ANAF prelungeste cu 30 de zile termenul pentru indeplinirea noilor conditii de inregistrare in scop TVA

0
1372

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a prelungit cu 30 de zile termenul pentru indeplinirea conditiilor pentru inregistrarea in scop de TVA, potrivit unui comunicat al institutiei, remis Agerpres.

Informarea ANAF vine in urma pozitiei exprimate de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) privind noua procedura de inregistrare in scop de TVA.

‘Putem intelege reactia CDR, insa doar din perspectiva termenului scurt impus marilor contribuabili pentru a aduce documente suplimentare. Astazi (vineri – n.r.), termenul a fost prelungit cu 30 de zile, decizia privind clarificarea acestei probleme fiind comunicata CDR inca din cursul zilei de ieri’, se precizeaza in comunicatul ANAF.

Pe de alta parte, presedintele Fiscului, Gelu stefan Diaconu, sustine ca institutia pe care o conduce ‘are instrumentata o cazuistica bogata privind fraudarea bugetului de stat cu sute de milioane de euro de catre firme din categoria marilor contribuabili, motiv pentru care mentinerea acestei proceduri (de inregistrare in scop de TVA – n. r.) este imperios necesara’.

in plus, Diaconu spune ca in zilele urmatoare intentioneaza sa prezinte opiniei publice cazuri si scheme de fraudare a bugetului de stat de catre firme din categoria marilor contribuabili.

‘Clientii onesti ai consultantilor din CDR sunt beneficiarii directi ai relaxarii fiscale, consecinta a diminuarii evaziunii fiscale, diminuare ce se datoreaza in mare masura si acestei proceduri, fapt cunoscut de consultantii fiscali ai acestora, familiarizati cu dimensiunea si metodele de evaziune fiscala in domeniul TVA’, subliniaza presedintele ANAF.

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei afirma ca functionarea firmelor este blocata, in prezent, de completarea formularului D088 prin care ANAF solicita intr-un termen scurt, un volum foarte mare de informatii, multe dintre ele irelevante din perspectiva capacitatii de a desfasura activitati in sfera de aplicare a TVA. Potrivit CDR, unele dintre aceste informatii sunt extrem de greu sau imposibil de obtinut in termenul acordat, cateva cerinte incalca legislatia privind confidentialitatea unor date personale, in timp ce numeroase informatii din cele solicitate sunt deja in posesia ANAF sau a altor autoritati publice.

Asociatiile si organizatiile membre CDR au atras atentia ANAF in repetate randuri ca aceasta procedura impune o povara administrativa excesiva si abuziva asupra contribuabililor onesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here