Basescu, la inundatii: De ce v-ati facut case aici, mai, oameni buni?

0
573
basescu-dorohoi

basescu-dorohoiPresedintele Traian Basescu, insotit de presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a vizitat localitatea suceveana Patrauti, grav afectata de inundatii.

 Seful statului a stat de vorba cu localnicii si i-a informat ca statul ii va ajuta cu materiale de constructie.
Presedintele Traian Basescu a inspectat, vineri 2 iulie, zonele grav afectate de inundatii din judetele Suceava si Botosani. Traian Basescu a aterizat cu elicopterul la Patrauti, in judetul Suceava.  seful statului si presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, au discutat cu localnicii din Patrauti, de unde au plecat cu masina catre Dornesti, alta localitate afectata de inundatii din judetul Suceava.

„De ce v-ati facut case aici, mai, oameni buni?”, i-a intrebat Traian Basescu pe localnicii afectati de inundatii la Patrauti. seful statului a inspectat cateva case inundate, s-a interesat daca oamenii au unde sa stea noaptea, daca au apa de baut si alimente. Presedintele a discutat cu o batrana a carei casa a fost afectata de inundatii, batrana care spunea ca are 18 copii, toti locuind in sat. Basescu a asigurat-o ca primarul ii va gasi un teren de casa undeva mai sus, intr-o zona neinundabila.

In timp ce presedintele inspecta casele distruse de apele revarsate, o femeie a venit plangand la seful statului si l-a intrebat ce sa faca. Presedintele i-a raspuns: „Te muti, te muti mai sus. Nu mai construiesti aici. Recuperati ce se poate recupera din casa, ca o sa faceti alta (…). O sa vina materiale – boltari, lemn- si faceti unde va da primarul”.

Presedintele l-a rugat pe primarul din Patrauti sa gaseasca terenuri in zone neinundabile, unde sa fie reconstruite locuintele oamenilor distruse de viitura. De asemeni, Traian Basescu l-a rugat pe primar sa le spuna localnicilor ca statul ii va ajuta la reconstructia caselor, dar doar cu materiale: „Statul nu va construi. Statul va face tot posibilul sa va asigure materiale de constructie. La constructie, va ajutati unul pe altul, sunt meseriasi in sat…” a spus presedintele.

Traian Basescu s-a interesat si de soarta animalelor si a mangaiat un catel.

Inainte sa plece din Patrauti, presedintele a mai spus ca „e nevoie de putina solidaritate din partea comunitatii la ridicarea caselor. Sa stai cu licitatii de la Guvern, cine castiga, abia prin primavara ajungi sa construiesti… Cu ce s-a distrus in agricultura, Guvernul o sa stie cu ce se poate ajuta de-abia dupa ce se termina de evaluat”.

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a intervenit si a spus ca, incepand de sambata, locuitorii din zonele afectate vor primi cereale, atat pentru consumul propriu, cat si pentru animale. Sambata dimineata la ora 10.00 va avea loc o sedinta pentru identificarea de noi terenuri in zone neinundabile, pentru reconstruirea caselor. Tot atunci vor fi aduse primele TIR-uri cu boltari pentru reconstructie, a mai spus Flutur.

Administratia prezidentiala a confirmat, pentru REALITATEA.NET, ca seful statului va ajunge si la Dorohoi, in judetul Botosani. in localitatea Patrauti a mers si premierul Emil Boc.

In zona Suceava si  Botosani, au mers, joi, si ministrii Elena Udrea si Radu Berceanu.

In ultimele 24 de ore, in urma ploilor torentiale si cresterii debitelor raurilor au fost afectate 104 localitati din 14 judete (Alba, Bacau, Botosani, Braila, Caras-Severin, Galati, Giurgiu, Harghita, Ialomita, Iasi, Neamt, Suceava, Tulcea, Vaslui), fiind evacuate 7.762 persoane. in total, au fost afectate 3.903 gospodarii, anexe gospodaresti, curti si gradini, 396 locuinte si 607 subsoluri. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here