Basescu vrea mandat de 4 ani la presedinte. Vezi ce propuneri de modificare a Constitutiei a prezentat liderilor PDL

0
748
puzzle

puzzlePresedintele Basescu sustine ca mandatul sefului statului sa fie de patru ani, iar Parlamentul sa fie dizolvat daca suspenda presedintele tarii iar acesta nu este demis la referendum, potrivit propunerilor de modificare a Constitutiei pe care le-a prezentat PDL.

Presedintele Organizatiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, a declarat pentru MEDIAFAX ca reprezentantii PDL si presedintele Traian Basescu au discutat duminica despre revizuirea Constitutiei, printre propuneri aflandu-se revenirea la mandatul de patru ani pentru seful statului, dar si posibilitatea dizolvarii Parlamentului in cazul in care Legislativul suspenda presedintele, iar acesta nu este demis la referendum.

Potrivit Sulfinei Barbu, presedintele Basescu a dorit sa stie daca PDL mai sustine rezultatele referendumului privind trecerea la Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari si, de asemenea, a prezentat ca propuneri de modifcare a Constitutiei dizolvarea Parlamentului in cazul in care forul legislativ suspenda seful statului, dar acest nu e demis la referumdum.

„Daca presedintele este suspendat de Parlament si, prin referendum, presedintele castiga, atunci ar trebui sa fie in oglinda, adica sa existe o masura clara de dizolvare a Parlamentului care a cerut suspendarea”, a precizat Barbu.

Ea a aratat ca o alta propunere de revizuire a Constitutiei se refera la mandatul de patru ani pentru presedintele tarii, majoritatea celor prezenti la discutia de duminica fiind in favoarea acestei propuneri, pentru a se putea face alegeri parlamentare concomitent cu cele prezidentiale.

O alta propunere se refera la posibilitatea prevederii in Constitutie a unui deficit bugetar de maximum 3%.

Intrebata cand crede ca presedintele Basescu va prezenta propunerile de modificare a Constitutiei, Sulfina Barbu a spus ca acest lucru se va intampla dupa motiunea de cenzura, „probabil in maximum o luna de zile”.

Pe de alta parte, Barbu a sustinut ca nu s-a discutat despre schimbarea premierului.

In schimb, cei prezenti au discutat despre motiunea de cenzura, reprezentantii PDL spunand ca „nu sunt emotii” la aceasta motiune de cenzura. Sulfina Barbu a adaugat ca Traian Basescu a vrut sa afle aceste lucruri de la partid.

Si prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, ca Traian Basescu le-a prezentat liderilor PDL propunerile de modificare a Constitutiei pe care vrea sa le prezinte Parlamentului legate de referendum, suspendarea presedintelui, deficitul bugetar de maximum 3%.

Intrebat daca s-a discutat despre schimbarea premierului, Stolojan a negat, precizand insa ca, inainte de venirea sefului statului la intalnire, reprezentantii PDL au avut unele discutii organizatorice.

Intalnirea presedintelui Traian Basescu cu lideri centrali si judeteni ai PDL de la Vila Lac 1 s-a incheiat. Discutiile au durat aproximativ trei ore. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here