Barometrul Industrial: Activitatea din industrie a stagnat in aprilie

0
668
industrie

Activitatea din industrie a stagnat in aprilie, dupa o crestere puternica in luna anterioara, iar pentru urmatoarele sase luni asteptarile continua sa scada usor, firmele negasind suficiente motive de optimism, potrivit Barometrului Industrial, realizat de IRSOP si SNSPA Facultatea de Management, anunta Medifax.

„O posibila explicatie (privind evolutia din aprilie, n.r.) este o usoara scadere a cererii. Stocurile ne dau un indiciu. in aprilie, stocurile au crescut. Indexul a fost 54 fata de 51 in martie. Cand stocurile cresc mai mult decat comenzile noi, de obicei industria incetineste. O alta explicatie ar putea fi cresterea costurilor de productie. Mai multe firme raporteaza cresteri decat scaderi. Indexul a crescut in aprilie la 61 fata de 56 in martie”, arata autorii studiului, intr-un comunicat.

in acelasi timp, firmele nu au reusit sa creasca preturile pentru produsele lor. Majoritatea (83%) au pastrat pretul neschimbat, iar 5% l-au scazut.

Activitatea de export a continuat insa sa creasca, cheltuielile de capital au ramas constante, iar in randul importatorilor de materii prime si materiale firmele care au inregistrat cresteri la import sunt mai numeroase decat cele care au redus importurile, noteaza sursa citata.

Barometrul Industrial arata, de asemenea, ca asteptarile pentru urmatoarele sase luni continua sa scada usor, diminuandu-se atat indexul de optimism pentru volumul productiei, cat si cel pentru comenzi noi. increderea scade constant pentru ca firmele se confrunta cu o crestere economica generala destul de vaga si cu numeroase incertitudini si ambiguitati ale mediului de afaceri, se mentioneaza in comunicat.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 302 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste noua angajati din Romania, care genereaza aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor in perioada 18-21 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here