ANRE: Pretul electricitatii va scadea de la 1 ianuarie

0
834
energie-electrica-pret-scumpire

Pretul electricitatii la consumator va scadea cu 5-6% la 1 ianuarie, dupa reducerea tarifelor de distributie si a bonusului de cogenerare, iar gazele se vor ieftini cu incepere de la 1 iulie 2016, a declarat joi presedintele ANRE, Niculae Havrilet.

„Tarifele la energia electrica vor scadea de la 1 ianuarie proportional cu scaderea tarifelor de distributie din cadrul pretului final. Tariful de distributie va scadea cu un procent intre 8 si 10%, ceea ce va genera in factura finala o scadere de 3-5%. De asemenea, va scadea bonusul de cogenerare cu 4%. Aceste elemente vor aduce o scadere finala a pretului de 5-6%, incepand cu 1 ianuarie”, a afirmat seful Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

in prezent, costul unui megawatt, achivalent cu consumul mediu anual al unui apartament, este de aproximativ 400 de lei plus TVA. Populatia urbana consuma intre 2 si 3 MW pe an, dar in localitatile rurale consumul este mult sub 1 MW anual, chiar si sub 0,5 MW/an.

„O scadere de 5% ar fi de 20 de lei plus TVA. Iar TVA nu va mai fi 24%, de la 1 ianuarie va fi 20%, deci e o scadere interesanta”, afirma seful ANRE.

in ceea ce priveste sectorul de gaze naturale, Havrilet a aratat ca tarifele vor fi modificate la 1 iulie 2016.

„Asa cum evolueaza piata gazelor naturale in acest an, avem si o situatie favorabila din punct de vedere al vremii, consideram ca de la 1 iulie preturile la gazele naturale ca si marfa, pretul gazelor din productia interna, vor scadea cu cel putin 10%. La nivelul consumatorului industrial inseamna o scadere de 5-6%, iar la nivelul consumatorului casnic nu exista o alta estimare decat cea din calendarele de liberalizare, este prevazuta mentinerea pretului reglementat la un nivel mult mai mic decat pretul industrial”, a spus Havrilet.

El a amintit si de calendarul de liberalizare pentru consumatorii casnici, care vizeaza o crestere anuala de 6 lei/MWh pana in 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here