Ambasadorul Olandei: Cresterea economica merge mana in mana cu dezvoltarea statului de drept si a justitiei

0
727
justitie-judecata-lege

Cresterea economica merge mana in mana cu dezvoltarea statului de drept si a justitiei, iar Romania are potential de crestere, a declarat ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel, explicand ca un domeniu ca internetul a avut succes deoarece n-a existat in comunism, iar oligarhii nu l-au pastrat pentru ei in anii ’90, anunta Mediafax.

Ambasadorul Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, a declarat, vineri, la cea de-a treia editie a forumului Eurosfat, ca Europa va fi „o singura familie” daca va respecta regulile stabilite.

„Va amintiti de campania lui Bill Clinton din 1992 si expresia lui «It’s the economy, stupid!»? Acesta este baza regulilor pe care le avem in Europa. Vrem sa fim uniti, sa fim o singura familie, fara frontiere. Daca urmam cele cateva reguli pe care le-am decis impreuna, vom putea trai impreuna asa diversi cum suntem in ceea ce priveste religia, traditiile, istoria, geografia. Daca nu, vedem ca apar diferente uriase in privinta nivelului de bogatie, vedem diferente in migratie. Regulile pe care le facem sunt cruciale”, a afirmat ambasadorul olandez.

Van Bonzel a precizat ca in prezent Europa nu are succes din punct de vedere economic, amintind ca in ultimul top al competitivitatii la nivel mondial, publicat saptamana aceasta, se afla doar cinci tari europene in primele 15.

Romania este pe locul 47 in acest top, dar „ar trebui si poate avansa rapid”, deoarece are resurse, are potential si face parte din cea mai mare piata din lume, iar in unele domenii, precum IT, a inregistrat succese mari.

„Internetul in Romania este printre cele mai rapide din Europa. De ce? Pentru ca n-a existat internet in comunism si astfel baronii locali, oligarhii n-au pastrat internetul pentru ei in anii ’90. Nu erau constienti de faptul ca internetul era in curs de dezvoltare in acea perioada. Daca dati romanilor o sansa sa demareze afaceri, ii stimulati si le dati stat de drept asa cum s-a intamplat in economiile de piata din Europa, atunci Romania poate creste mult mai rapid si mai echilibrat decat pana acum. Vedem crestere economica in unele orase, Cluj, Timisoara si, bineinteles, Bucuresti, dar o crestere la nivelul intregii economii merge mana in mana cu dezvoltarea statului de drept si a justitiei”, a afirmat Matthijs van Bonzel, la o dezbatere despre politicile europene in justitie.

Eurosfat, organizat de Europuls si CRPE, este un forum anual de dezbateri europene ce are loc in Romania incepand cu anul 2013. Scopul evenimentului este de a aduce impreuna politicieni, reprezentanti ai societatii civile si ai mediului de afaceri, experti si cetateni pentru a dezbate asupra celor mai importante teme de pe agenda europeana, astfel facilitand pozitionarea actorilor romani in cadrul UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here