BERD sustine modernizarea infrastructurii urbane in Romania

0
688

Imprumut de 12 milioane euro pentru reabilitarea strazilor din Sfantu Gheorghe
BERD sustine reabilitarea infrastructurii municipale si accelerarea reformei in sectorul de transport urban din Romania prin acordarea unui imprumut orasului Sfantu Gheorghe in valoare

 de 12 milioane euro, investitia facand parte din Programul BERD de Management si Reabilitare a Strazilor.
Imprumutul raspunde nevoilor urgente de infrastructura ale orasului Sfantu Gheorghe, oras aflat in centrul Romaniei ce cunoaste o dezvoltare rapida, fiind in acelasi timp si resedinta judetului Covasna. Imprumutul va fi folosit pentru a finanta modernizarea strazilor si a imbunatati sistemul de iluminat public in centrul orasului. Imprumutul BERD pentru Sfantu Gheorghe va finanta reabilitarea a 34 km de strazi principale si secundare, prin refacerea asfaltului si a trotuarelor, prin construirea unor noi benzi de circulatie dedicate bicicletelor si a zonelor pietonale. Proiectul mai implica si inlocuirea lampilor de inalta tensiune pe baza de mercur cu iluminat stradal eficient din  punct de vedere energetic, inclusiv instalarea unui sistem de iluminat centralizat, care va permite monitorizarea automata a controlului energetic si a iluminatului.
Acesta este primul proiect BERD dezvoltat cu grija speciala pentru problemele de acordare de sanse egale intre femei si barbati in acord cu Planul de Actiune BERD pentru Egalitatea de Sanse intre Sexe. S-a acordat o atentie speciala nevoilor si prioritatilor femeilor din comunitate, in special in legatura cu pavarea trotuarelor si oferirea unui iluminat public ce va imbunatati siguranta si securitatea in orasul Sfantu Gheorghe. “Banca este incantata sa sustina acest proiect important pentru orasul Sfantu Gheorghe. Aceasta investitie va moderniza strazile orasului, va imbunatati calitatea pavajului si a iluminatului, va aduce imbunatatiri calitatii vietii si sigurantei cetatenilor”, a spus Jean- Patrick Marquet, Director BERD pentru Infrastructura Urbana si de Mediu.
“Acesta este primul nostru proiect cu BERD si este o onoare pentru noi sa incepem colaborarea cu scopul de a imbunatati calitatea infrastructurii in orasul Sfantu Gheorghe. Speram ca aceasta colaborare cu Banca sa creasca si sa se extinda si in alte sectoare, spre
beneficiul cetatenilor”, a adaugat Antal Arpad, Primarul din Sfantu Gheorghe. In luna octombrie, BERD a oferit un imprumut similar municipalitatii Sibiu pentru finantarea programului de reabilitare a strazilor. Programul BERD de Management si Reabilitare a Strazilor prevede contracte bazate pe performanta care vor imbunatati calitatea managementului si intretinerea strazilor. De la inceputul activitatii in Romania, BERD a investit peste 4.8 miliarde euro in diverse sectoare ale economiei si a mobilizat investitii suplimentare de peste 8 miliarde euro.
###
BERD, detinuta de 61 de tari si doua institutii interguvernamentale, sprijina dezvoltarea economiilor de piata si a
democratiei in tarile din Europa Centrala pana in Asia Centrala. Va rugam sa vizitati pagina de internet a BERD:
www.ebrd.com.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here