BCE incearca sa evite o implicare mai profunda in politica fiscala a zonei euro

0
756
steag-ue

steag-ueBanca Centrala Europeana (BCE) a incercat in acest weekend, la reuniunile Fondului Monetar International si Bancii Mondiale de la Washington, sa evite o implicare mai profunda in politica fiscala a zonei euro, liderii institutiei respingand ideea sprijinirii financiare a Fondului de Stabilitate.

Zona euro vrea sa convinga pietele financiare ca Fondul European de Stabilitate Financiara, care poate acorda finantare externa tarilor europene cu probleme, este suficient de mare pentru a face fata unor eventuale probleme fara a accesa noi fonduri publice de la guvernele nationale, transmite Reuters.

In ultimele saptamani, discutiile de la varful Europei privind modul in care ar trebui folosit Fondul au devenit tot mai incinse.

Una dintre ideile discutate este ca Fondul de Stabilitate, sau EFSF, sa se poata imprumuta de la BCE prin program/ele de lichiditate nelimitate derulate in prezent de banca. Banii ar fi folositi pentru investitii in obligatiuni ale statelor cu probleme sau in bancile aflate in dificultate.

insa atat seful EFF, Klaus Regling, si oficialitatile BCE au respins o astfel de manevra.

„Exista temeri seriose privind compatibilitatea cu BCE, deoarece ar putea incalca interdictia pe finantarea pietelor, deci cred ca este foarte putin probabil sa vedeti asa ceva”, a afirmat Regling la Washington.

in cazul BCE, liderii institutiei nu vor sa se implice in si mai multe initiative la limita reglementarilor, care depasesc cu mult sarcinile normale ale bancii, de a mentine inflatia sub control.

BCE este deja intr-o situatie foarte incomoda deoarece cumpara obligatiuni guvernamentale ale statelor cu probleme, program inceput anul trecut, care a accentuat temerile si acuzatiiel ca independenta institutiei este compromisa.

„Cred ca ideea folosirii EFSF drept parghie pentru accesarea de finantare de la BCE este una dintre variatele inovatii de inginerie financiara care au fost propuse. Unele dintre ele sunt mai bune decat altele, voi spune doar atat „, a aratat Patrich Honohan, reprezentantul Irlandei in Consiliul Guvernatorilor BCE, interbat de Reuters daca banca centrala s-ar putea implica in finantarea EFSF.

El a afirmat ca sunt multe alte oportunitati si posibilitati „mai sus pe lista” decat folosirea BCE.

Germanii Juergen Stark, membru al Consiliului Executiv al BCE si Axel Weber, fost „greu” in conducerea bancii, au atacat de asemenea tentativele de a impinge institutia dincolo de limitele mandatului.

„Pentru ca politica monetara sa ramana eficace, responsabilitatile BCE trebuie sa ramana intre niste limite clare. Manipularile oportunistice ale cadrului de politica monetara afecteaza fundatia pe care se bazeaza acest cadru”, a aratat Stark intr-un discurs.

Comentariile lui Stark au venit la doar cateva ore dupa ce secretarul general al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, le-a transmis guvernelor europene sa elimine amenintarea unei crize financiare catastrofale prin colaborarea cu BCE pentru a creste capacitatea Fondului de Stabilitate.

Fondul Monetar International a aplicat de asemenea presiuni in acest sens, afirmand ca masura ar putea determina scaderea dobanzilor.

Directorul departamentului european al FMI, Antonio Borges, a recomandat BCE sa continue sa cumpere obligatiuni de stat chiar daca EFSF va capata acelasi prerogativ, deoarece banca centrala ar fi „singurul jucator capabil sa sperie speculatorii”.

Analistii financiari anticipeaza ca BCE va reduce luna viitoare dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la minimul record de 1%. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here