Asociatia Interprofesionala Bio Romania va participa la cel mai mare targ de produse ecologice

0
1155

Romania a fost nominalizata ca „tara a anului” la targul international de produse ecologice „BIOFACH – 2013”, Nuremberg, Germania, 13-16 februarie 2013.

Este un succes deosebit care plaseaza tara noastra pe primele locuri in lume,  ca ascensiune a agriculturii ecologice .

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, impreuna cu Asociatia Bio-Romania, presedinte Domnul Marian Cioceanu, si Asociatia Interprofesionala pentru Agricultura Ecologica din Romania, a angrenat o serie de structuri  nationale,  care au contribuit direct la acesata reusita,  pentru a reprezenta cu cinste tara noastra si pavilionul Romaniei care expune produse ecologice.

Tara noastra  va organiza o deschidere festiva la care vor participa; Comisarul European pentru Agricultura Dl. Dacian Ciolos, presedintele forumului international  IFOAM, Andre Leu ,Dl. Felix Prinz  zu Lowenstein, Presedintele Federatiei pentru Agricultura Organica din Germania .

Cuvantul de deschidere va fi rostit de Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania, domnul Daniel Constantin.

Ministerul Agriculturii va organiza pe data de 14 februarie o dezbatere internationala cu caracter interministerial  intitulata „Agricultura Ecologica – Orizonturi 2020” la care tari precum Olanda, Slovacia, Cehia, Polonia, Germania, vor desbate la nivel inalt ministerial, noile planuri si strategii privind dezvoltarea agriculturii ecologice in Europa.

Data de 15 februarie este dedicata desfasurarii a doua conferinte, „Transparenta si incredere in agricultura ecologica din Romania” si „Avantajele consumului de alimente Bio pentru sanatatea omului”. Ambele conferinte vor fi incheiate de  luari de cuvant ale unor operatori  romani din agricultura ecologica , care vor transmite experienta lor intr-o sesiune speciala intitulata „Povesti de succes din Romania”.

Aceasta ultima sesiune va fi organizata de cele doua asociatii respective Bio-Romania si Asociatia Interprofesionala.  Membrii nostril ; Tomas Weinrub (Sonentor), Damian Dragomir (Austria-Biogarantie), Aurel Blaj (filiala Bio-Romania Covasna), Dorin Dogar (Api-Prodex Romania), vor transmite colegilor de afaceri prezenti la targ din experienta romaneasca privind agricultura ecologica.

Asociatia Interprofesionala pentru Agricultura Ecologica din Romania, prin presedintele Dr. Corneliu Mateescu, cercetator in domeniul medical si specialist in oncologie experimental va prezenta o alocutiune privind avantajele hranei Bio pentru prevenirea unor boli cum ar fi maladiile cardio-vasculare, diabetul si cancerul a  caror incidenta se situeaza intre 77% si 86% in Europa. Ca mortalitate aceste boli dovedite ca fiind strans correlate cu alimentatia, inregistreaza in present 56 milioane de bolnavi cronici obligand comunitatea europeana a tarilor member la un effort financiar annual de 192 miliarde de dolari pe an.

Tara noastra a fost nominalizata ca „tara a anului” la acest targ si datorita cresterii spectaculare a numarului de operatori din agricultura ecologica, intre anii 2010 – 2012, de la 3.155 la 26.700.

Terenul agricol din Romania este cotat la nivel European ca fiind inca favorabil cultultivarii in sistem ecologic. Acest fapt va atrage investitori si oameni de afaceri interesati sa produca si sa comercializeze produse ecologice. Cele peste 50 de firme romanesti  prezente la targ cu produse ecologice certificate, vor fi garantia dezvoltarii in viitor a unui comert exterior  reciproc avantajos cu  parteneri  din intrega lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here