Bancile si companiile din IT si petrol-gaze au beneficiat cel mai mult de CAS redus cu 5%

0
620

Companiile unde salariile sunt mari si foarte mari (banci, IT, financiar, petrol si gaze) au resimtit cel mai mult beneficiile reducerii cu 5% a CAS datorata de angajator, in timp ce pentru firmele mici masura a fost anulata de majorarea salariului minim pe economie, anunta Mediafax.

„Masura fiscala de reducere cu 5% a contributiei de asigurari sociale datorata de angajator, care se aplica incepand cu veniturile lunii octombrie 2014, a avut impact direct asupra costurilor salariale, insa efectele au fost resimtite diferit la nivelul fiecarui angajator”, se arata intr-un comunicat al firmei Accace, companie de externalizare si consultanta de afaceri.

Consultantii Accace au calculat ca in cazul unui salariat cu un venit lunar brut de 3.000 de lei, un angajator a facut, ca urmare a reducerii CAS, o economie de 150 lei pe luna, costul total salarial scazand de la 3.834 lei la 3.684 lei/luna. Astfel, dupa 6 luni, angajatorul a obtinut o reducere a cheltuielilor salariale cu 900 lei/angajat.

Pe de alta parte, companiile mici, cu angajati avand salariul minim pe economie, au inregistrat o reducere a cheltuielilor salariale doar in perioada octombrie-decembrie 2014, iar incepand cu luna ianuarie 2015, efectele reducerii CAS au fost practic anulate, ca urmare a cresterii salariului minim pe economie de la 900 lei la 975 lei.

Astfel, comparativ cu luna septembrie 2014, cand pentru un salariu de 900 lei/luna costul total salarial era 1.150 lei, pentru salariile platite de angajator incepand cu luna ianuarie 2015, angajatorii au inregistrat un cost salarial suplimentar de 46 lei/luna. Practic, se observa ca, dupa 6 luni de la reducerea CAS, angajatorul nu a beneficiat efectiv de reducerea costurilor salariale, ci de o crestere per ansamblu cu 3 lei/angajat.

„Putem constata astfel ca efectele pozitive ale reducerii CAS se resimt in special in companiile unde nivelul salarial este ridicat si foarte ridicat, respectiv din domenii precum financiar, IT sau extractia petrolului si a gazelor, in timp ce companiile unde nivelul salarial este aproape de minim au inregistrat chiar cresteri ale costurilor salariale, comparativ cu luna septembrie 2014”, a declarat Andreea Paun, payroll supervisor in cadrul Accace.

Companiile care au beneficiat de un surplus de disponibilitati banesti, ca urmare a reducerii CAS, au reactionat diferit fata de aceasta masura, in cele mai multe cazuri angajatorii luand decizia sa nu investeasca suplimentar, ci banii economisiti din reducerea CAS sa fie folositi pentru plata salariilor lunare.

„Chiar daca pe termen scurt companiile nu au reinvestit sumele economisite, cu siguranta in urmatoarea perioada si pe termen lung acest lucru se va reflecta in masuri precum crearea de noi locuri de munca, acordarea de beneficii angajatilor performanti, investitii in echipamente si tehnologie. Mai mult, masura reducerii CAS datorata de angajator este cu adevarat apreciata si de investitorii straini, care insa spera ca acest lucru sa nu duca in viitor la cresterea altor taxe care sa acopere aceasta diminuare”, a adaugat Paun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here