ARB cere Presedentiei sa conteste la CCR legea darii in plata

0
919
judecatorie-constitutie

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa atace la CCR legea darii in plata, sustinand ca la baza acestui demers stau numeroase argumente in sensul ca actul normativ aduce atingeri drepturilor constitutionale ale tuturor institutiilor de credit membre ale ARB, informeaza Mediafax.

„Prin prezentul Memoriu, comunitatea bancara va adreseaza rugamintea, in virtutea prerogativelor pe care le aveti in temeiul articolului 146, lit. a) teza intai din Constitutie si art. 15-18 din Legea 47/1992 sa sesizati Curtea Constitutionala. (…) Va rugam, domnule presedinte, sa solicitati CCR exercitarea controlului de constitutionalitate al legii privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite”, se arata intr-un memoriu trimis sefului statului si, spre informare, Camerei Deputatilor.

Potrivit semnatarilor, la baza acestui demers stau numeroase argumente in sensul ca legea in forma adoptata aduce atingeri drepturilor constitutionale ale tuturor institutiilor de credit membre ale ARB.

„in viziunea comunitatii bancare legea este neconstitutionala din multiple perspective care tin atat de incompatibilitatea legii cu Constitutia – incalcari ale principiului neretroactivitatii, ale principiului previzibilitatii si accesibilitatii normei legale, ale principiului libertatii economice si ale principiului garantarii proprietatii, dar si de antinomiile legii cu dreptul comun civil si dreptul comun de procedura. Criticile de neconstitutionalitate a legii au fost expuse atat in cererea de reexaminare formulata de presedintele Romaniei, precum si in punctele de vedere adresate Parlamentului de catre Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii”, se mai arata in solicitarea ARB.

Legea darii in plata a fost adoptata in urma cu o saptamana de Camera Deputatilor cu o majoritate de 207 voturi „pentru”, un vot „impotriva” si o abtinere.

Deputatii au stabilit astfel ca legea privind darea in plata nu se va aplica programului Prima Casa si au majorat plafonul creditelor care intra sub incidenta acestui act normativ de la 150.000 la 250.000 de euro.

De asemenea, deputatii au stabilit ca legea se va aplica si celor care sunt in proces de executare silita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here