BERD investeste in prima emisiune de obligatiuni in moneda locala a Garanti Bank in Romania

0
1081

Tranzactia marcheaza cea de a patra emisiune de obligatiuni in moneda locala, la care participa BERD in cadrul programului dedicat in valoare de 150 milioane euro.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) continua sa sustina dezvoltarea pietei de capital din Romania printr-o investitie in prima emisiune de obligatiuni in moneda locala a Garanti Bank.

BERD a subscris 15 la suta din totalul emisiunii de 300 milioane lei (echivalentul a 68 milioane euro). Emisiunea de obligatiuni cu scadenta de 5 ani se intentioneaza a fi listata la Bursa de Valori Bucuresti si a fost subscrisa in majoritate de investitori institutionali locali.

Acest tip de finantare va permite Garanti Bank sa isi extinda si sa isi diversifice baza de investitori, precum si sursele de finantare, consolidandu-si structura de finantare, fapt ce va permite bancii sa acorde mai multe imprumuturi, in special in moneda locala.

Directorul BERD pentru Institutii Financiare, Sylvia Gansser-Potts a declarat: “Suntem incantati sa sustinem prima emisiune de obligatiuni in moneda locala a Garanti Bank. Aceasta investitie marcheaza, de asemenea, inceputul unei noi relatii intre BERD si Garanti Bank din Romania, construita pe baza unei stranse colaborari pe care am dezvoltat-o cu banca mama, Turkiye Garanti Bankasi.”

Garanti Bank S.A. este o banca in continua dezvoltare, in prezent fiind cotata a douasprezecea din cele patruzeci de banci active pe piata din Romania. Este detinuta in totalitate de catre Turkiye Garanti Bankasi, cea de a doua banca privata din Turcia ca marime si unul dintre principalii parteneri ai BERD in Turcia.

“Avand un partener precum BERD, unul din cei mai importanti sustinatori financiari din Romania si din Europa, adaugam valoare eforturilor noastre de a servi mai bine piata locala. Votul de incredere al BERD dovedeste ca suntem o alegere solida pentru orice investitor si suntem incantati sa continuam colaborarea de succes inceputa cu banca mama din Turcia”, a declarat Ufuk Tandogan, CEO al Garanti Group Romania.

Aceasta investitie reprezinta cea de a patra emisiune de obligatiuni la care participa BERD in cadrul programului sau pentru dezvoltarea pietei obligatiunilor emise de institutii financiare din Romania, un program de 150 milioane euro lansat in iunie 2013, ce are in vedere sustinerea emisiunilor de obligatiuni pe termen mediu si lung de catre institutiile financiare locale.

Programul BERD contribuie la dezvoltarea pietei de obligatiuni corporative din Romania prin sustinerea emisiunilor de obligatiuni neguvernamentale in sectorul institutiilor financiare. De asemenea, este in concordanta cu Initiativa de Dezvoltare a Pietelor de Capital Locale si a Finantarilor in Moneda Locala, lansata de BERD in mai 2010 cu scopul sustinerii reformelor si politicilor din tarile de operare ale BERD ce incurajeaza cresterea gradului de utilizare a monedei locale, precum si dezvoltarea pietelor locale de capital.

De la inceputul activitatii sale in Romania, BERD a investit aproximativ 6.7 miliarde euro in 360 de proiecte in Romania. Banca a mobilizat peste 14 miliarde euro din alte surse de finantare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here