CEC Bank a raportat un profit de 13,8 milioane lei in 2014

0
709

 

In anul 2014, CEC Bank a reusit sa creasca portofoliul de credite acordate persoanelor juridice cu cca. 8,5%, banca continuand sa finanteze intreprinderile mici si mijlocii, agricultura si autoritatile administratiei publice locale. Structura portofoliului de credite s-a schimbat in corelatie cu strategia si misiunea bancii. Astfel, in decembrie 2014, ponderea creditelor acordate persoanelor juridice in total portofoliu era de 68%, fata de doar 21% in 2006.

Activitatea de creditare a inregistrat in anul 2014 un ritm de crestere mult mai intens decat imaginea pe care o ofera soldurile din bilant, intrucat creditele punte, care sunt acordate si rambursate in cursul anului, precum si creditele aprobate dar neutilizate pana la 31.12.2014 nu sunt reflectate in soldul bilantier.

Fidela obiectivului strategic de sustinere a absorbtiei fondurilor europene, CEC Bank a finantat pana la sfarsitul anului 2014 un numar de 26.568 proiecte eligibile pentru accesarea fondurilor europene, pentru care valoarea insumata a granturilor se ridica la peste 9.169,9 mil. lei. De asemenea, din surse BERD, banca a finantat 531 credite (linia pentru IMM-uri, linia pentru mediul rural, linia pentru eficientizarea energiei), in suma de aproximativ 120,1 mil. lei.

Rata creditelor neperformante de 21,74% (fara a lua in considerare vanzarile de credite) se mentine la un nivel apropiat de media sistemului bancar. In cadrul procesului de curatare a creditelor neperformante, CEC Bank a scos in afara bilantului, prin “write-off”, credite neperformante in valoare de aproximativ 731 milioane lei, cheltuiala neta cu ajustarile pentru depreciere ridicandu-se la cca. 547 milioane lei.

Depozitele totale de la clienti au crescut in 2014 cu circa 8,8%, pe baza cresterii depozitelor atrase de la clientii persoane juridice cu aproximativ 22% si a celor atrase de la clientii persoane fizice cu aproximativ 7%.

In anul 2014, CEC Bank a inregistrat un profit brut de 13,8 mil. lei, in conditiile in care datele preliminare la nivelul sistemului bancar releva o pierdere estimata de cca. 4,4 mld. lei. Astfel, CEC Bank inregistreaza profit pentru al VIII-lea an consecutiv, in pofida conditiilor generate de criza financiara mondiala si de cresterea ajustarilor nete pentru deprecierea creditelor.

Ca si in anii precedenti, partea de profit ramasa dupa plata impozitelor si constituirii rezervelor legale in suma de cca. 7 mil. lei a fost utilizata pentru majorarea capitalului social al bancii, care in acest fel a ajuns la valoarea de 1.170.443.700 lei, in timp ce fondurile proprii insumeaza 1.459.765.118 lei.

Activele bancii s-au situat la valoarea de cca. 28 miliarde lei, pe fondul cresterii soldului creditelor acordate clientilor cu 6,4%.

Numarul de clienti activi persoane fizice si juridice a crescut in anul 2014, dovada a cresterii calitatii produselor si serviciilor oferite, precum si a gradului de incredere a clientilor. Astfel, banca avea la finalul anului trecut 2,6 milioane de clienti activi persoane fizice si 138 mii de clienti activi persoane juridice.

Avand ca prioritate strategica sustinerea segmentului IMM-urilor, agriculturii si a autoritatilor administratiei publice locale, CEC Bank a continuat sa inregistreze profit timp de opt ani consecutiv, ceea ce demonstreaza succesul strategiei de dezvoltare anuntate in 2007. In prezent, CEC Bank se regaseste in grupul bancilor de elita din Romania, fiind o banca competitiva si profitabila”, a declarat domnul Radu Gratian Ghetea, Presedinte Director General CEC Bank.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here