AFLAM DE LA BCR

0
1688

Credit imobiliar/ipotecar în lei

O casă nouă? Planuri de renovare sau reamenajare a căminului? Ia-ţi credit

pentru casă, de la BCR!

Ai până la 10 ani rate fixe în lei și reduceri de dobândă, dacă vii cu salariul/pensia la BCR și alegi să închei asigurările oferite de BCR Asigurări de Viață.

 

 

CARACTERISTICI:

 

Destinaţie:         – achiziţia/construirea/reabilitarea/modernizarea/consolidarea/extinderea de locuinţe           

refinanţarea altor credite imobiliare/ipotecare în derulare la BCR sau la alte bănci

Suma minimă:    45.000 RON

 

Suma maximă:    îţi oferim până la 85% din valoarea investiţiei

 

Termen maxim30 ani

 

Avans minim:     –  între 15% şi 35% din valoarea investiţiei în funcţie de localitatea în care este situat imobilul* si profilul clientului;

–  0% în cazul creditelor acordate pentru refinanţarea altor credite ipotecare/imobiliare în derulare (pentru sumele suplimentare acordate pentru extindere/modernizare/amenajare este necesar să ai un avans de minim 15% din suma suplimentară acordată în funcţie de localitatea în care este situat imobilul ipotecat si profilul clientului)

* Doar pentru imobile situate în una din localităţile din tabelul de mai jos avansul minim este de 15%.

 

 Judeţ Localităţi Judeţ Localităţi
  Bucureşti Gorj Târgu Jiu
Alba Alba Iulia, Aiud, Sebeș Harghita Miercurea Ciuc
Arad Arad Hunedoara Deva, Hunedoara, Brad
Argeş Mioveni, Piteşti Iaşi Iaşi, Ciurea, Miroslava, Valea Lupului
 

Bistrița-Năsăud

 

Bistrița

Ilfov Bragadiru, Chiajna, Chitila, Măgurele, Otopeni, Popeşti Leordeni, Ştefăneştii de Jos, Voluntari, Berceni, Dobroești, Mogoșoaia, Tunari, Balotești, Buftea, Corbeanca, Domnești, Pantelimon, Vidra
Bihor Oradea, Santandrei Mureş Târgu Mureş, Ludus, Sighișoara
Braşov  

Braşov, Săcele, Sanpetru, Râșnov

Prahova Câmpina, Ploieşti, Sinaia
Caraș-Severin Reșița Vâlcea Râmnicu Vâlcea
Cluj Cluj-Napoca, Floreşti, Turda, Apahida, Dej Sălaj Zalău
Constanţa Constanţa, Mangalia, Năvodari, Valu lui Traian Sibiu Cisnadie, Şelimbăr, Sibiu
Covasna Sfântu Gheorghe Timiş Timişoara, Dumbrăviţa, Giroc, Moşnita Noua, Sag
Dolj Craiova    

 

Garanţii            acordarea creditului necesită constituirea de garanţii imobiliare în favoarea BCR, după cum

imobiliare:       urmează:

 • Ipotecă constituită în favoarea băncii asupra imobilului achiziţionat/construit/ reabilitat/modernizat/consolidat/extins prin credit sau, după caz, a imobilului ce a garantat creditul refinanţat şi, în completare, dacă este cazul, a unui alt imobil aflat pe teritoriul României (în cazul creditelor ipotecare)
 • Ipotecă constituită în favoarea băncii asupra unui alt imobil decât cel achiziţionat / construit/reabilitat/modernizat/consolidat/extins prin credit sau, după caz, a imobilului ce a garantat creditul refinanţat din credit, aflat pe teritoriul României (în cazul creditelor imobiliare)

 

Bine de ştiut:

 • Pentru aducerea în garanţie a unui imobil în favoarea BCR este necesară evaluarea bunului de către un evaluator autorizat, membru al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România.
 • Efectuarea evaluării presupune plata unei taxe de evaluare, care depinde de tariful practicat şi comunicat de către evaluator. Plata evaluării o vei face fie către BCR, fie direct către evaluator, în funcţie de opţiunea ta de realizare a evaluării: printr-un evaluator cu care BCR are încheiat contract de colaborare sau de către evaluatorul preferat de tine cu care vei încheia un contract de prestare servicii.

 

Cu titlu de exemplu, dar fără a se limita la acestea, următoarele imobilele nu sunt acceptate în garanţie de către BCR:

 • Proprietăţi imobiliare încadrate în clasa I şi II de risc seismic Rs I/ Rs II, pe baza listei elaborate de Primărie sau expertiză autorizată. Toate clădirile înregistrate în alte clase de risc seismic (clasa 3 şi 4) pot fi admise în garanţie. În cazul în care o clădire este expertizată tehnic dar neîncadrată într-o clasă de risc seismic sau este înregistrată într-o categorie de urgenţă de risc seismic (U1, U2, U3), atunci clădirea trebuie să fie clasificată pe clase de risc seismic (clasa de risc 1, 2, 3 sau 4). Această clasificare trebuie efectuată de către un expert autorizat în expertiză tehnică.
 • Apartamentele de bloc cu un confort redus (III şi IV), locuinţele cu caracter social care nu dispun de toate funcţiunile (exemplu: fără bucătărie, cu baie comună etc). Suprafeţele minime utile pentru a putea fi considerat confort II sau superior sunt: pentru o cameră (garsonieră) – min. 23 mp; pentru 2 camere – min. 36 mp; pentru 3 camere – min. 48 mp; pentru 4 camere – min. 60 mp; pentru 5 sau mai multe camere se vor adăuga câte 10 mp pentru fiecare cameră la suprafaţa minimă necesară aferentă pentru 4 camere. Valorile subunitare se rotunjesc matematic (ce este 0,5 sau mai mare se rotunjeste în plus, iar ce este sub 0,5 se rotunjeste în minus). Suprafeţele minime menţionate nu includ suprafaţa aferentă balconului/logiei
 • Construcţii pentru care asiguratorii refuză încheierea poliţelor de asigurare sau pentru care asiguratorii impun clauze suplimentare/francise suplimentare sau excluderi ale unor riscuri aigurate.

 

Asigurări      –  Obligatorii

Asigurarea obligatorie (contra cost) a locuinţelor (PAD), necesară pentru obţinerea creditului, cesionată în favoarea BCR.

Asigurarea facultativă (contra cost) a imobilului/imobilelor ce constituie garanţia creditului, necesară pentru obţinerea creditului, cesionată în favoarea BCR; venim în sprijinul tău şi îţi oferim posibilitatea de a încheia la sediul BCR poliţa de asigurare facultativă a imobilului, pe toată perioada de creditare, la OMNIASIG VIG, dar poţi alege şi o altă societate de asigurări.

 

 • Opţionale – care îți aduc o reducere suplimetară de dobândă; începând cu data de la care încetează, se aplică dobânda din contract fără reducere

Asigurare de viaţă opţională BCR Asigurări de Viaţă (contra cost) în condiţiile îndeplinirii cerinţelor de eligibilitate stabilite de Asigurator.

Asigurarea opţională complexă (contra cost)  care te sprijină, în situaţie de şomaj, concediu medical prelungit şi invaliditate totală şi permanentă (în condiţiile îndeplinirii cerinţelor de eligibilitate stabilite de Asigurator)

Asigurarea optională pentru afecţiuni grave şi invaliditate parţială şi permanentă (contra cost) care te sprijină, în situaţia  apariţiei riscurilor de infarct miocardic, cancer, accident vascular cerebral, invaliditate parţială şi permanentă (în condiţiile îndeplinirii cerinţelor de eligibilitate stabilite de Asigurator)

Bine de ştiut:

Pentru încheierea asigurărilor ai posibilitatea să optezi pentru orice societate de asigurări autorizată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (sau de fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor).

Obligaţia de asigurare a bunurilor aduse în garanţie este valabilă pe toata durata creditului; perioadă în care trebuie să faci dovada încheierii contractelor de asigurare şi să cesionezi BCR drepturile ce decurg din asigurare.

Poliţele de asigurare a bunurilor aduse în garanţie, în original, şi dovada plăţii primelor de asigurare le prezinti la BCR până la rambursarea integrala a sumelor datorate în legatură cu creditul. În caz contrar, BCR va încheia noi asigurări în numele tău şi va recupera sumele aferente din conturile tale.

Dacă pe parcursul derularii creditului, decizi să renunţi la asigurările opţionale îţi revine obligaţia de a notifica BCR cu privire la decizia de renunţare şi nu vei mai fi asigurat pentru evenimentele specificate pe certificatul de asigurare viaţă/asigurare complexă/asigurare pentru afecţiuni grave. În plus, dacă renunţi la asigurarea de viaţă/asigurare complexă/asigurare pentru afecţiuni grave încheiate cu BCR Asigurări de Viaţă, se aplică dobânda curentă, fără reducere.

 

Rambursarea    se face în rate lunare totale egale, într-un cont curent standard sau într-un cont curent de derulare

creditului:       credit, în funcţie de opţiunea ta

Bine de ştiut:

In orice moment pe parcursul derulării contractului de credit ai posibilitatea să rambursezi anticipat, total sau parţial, creditul. Îţi recunoaştem acest drept fără a te condiţiona să ne plăteşti o anumită sumă minimă sau un anumit număr de rate. În cazul rambursării anticipate parţiale, ai dreptul să alegi între:

(1) diminuarea valorii ratei lunare şi menţinerea perioadei de creditare iniţiale,

(2) menţinerea valorii ratei lunare şi diminuarea perioadei de creditare iniţiale şi

(3) diminuarea valorii ratei lunare şi diminuarea perioadei de creditare iniţiale

În cazul în care optezi pentru rambursarea anticipată totală sau parţială a creditului contractat, comisionul de rambursare anticipată va fi 0.

DOBÂNZI, COMISIOANE ŞI EXEMPLE DE CALCUL IULIE 2019:

 

Exemplu reprezentativ pentru creditul CASA MEA cu încasarea salariului/pensiei în cont, calculat pentru un credit de 170.000 lei pe 300 de luni (25 de ani)

CREDIT

CASA MEA BCR

Dobândă fixă

5 ani şi ulterior variabilă

Dobândă fixă

10 ani şi ulterior variabilă

Dobândă variabilă
Dobânda

(IRCC = 2,63% valabil pana la 30.09.2019)

5,95%/an fixă

în primii 5 ani,

ulterior variabilă 5,63%/an

(IRCC + 3%)

6,45%/an fixă

în primii 10 ani,

ulterior variabilă 5,63%/an

(IRCC + 3%)

5,93%/an

(IRCC + 3,3%)

Comision analiză credit 0 RON
Comision de administrare credit 0 RON
Cost evaluare 370 RON inclusiv TVA (apartament)
DAE** 6,14% 6,67% 6,12%
Cost total credit 150.697 RON 162.627 RON 156.785 RON
Valoare totală plătibilă 320.697 RON 332.627 RON 326.785 RON
Rata lunară 1.090 RON

in primii 5 ani,

ulterior 1.062 RON

1.143 RON

în primii 10 ani,

ulterior 1.084 RON

1.088 RON

variabilă

 

Exemplu reprezentativ pentru creditul CASA MEA fără încasarea salariului/pensiei în cont, calculat pentru un credit de 170.000 lei pe 300 de luni (25 de ani)

CREDIT

CASA MEA BCR

Dobândă fixă

5 ani şi ulterior variabilă

Dobândă fixă

10 ani şi ulterior variabilă

Dobândă variabilă
Dobânda*

(IRCC = 2,63% valabil pana la 30.09.2019)

6,25%/an fixă

în primii 5 ani,

ulterior variabilă 5,93%/an

(IRCC + 3,3%)

6,75%/an fixă

în primii 10 ani,

ulterior variabilă 5,93%/an

(IRCC + 3,3%)

6,03%/an

(IRCC + 3,4%)

Comision analiză credit 0 RON
Comision de administrare credit 0 RON
Cost evaluare 370 RON inclusiv TVA (apartament)
DAE** 6,46% 6,99% 6,22%
Cost total credit 159.978 RON 172.024 RON 159.900 RON
Valoare totală plătibilă 329.978 RON 342.024 RON 329.900 RON
Rata lunară 1.121 RON

in primii 5 ani,

ulterior 1.093 RON

1.175 RON

în primii 10 ani,

ulterior 1.115 RON

1.098 RON

variabilă

Oferta este valabilă până la 30.06.2019

 

* Dacă optezi pentru asigurările opționale de viață, de afecțiuni grave și complexă oferite de BCR Asigurări de Viață, poți beneficia de o reducere suplimentară la dobânda contractului de 0,30 p.p., valabilă pe perioada pe care menții respectivele asigurări

 

Cu creditul CASA MEA cu rate fixe în primii 5 ani, respectiv în primii 10 ani, știi cât ai de plată lunar, poți să-ți planifici bine bugetul și ești protejat în această perioadă de fluctuațiile indicelui de referință pentru creditele acordate în monedă națională.

 

După perioada de dobândă fixă (5 ani sau 10 ani) urmează o rată de dobândă variabilă, care se modifică trimestrial, independent de voinţa BCR, în funcţie de evolutia Indicelui de referinţă pentru creditele acordate în monedă națională. Ca urmare a acestei fluctuaţii, valoarea ratelor tale lunare va creşte sau va scădea.

 

Dobânda variabilă este formată din Indicele de referinţă pentru creditele acordate în monedă națională, la care se adaugă marja fixă/an (în procentul menţionat în tabel).

 

Indicele de referinţă pentru creditele acordate in monedă natională se aplică pentru creditele în lei (RON) cu dobânda variabilă si reprezinta rata de dobanda calculata in functie de tranzactiile realizate pe piata interbancara, in conformitate cu dispozitiile legale aplicabile. Indicele de referinta este publicat in ultima zi lucratoare a fiecarui trimestru pe website-ul Bancii Nationale a Romaniei, fiind afisat si pe website-ul BCR (www.bcr.ro) si la toate sediile BCR.

 

Indicele de referință pentru creditele acordate în monedă națională şi veniturile tale pot varia pe durata creditului. Astfel, în cazul majorarii indicelui de referinţă sau a scăderii venitului tău obligaţiile de plată la credit ar putea creşte. De aceea, înainte de a lua decizia de a te împrumuta, analizează cu atenție implicațiile creditului și asigură-te că-l poți rambursa la termen.

 

**DAE este calculat în condiţiile prezentate şi NU conţine următoarele costuri/comisioane:

 • Costul asigurărilor obligatorii de imobil şi al asigurărilor opţionale pentru risc financiar de neplată, respectiv:
 • Asigurarea obligatorie a locuinţelor (PAD)
 • Asigurarea facultativă a imobilului/imobilelor ce constituie garanţia creditului
 • Costuri percepute de terţe părţi, care nu sunt cunoscute de BCR:
 • Onorariile notariale de autentificare şi taxele de intabulare a contractului de vânzare-cumpărare şi a contractului de ipoteca imobiliară
 • Costul pentru evaluarea garanţiei de către un evaluator care nu este contractat de BCR, conform opţiunii exprimate de către tine.
 • Comisioane percepute de BCR, pentru servicii prestate la cererea ta:
 • Comision unic: 90 RON pentru prestarea serviciilor cuprinse la data solicitării împrumutatului/ coplătitorului/coplătitorilor în lista de tarife şi servicii afişată la sediul BCR

 

 

Dobânda penalizatoare: este dobânda pe care o vei datora în situaţia în care nu vei plăti sume datorate către BCR, la termenul agreat prin contractul de credit.

 

Pentru costul altor servicii decât cele prezentate mai sus, te rugăm să consulţi Tariful standard de comisioane

practicat de BCR, disponibil în orice unitate BCR.

 

 

DOCUMENTE:

 

Principalele documente privind realizarea veniturilor solicitate clienţilor:

Clienţii pentru care veniturile sunt raportate la ANAF şi încasate de client în contul curent la BCR:

 • Fără documente de venit (doar semnare Acord de interogare la ANAF)

 

În cazul veniturilor din salarii pentru care din informatiile de la ANAF nu se poate determina perioada contractului de munca (determinată sau nedeterminată), BCR poate solicita suplimentar un document eliberat de angajator.

 

În cazul în care veniturile curente sunt mai mari cu peste 20% fată de veniturile din anul anterior, BCR poate solicita documente suplimentare, în funcție de motivul declarat privind creșterea salarială.

 

Clienţii pentru care veniturile nu sunt raportate la ANAF:

Clienţii pentru care veniturile din salarii nu sunt raportate la ANAF (salariaţii MAI, MApN, SRI, SIE, SPP, Poliție Comunitară, Jandarmerie, salariaţii penitenciarelor sau ai altor unități cu caracter special) vor prezenta Adeverinţa de salariu (doar daca nu încasează salariul în cont la BCR)

 

Clienţi cu venituri din pensie:

 • Talon de pensie recent sau extras de cont curent (doar dacă pensia nu se încasează în cont la BCR)
 • Decizia de pensionare definitivă

 

BCR admite în calcul şi alte tipuri de venituri: venituri obținute de clienți din activități independente, alte venituri pe perioadă determinată încasate de persoane fizice (din alte surse), venituri obținute din contracte individuale de muncă / contracte de îmbarcare ale navigatorilor, alte venituri (rentă viageră, burse doctorale, postdoctorale, etc).

 

 

AVANTAJE:

 

COSTURI REDUSE:

 • dobândă fixă 5 ani / 10 ani ulterior variabilă sau dobândă variabilă toată perioada, la care poti beneficia de urmatoarele reduceri față de dobânda standard, in functie de optiunea ta:
  • 0,30 p.p. reducere dacă vii si rămâi cu salariul/pensia la BCR si optezi pentru dobândă fixă 5 ani / 10 ani ulterior variabilă;
  • 0,10 p.p. reducere dacă vii si rămâi cu salariul/pensia la BCR si optezi pentru dobândă variabilă toată perioada;
  • 0,10 p.p dacă alegi să închei și menții asigurarea de viaţă oferită de BCR Asigurări de Viață împreună cu asigurarea de afecțiuni grave;
  • 0,20 p.p dacă alegi să închei și menții asigurarea de viaţă oferită de BCR Asigurări de Viață împreună cu asigurarea complexă;
  • 0,30 p.p dacă alegi să închei și menții asigurarea de viaţă oferită de BCR Asigurări de Viață împreună cu asigurarea complexă și asigurarea de afecțiuni grave;
 • zero comision de analiză credit
 • zero comision de administrare credit
 • risc valutar ZERO cât timp veniturile tale sau resursele care asigură rambursarea creditului sunt în aceeaşi monedă cu creditului contractat

 

SIGURANŢĂ ŞI CONFORT:

 • cu oferta de dobândă fixă în primii 5 ani sau 10 ani, știi de la început care va fi rata creditului tău în primii ani ai creditului și ai control asupra bugetului tău.
 • îţi oferim posibilitatea de a încheia la sediul BCR poliţa de asigurare a imobilului, pe toată perioada de creditare, la OMNIASIG VIG
 • poţi alege un cont curent special, pentru derularea creditului, care nu este comisionabil şi care îţi permite numai operaţiuni de trageri şi rambursări din credit, iar astfel îţi permiți să achiţi ratele sigur şi comod.

 

SIMPLITATE:

 • NU ai nevoie de documente de venit, informațiile sunt obţinute din baza de date ANAF

 

FLEXIBILITATE:

 • poţi avea aprobarea creditului şi în 45 de zile să îţi găseşti locuinţa; în cazul în care nu ai găsit imobilul pe care doreşti să-l achiziţionezi, întâi îţi aprobăm creditul şi apoi ai la dispoziţie 45 de zile de la semnarea ofertei de credit pentru găsirea imobilului
 • poţi alege atât evaluatorul cât şi notarul cu care vei colabora în acest proces sau poţi opta pentru evaluatorul şi notarul cu care banca are încheiate contracte de colaborare

 

ETAPE:

 

Iată care sunt paşii pe care trebuie să-i urmezi pentru obţinerea creditului:

 • Ne prezinţi documentele necesare analizei veniturilor, iar noi verificăm dacă îndeplineşti condiţiile pentru suma solicitată; chiar dacă nu ai încă toată documentaţia necesară, poţi veni să te interesezi de condiţiile de creditare şi chiar să ţi se facă un calcul personalizat. În acest caz vei primi din partea BCR “Fişă Europeană pentru Informaţii Standardizate” care conţine toate informaţiile de care ai nevoie pentru a lua o decizie în legătură cu creditul tău
 • Următorul pas este să depui toate actele, inclusiv pe cele privind imobilul pe care doreşti să îl achiziţionezi, semnezi cererea de credit şi intern începe analiza creditului
 • Plăteşti taxa de evaluare, indiferent dacă se încheie sau nu contractul de credit, iar un evaluator membru ANEVAR, va evalua imobilul pe care doreşti să îl aduci în garanţie
 • După primirea raportului de evaluare, te informăm dacă împrumutul a fost aprobat, iar după aprobarea creditului, semnezi contractul de credit, contractele de garanţie şi închei poliţele de asigurare ale imobilului precum şi “Fişă Europeană pentru Informaţii Standardizate” Vei solicita apoi notarului să înscrie ipoteca la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi să îţi obţina un extras de Carte Funciara şi o încheiere de intabulare a ipotecii pe care le vei aduce la BCR
 • Îţi  punem apoi la dispoziţie banii în contul curent, de unde se vor transfera, după caz, în contul vânzătorului, constructorului, furnizorului de materiale etc. sau la instituţiile financiare de la care se refinanţează creditul

 

Bine de ştiut:

 • Creditul CASA MEA este acordat în lei, însă în cazul în care veniturile tale sau, după caz resursele care asigură rambursarea creditului, sunt într-o altă monedă la momentul contractării creditului sau se modifică pe parcursul executării acestuia din lei într-o altă valută, te informăm că eşti, sau după caz, poţi deveni expus unui risc valutar. În această ipoteză, posibilele fluctuaţii ale ratei de schimb valutar ar putea afecta obligaţiile tale lunare de plată.
 • Veniturile tale pot varia pe durata creditului. Din acest motiv, o conduită prudentă este extrem de importantă; de exemplu este important să te asiguri că vei putea achita ratele lunare şi în cazul în care veniturile tale ar scădea.
 • În perioada în care dobânda aplicabilă creditului tău este variabilă, conform celor menţionate anterior, variaţia indicelui de referinta pentru creditele acordate în monedă națională poate duce la modificarea obligaţiilor lunare de plată.
 • Plăţile neefectuate, conform obligaţiilor contractuale, ar putea să aibă consecinţe grave pentru tine, pornind de la raportarea la Biroul de Credit şi Centrala Riscurilor de Credit, cu toate consecintele ce decurg din acest demers şi ajungând până la executarea silită atât a bunurilor aduse în garanţie, cât şi a patrimoniului tău şi/sau al Coplătitorului şi/sau Garantului tău în cazul în care suma rezultată din valorificarea garanţiei nu este suficientă pentru acoperirea întregii creanţe.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here