efectuat de BNR, anunta Mediafax.

„Capacitatea companiilor de a face fata unor evolutii nefavorabile privind rata dobanzii este scazuta, dar cunoaste o imbunatatire comparativ cu exercitiul anterior. Aproximativ o treime din companii spun ca ar fi afectate de o majorare intre 1 si 3 puncte procentuale a ratei dobanzii, atat la lei, cat si la euro, categoria celor care indica problematic un soc de pana la 1 punct procentual fiind in scadere”, arata rezultatele Sondajului privind accesul la finantare al companiilor nefinanciare din Romania si capacitatea acestora de a face fata unor conditii financiare nefavorabile (FCNEF).

Studiul surprinde opiniile sectorului real cu privire la cele mai presante probleme in desfasurarea activitatii, disponibilitatea si evolutia surselor de finantare, rata de succes in accesarea finantarii de la banci si IFN si in accesarea fondurilor europene, relatia firmelor cu bancile si IFN, perceptia privind costul finantarii, nivelul maxim suportabil privind rata dobanzii si efectele unor posibile evolutii nefavorabile ale ratei dobanzii sau perceptia asupra implicatiilor unei posibile aprecieri/deprecieri a monedei nationale.

Analiza este realizata pe baza raspunsurilor a circa 10.500 de companii nefinanciare, perioada investigata fiind octombrie 2014 – martie 2015.

Peste jumatate dintre firmele cu credite in moneda nationala (55%) se finanteaza cu o rata a dobanzii intre 4% si 8%, iar 68% dintre cele cu finantari in euro au o rata medie a dobanzii intre 2% si 6%.

Cele mai multe companii (62%) a raportat ca nu au solicitat credite de la institutiile financiare in perioada mentionata.

Similar exercitiului precedent (aprilie-septembrie 2014), rezultatele cu privire la dificultatile majore intampinate in accesarea finantarii de la banci si/sau IFN se mentin. Piedicile majore intampinate de catre companii in accesarea de finantare sunt cerintele privind valoarea sau tipul garantiei, nivelul prea ridicat al dobanzilor si comisioanelor si clauzele contractuale.

Totodata, firmele continua sa se bazeze preponderent pe finantarea interna.Astfel, 44% dintre respondenti au optat pentru reinvestirea profitului sau vanzarea de active ca sursa de finantare, inclusiv acele companii care au indicat o scadere a profitului in perioada de referinta (35% din firmele in aceasta situatie).

Apelarea la fonduri europene se mentine la un nivel foarte scazut. Se observa o crestere a ponderii companiilor carora le-au fost rambursate astfel de fonduri in perioada octombrie 2014 – martie 2015, fata de semestrul precedent.

Firmele declara ca problemele presante cu care s-au confruntat in trecut se mentin si pentru perioada investigata.

Fiscalitatea, concurenta si lipsa cererii se pastreaza, in aceasta ordine, in clasamentul alegerilor companiilor cu privire la cele mai presante probleme. Ponderea companiilor care au declarat ca accesul la finantare reprezinta o problema presanta a ramas neschimbata (16%).

Totodata, ponderea companiilor cu credite este superioara celei a firmelor fara credite din punct de vedere al considerarii accesului la finantare ca fiind o problema presanta (20%, respectiv 13%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here