BNR construieste o banca-punte care sa administreze banci intrate in dificultate

0
764
bnr-noaptea

bnr-noapteaBanca Nationala urmeaza sa definitiveze si sa aprobe reglementarile privind functionarea unui nou tip de institutie financiara pe piata locala – asa-numita „bridge bank” – banca- punte – care sa poata prelua rapid spre administrare banci comerciale care intra in dificultate.

Fondul de Garantare a Depozitelor ar urma sa constituie banca-punte si sa o imputerniceasca sa preia o institutie de credit cu probleme grave de solvabilitate si lichiditate. Ramane de vazut care vor fi criteriile pe baza carora va avea loc o asemenea preluare, respectiv daca noul mecanism de salvare a unei banci va fi valabil pentru orice institutie de credit.

Romania s-a angajat fata de Fondul Monetar International prin acordul stand-by de tip preventiv ca pana la sfarsitul lunii octombrie sa reglementeze functionarea institutiei de tipul „bridge bank” pentru extinderea gamei de instrumente care sa permita interventii rapide in sistem,cu efecte negative minime asupra stabilitatii financiare generale.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale urma sa discute vineri aprobarea acestor noi reglementari. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a mentionat ca aceste schimbari vor fi facute publice in perioada urmatoare, dupa avizul final al Consiliului de Administratie. Violenta crizei financiare care a izbucnit in 2008 a determinat la nivel mondial schimbari rapide de legislat ie in domeniul supravegherii bancare.

Banca Nationala discuta de mai mult timp adaptarea legislatiei de supraveghere la noile conditii, astfel incat sa poata actiona cu rapiditate atunci cand situatia unei banci se deterioreaza.

in trecut, BNR trebuia sa astepte pana erau parcurse toate etapele impuse de legislatia privind falimentul. Acum, BNR nu vrea sa se mai ajunga in aceasta situatie care poate fi mult mai costisitoare decat introducerea unei banci-punte care sa administreze activele si pasivele unei banci cu probleme.

Banca-punte va fi o banca noua, cu durata de functionare limitata, cu gama completa de servicii autorizate de BNR si supravegheata de banca centrala. Aceasta va prelua rapid (practic intr-un weekend) depozitele si creditele unei banci care nu se mai descurca pe piata si va asigura continuitatea activitatii fara nicio intrerupere a programului normal de functionare.

Banca-punte va continua sa indeplineasca angajamentele fata de deponenti si va evita intreruperea/solicitarea rambursarii anticipate a creditelor in derulare.

Basescu: Principalul subiect al intalnirii cu FMI, CE si BM a fost bugetul de stat pentru 2012. Concluziile au fost prudenta, prudenta si iarasi prudenta

Presedintele Traian Basescua declarat duminica, dupa intalnirea pe care a avut-o la Palatul Cotroceni cu reprezentantii FMI, CE si BM, ca principalul subiect a fost bugetul de stat pentru 2012.Declaratiile presedintelui:

Ultima evaluare Bloomberg arata ca imediat dupa decizia de la Bruxelles Romania a inceput sa aiba descrestere a primei de risc.

Cresterea economica este evidenta in unele ramuri, in primul rand in agricultura (peste 12%), in constructii (peste 10%) fata de trimestrul III din 2010. Cresterea din constructii este aproape exclusiv confirmarea politicii corecte a Guvernului, care a facut tot efortul pentru mentinerea investitiilor. Trimestrul III din 2011 va marca o crestere destul de puternica in turism (circa 19%). Se realizeaza si o usoara crestere a consumului, odata cu diminuarea inflatiei. Cred ca vom avea o crestere de circa 3% fata de trimestrul III din 2010.
Legat de buget, concluziile au fost prudenta, prudenta si iarasi prudenta.

Am facut un schimb de puncte de vedere cu privire la evolutiile situatiei economice in Romania, urmare a deciziilor ultimului Consiliu European, dar si a deciziilor adoptate pentru zona euro. Punctele de vedere coincid.

Toti parametrii stabiliti pentru trimestrul trei au fost indepliniti pentru programul cu FMI, CE si BM. Principalul subiect a fost bugetul de stat pentru 2012. impreuna am fost de acord ca, avand in vedere prognozele de incetinire a cresterii economice in zona euro, Romania are obligatia sa propuna Parlamentului un buget prudent, care pe de o parte sa raspunda realitatilor economice, iar aici in mod cert exporturile Romaniei vor fi afectate daca se confirma incetinirea cresterii economice in zona euro, si este deja o realitate. Pe de alta parte, este nevoie de un buget care sa arate responsabilitatea Guvernului si a Parlamentului, chiar daca 2012 este un an electoral. Nu avem cum sa nu ne imprumutam, dar trebuie sa fie un deficit rezonabil. (Mediafax)
Sursa foto: ArhivaFoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here