Apartament vechi versus apartamentul secolului XXI

0
810
apartamente-prezent-trecut

apartamente-prezent-trecutBe Igloo prezinta principalele diferente intre blocurile vechi si cele noi din punct de vedere arhitectural, al sigurantei, dar si al facilitatilor oferite, capitole la care constructiile noi se detaseaza clar de cele realizate pana in anii ‘90.

Pentru a oferi o alternativa la locuintele vechi, care nu au beneficiat de o atentie deosebita din partea constructorilor in ceea ce priveste atat arhitectura si designul, cat si siguranta viitorilor locatari, dezvoltatorii s-au axat mai ales pe aceste aspecte, pentru care aloca 15-20% din investitia totala in proiect.
Diferente de arhitectura
Spre deosebire de urbanizarea intensiva din perioada comunista, care s-a realizat prin construirea de blocuri tip, ansamblurile rezidentiale noi prezinta o arhitectura individualizata ce poate fi perceputa ca atare si tin cont de cerintele si restrictiile terenurilor pe care sunt amplasate.
Ansamblurile rezidentiale noi au o arhitectura unitara in cadrul tesutului urban, fata de proiectele tip, nediferentiate ale celor vechi. Acestea se supun sitului pe care sunt construite si nu invers. Iau in calcul orientarea fata de punctele cardinale si sunt construite in consecinta.
Diferente de calitate a constructiei
Blocurile vechi, gasite in general in cartierele de tip “dormitor”, de cele mai multe ori nu respecta, inca din faza de proiect, reglementari care azi par firesti, reglementari esentiale cum ar fi cele impuse de urbanismul sanitar, referitoare la ventilatie, distanta minima intre doua cladiri, umbrire si insorire.
Blocurile realizate inainte de modificarea normativelor nu respecta ultimele reglementari legate de rezistenta la seism sau siguranta in caz de incendiu.
Diferente de facilitati
in prezent, normativelor s-au adaugat unele reguli impuse de evolutia fireasca a unui oras, precum minim necesar de locuri de parcare raportat la numarul de unitati locative, ori minim necesar de spatii verzi in proximitate, distante minime de evacuare in caz de incendiu ori rezistenta in caz de seism.
Spatiile interioare ale apartamentelor vechi sunt subdimensionate, raportate doar la strictul necesar, nu si la confortul fizic si psihic.
Complexurile rezidentiale ofera spatii de tip semi-public, accesibile rezidentilor si locuri de parcare suficiete numarului de locuinte, atat supraterane cat si subterane, spre deosebire de cele vechi care nu au spatii verzi utilizabile si nici locuri de parcare suficiente.
Pe langa suprafata oferita de o locuinta noua, care este mai mare decat cea a unui apartament vechi, ansamblurile rezindentiale aduc dau senzatia de spatiu sporit, apeland la trucuri imprumutate din piata occidentala, cum ar fi bucatariile de tip open space.
„Principala calitate a ansamblurilor rezidentiale pe care noi le promovam este siguranta pe care acestea o ofera dar si confortul sporit. Investitia in proiectarea si constructia ansamblurilor rezidentiale de o asemenea calitate este mult mai mare fata de cea a unor constructii oarecare din Bucureti , cu atat mai mult fata de blocurile vechi, insa acesta investitie ofera oamenilor un alt confort, siguranta si un alt stil de viata” ( Nimrod Zvik, Managing Partner Be Igloo)
infiintata in 2009 in vederea revanzarii locuintelor achizitionate de fondul de investitii norvegian Romania Invest, Be Igloo este cel mai mare vanzator de apartamente noi din Bucuresti. Din martie 2011 este o organizatie independenta cu servicii integrate de PR, marketing si vanzari.
Din portofoliul Be Igloo fac parte ansamblurile rezidentiale Optima si Armonia din Titan, Ten Blocks si West Park din Militari, My Dream Pipera, Primavera”Parcul cu salcami”Ploiesti, Green City,Evocasa Selecta, Viva Brasov si Green Hills Piatra Neamt.

 

Loredana Albu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here