Studiu: Romanii dau pe cadouri de Craciun o treime din venitul lunar cadouri de Craciun o treime din venitul lunar

0
590

Romanii intentioneaza sa cheltuiasca o treime din venitul lunar mediu pentru cadourile de Craciun, respectiv 110 euro, ponderea fiind cea mai mare în randul a 14 state incluse într-un sondaj realizat de ING, care arata ca cei mai generosi vor fi britanicii, relateaza CNBC.

Britanicii se asteapta sa cheltuiasca în medie 420 de euro (446 de dolari) pentru cadouri, în timp ce americanii vor da 360 de euro (382 dolari), potrivit topului „Christmas Spending League” al bancii olandeze, anunta Mediafax.

ING a intervievat 13.000 de oameni din 12 tari europene, Statele Unite si Australia.

„Faptul ca sarbatoarea Thanksgiving si vanzarile cu discount de Black Friday sunt atat de apropiate de Craciun ar putea contribui la faptul ca americanii vor cheltui mai putin cu cadourile de Craciun decat britanicii”, a explicat Martha McKenzie-Minifie, analist în domeniul economiei de consum la ING.

Cei mai putin generosi sunt olandezii, care planuiesc sa cheltuiasca în medie 40 de euro pentru cadouri, dar o explicatie ar fi festivalul „Sinterklaas”, care are loc la începutul lunii decembrie.

Consumatorii din alta tara cunoscuta pentru frugalitate, Germania, intentioneaza sa aloce în medie 200 de euro pentru cadouri.

Cumparatorii din Australia, Italia si Spania se asteapta la randul lor sa cheltuiasca 200 de euro.

Între tarile Europei Centrale si de Est, polonezii vor sa dea pe cadouri 70 de euro, iar cehii 180 de euro.

Raportat la venituri, romanii vor cheltui cel mai mult pe cadourile de Craciun, respectiv 32%, pe locul al doilea fiind cehii, cu 25%.

Britanicii si americanii vor da pe cadouri 15% din veniturile nete lunare, polonezii 11%, în timp ce olandezii vor cheltui doar 1% din venituri.

Chiar daca situatia economica din Europa se îmbunatateste, sondajul arata ca cheltuielile pentru cadourile de Craciun din acest an vor fi similare cu cele din 2014, doar 16% dintre participantii la cercetare intentionand ca aloce mai multi bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here