Banca Mondiala: Economia Romaniei este inca pe minus

0
660
economi-lupa

economi-lupaEuropa emergenta si Asia Centrala au revenit pe crestere, dar exista temeri privind somajul si durabilitatea expansiunii economiei, a anuntat Banca Mondiala, la o conferinta de presa prilejuita de adunarea generala anuala de la Washington a FMI si Bancii Mondiale, conform publicatiei „The Financial”, din Georgia.

„Redresarea nu s-a simtit la fel in toate statele. Croatia, Letonia, Kirghistan si Romania inca nu au revenit pe crestere”, a declarat vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Philippe Le Houérou, informeaza Agerpres. El a afirmat: „Vestea buna este este ca statele din Europa emergenta si Asia Centrala au revenit pe crestere, dupa ce regiunea s-a confruntat cu un declin sever in timpul crizei economice mondiale. Datorita economiilor mai puternice din Polonia, Rusia si Turcia, economia a avansat de la un declin de 5,1% in 2009 la o crestere proiectata de 3,9% in 2010”.

Totusi, oficialul BM a avertizat ca „redresarea nu este uniforma, exista un tablou diferentiat in cele 30 de state din Europa emergenta si Asia Centrala. Majoritatea tarile au inregistrat crestere economica anul acesta, dar inca sunt altele care nu au revenit pe crestere”.

Philippe Le Houérou a explicat ca somajul a ramas ridicat in majoritatea statelor din Europa Centrala si de Est si continua sa creasca in Comunitatea Statelor Independente (CIS). Aceasta tendinta incetineste cresterea economica iar povara redresarii este simtita de multe familii care nu mai reusesc sa se descurce.

Europa emergenta si Asia Centrala au fost mai puternic lovite de criza decat alte regiuni din lume din cauza integrarii mai stranse in comertul international si pietele financiare si din cauza slabiciunii politicilor adoptate in unele tari. Ca rezultat al acestor legaturi internationale, declinul activitatii economice la nivel mondial a provocat regiunii cel mai sever declin in activitatea economica, echilibrul fiscal, si influxul de capital, dintre toate regiunile in curs de dezvoltare, apreciaza Banca Mondiala.

Institutia a apreciat ca perspectivele de crestere ale regiunii in 2010 s-au imbunatatit desi sunt cele mai slabe din randul economiilor emergente. Banca Mondiala estimeaza ca Europa emergenta si Asia Centrala vor inregistra o crestere de 3,9% in 2010, comparata cu 5% in America Latina si Caraibe si cu 9% in statele in curs de dezvoltare din Asia.

Indermit Gill, economist sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, a afirmat: „in timp ce majoritatea economiilor din regiune s-au contractat in 2009, cele mai multe tari vor inregistra crestere in 2010. Va fi o redresare condusa de exporturi, in special spre Europa Occidentala. Aceasta inseamna ca acum Europa emergenta este si mai legata de zona euro decat inainte de criza. Preturile bunurilor fabricate, al titeiului, al metalelor si al alimentelor sunt in crestere, ceea ce ajuta multe state”.

Pentru a ajuta statele lovite de criza, Banca Mondiala si-a dublat nivelul de creditare, de la 3,9 miliarde de dolari in perioada 2000-2008, la 9 miliarde de dolari in anul fiscal 2009. in anul fiscal 2010, creditele oferite de BM sunt estimate la 11 miliarde de dolari – 10,5 miliarde de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), si 0,5 miliarde de dolari de la Agentia Internationala de Dezvoltare (AID).

In plus, in februarie 2009, Grupul Bancii Mondiale, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), si Banca Europeana de Investitii (BEI) au lansat Planul de Actiune al Institutiilor Financiare Internationale, care sprijina sistemele bancare si creditarea pentru economie in Europa Centrala si de Est. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here