Balerina Alina Cojocaru, nominalizata la Critics' Circle National Dance Awards din Marea Britanie

0
1047
balerini-balet

balerini-baletBalerina Alina Cojocaru a fost nominalizata la Critics’ Circle National Dance Awards din Marea Britanie, distinctii ce vor fi acordate pe 24 ianuarie 2011, in cadrul unei gale ce va avea loc la Londra, informeaza ballet.co.uk.

 

Alina Cojocaru este nominalizata la categoria „cea mai buna dansatoare”, alaturi de o alta balerina de la Royal Ballet, Marianella Nuñez, si de o dansatoare a Teatrului Balsoi, Natalia Osipova.

La categoria „cel mai bun dansator”, au fost nominalizati de asemenea doi artisti ai Royal Ballet – Steven McRae si Sergei Polunin -, alaturi de Ivan Vasiliev de la Balsoi.

De altfel, Teatrul Balsoi a fost nominalizat la categoria „cea mai buna companie de dans straina”, alaturi de Danza Contemporanea De Cuba si Mark Morris Dance Group din SUA.

La categoria „cea mai buna coregrafie clasica”, au fost nominalizati:

Kim Brandstrup, pentru „Goldberg” (The Linbury Studio Theatre),

Mikhail Messerer, pentru „Laurencia” de Vakhtang Chabukiani, productie realizata cu The Mikhailovsky Ballet si London Coliseum, si

Liam Scarlett, pentru „Asphodel Meadows” (Royal Ballet).

Trofeul pentru cea mai buna coregrafie moderna este disputat de

Sidi Larbi Cherkaoui, pentru „Babel’ And ‘Faun” (in cadrul programului „In The Spirit Of Diaghilev”),

Michael Keegan-Dolan, pentru „The Rite Of Spring” (English National Opera), si

Russell Maliphant, pentru „Afterlight” (in cadrul programului „In The Spirit Of Diaghilev”).

Aceste premii, ce includ 10 categorii, au fost instituite in anul 2000 pentru a celebra forta si varietatea culturii dansului in Marea Britanie, punand totodata in lumina oferta din acest domeniu. Acestea sunt singurele distinctii din Marea Britanie dedicate dansului si acordate de profesionisti.

Alina Cojocaru, nascuta la Bucuresti, a studiat la Kiev timp de sapte ani, perfectionandu-se apoi, din 1997, la scoala Regala de Balet din Londra, in urma castigarii unei burse in cadrul Concursului International de Balet de la Laussane. A dansat in cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutand in „Don Quijote”, „Frumoasa din padurea adormita”, „Spargatorul de nuci”, „Coppelia”). A revenit la Londra in 1999, fiind promovata ca prim-balerina.

Dupa succesul repurtat in „Giselle”, ea a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluand apoi in rolul Odette-Odile din „Lacul lebedelor”, „Romeo si Julieta” (coregrafia Kenneth McMillan), „Don Quijote” (in viziunea lui Rudolf Nureev), „Evgheni Oneghin” (semnat de John Cranko), „Baiadera” (realizata de Natalia Makarova) etc. in repertoriul sau s-au mai adaugat, in ultima vreme, noi titluri precum „Mayerling”, „Gong”, „Sylfida”, „Manon” (in coregrafia lui McMillan).

in 2002, Alina Cojocaru a aparut pentru prima oara pe scena romaneasca, interpretand, alaturi de ansamblul Operei Nationale Bucuresti, rolul titular din „Giselle”, revenind apoi, in anul urmator, pentru a dansa, alaturi de Johan Kobborg, in cadrul Galei de Balet din Festivalul si Concursul International „George Enescu”. A primit distinctia Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler.

Alina Cojocaru a fost desemnata, in 2004, cea mai buna balerina in cadrul festivalului Monaco Dance Forum, la Gala Premiilor Nijinsky, distinctie acordata o data la doi ani.

in 2005, ea a prezentat, la Sala Palatului din Capitala, spectacolul de balet „Don Quijote”, iar la inceputul anului 2007, a sustinut, la Teatrul National Bucuresti, alte doua spectacole. Alina Cojocaru a revenit pe scena romaneasca, la Opera Nationala Bucuresti, in ianuarie 2008, in spectacolul de balet „Baiadera”, precum si in luna mai a acestui an, in „Giselle”.

in 2009, evolutia balerinei Alina Cojocaru in spectacolul „Giselle” din 2001, la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece in topul celor mai bune dansuri ale deceniului.(Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here