Ce loc ocupa Romania in topul fericirii in Europa

0
672

Cetatenii danezi recent pensionati sunt cei mai fericiti europeni, in timp ce la polul opus se afla pensionarii bulgari cu varste peste 75 de ani, arata un studiu Eurostat publicat vineri, de Ziua Internationala a Fericirii, potrivit caruia romanii se afla la mijlocul clasamentului, informeaza Mediafax.

in medie, gradul de multumire fata de viata al europenilor este de 7,1 (pe o scara de la 0 la 10), arata sondajul Eurostat. Cei mai multumiti sunt cetatenii din statele nordice, cu o medie de 8,0 in Danemarca, Finlanda si Suedia, urmate de Olanda si Austria cu o medie de 7,8.

Pe ultimul loc se afla cetatenii din Bulgaria (4,8), precedati de cei din Grecia, Cipru, Ungaria si Portugalia (6,2).

Romanii se numara printre europenii destul de multumiti de viata lor, cu o medie de 7,2, clasandu-se imediat dupa germani, polonezi si britanici (toti cu o medie de 7,3), dar inaintea francezilor (7,0), spaniolilor (6,9), italianilor (6,7) sau cetatenilor din tarile baltice. Dintre romani, cei mai multumiti sunt tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani, iar pe masura ce inainteaza in varsta, gradul lor de multumire scade, ajungand la 6,2 in cazul persoanelor de peste 75 de ani.

Tinerii tind sa fie in general mai multumiti de viata decat varstnicii, cu o medie de 7,6 la nivelul populatiei europene cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani. La popul opus se afla varstnicii de peste 75 de ani, cu o medie de 6,8 la nivelul Uniunii Europene. Pe ultimul loc in acest clasament se afla batranii bulgari, cu o medie de 3,8.

Multumirea fata de viata tinde sa descreasca pe masura inaintarii in varsta. Exceptie de la aceasta tendinta face grupa de varsta 65-74 de ani, care reprezinta persoanele recent pensionate.

Venitul nu este factor foarte important in evaluarea fericirii, astfel ca cea mai mare rata a multumirii fata de viata in UE se regaseste in randul populatiei cu o stare de sanatate buna (7,9). Factorii precum situatia financiara (7,5), relatiile sociale (7,2) par sa fie semnificativi, dar nu la fel de importanti ca sanatatea.

O alta concluzie a acestui studiu arata ca nu exista diferente majore in functie de gen. Media barbatilor multumiti de viata este de 7,1, iar a femeilor de 7,0.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here