Bancile chineze au acordat imprumuturi de 209 miliarde de dolari pentru sustinerea pietei de capital

0
672

Cele mai mari banci din China au acordat in ultimele saptamani imprumuturi de 1.300 de miliarde de yuani (209 miliarde dolari) agentiei China Securities Finance, care finanteaza plasamentele in actiuni, pentru a opri declinul accentuat al cotatiilor pe piata de capital, relateaza Financial Times.

China Securities Finance (CSF) a fost infiintata in 2011 pentru a furniza imprumuturi companiilor de brokeraj, infomeaza Mediafax.

Pe fondul vanzarilor masive de actiuni care au avut loc pe piata de capital chineza de la sfarsitul lunii iunie, agentia a fost folosita de autoritatile chineze pentru injectia de fonduri de sustinere a bursei.

Astfel, CSF a dat imprumuturi companiilor de brokeraj, pentru finantarea investitiilor lor in actiuni, dar a si cumparat direct actiuni, iar informatiile releva faptul ca sprijinul acordat de stat pietei de capital este mult mai mare decat s-a stiut initial.

in prima jumatate a acestui an, indicele Shanghai Composite a urcat cu pana la 60%, in timp ce Shenzhen Composite a crescut de peste doua ori. Piata de capital a trecut apoi pe scadere si a pierdut la un moment dat peste 3.000 de miliarde de dolari din valoare.

Indicele Shanghai Composite a crescut cu circa 15% de la un minim atins pe 10 iulie, dar amploarea sprijinului de stat sugereaza ca revenirea este determinata in mare parte de interventia Guvernului.

Revista chineza Caijing a relatat vineri ca China Merchants Bank, a sasea mare banca din China in functie de active, a furnizat cel mai mare imprumut, de 186 miliarde de yuani.

Cele mai mari cinci banci chineze, respectiv Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China si Bank of Communications au acordat fiecare finantari de 100 de miliarde de yuani.

in total, 17 banci au acordat imprumuturi interbancare in valoare de circa 1.300 miliarde de yuani, pana pe 3 iulie, potrivit Caijing.

Banca Populata a Chinei a anuntat initial ca asista in mod activ CSF pentru a obtine lichiditati pe piata interbancara, prin emisiuni de obligatiuni si din alte surse. Ulterior, banca centrala a confirmat ca a furnizat imprumuturi direct CSF, fara sa specifice suma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here