Afacerile de pe piata carnii ar putea depasi anul acesta 34 de miliarde lei

0
1010

Afacerile de pe piata carnii din Romania ar putea depasi in acest an nivelul de 34 miliarde de lei, pe fondul cresterii consumului, dar si ca urmare a evolutiei semnificative a preturilor, conform unei analize remise Agerpres de catre KeysFin. Pe de alta parte insa, statisticile Ministerului Agriculturii arata ca fermierii romani mai cresc doar 3,7 milioane de porci, un record negativ pentru ultimii ani. Productia a scazut cu 83.000 de capete fata de aprilie 2017, conform statisticilor oficiale, citate de TVR. Aceeasi statistica arata ca marile magazine aduc carne de porc de la mii de kilometri departare, din tari precum Germania sau Spania. Platesc peste 300 de milioane de euro pe an pentru ca nu gasesc destul de multi porci la noi.

Reprezentantii marilor magazine sustin ca nu gasesc suficienta carne romaneasca pentru ca fermierii sunt divizati si nu exista destule cooperative de productie. Pentru a-i incuraja pe fermieri sa colaboreze cu supermarketurile, Comisia Europeana vrea sa impuna reguli mai stricte. Comerciantii nu vor mai putea sa modifice contractele unilateral sau sa anuleze comenzile in ultimul moment si nici sa intarzie plata pentru marfurile perisabile.

Totusi, fata de 2012, cand piata carnii raporta afaceri de 32,9 miliarde de lei, business-ul nu a crescut semnificativ (33,6 miliarde lei in 2017), dovada ca industria a ajuns deja la maturitate. Potrivit expertilor de la KeysFin, evolutia sustinuta trebuie pusa pe seama investitiilor masive din acest sector.

„Ultimii 5 ani au adus investitii semnificative pe intregul lant de productie, de la cresterea animalelor la comert. Problemele cu pesta porcina, cu exporturile, alaturi de semnalul semnificativ dat de criza economica au impulsionat firmele din domeniu sa isi reorganizeze liniile de productie, astfel ca intregul lant economic s-a eficientizat, iar calitatea si oferta de produse au crescut semnificativ”, afirma cei de la KeysFin.

Una dintre companiile romanesti care a cunoscut o evolutie in ultimii ani si continua seria investitiilor este Grupul Carmistin, condus de Iustin Paraschiv. Carmistin este specializat in productia, procesarea si comercializarea carnii, si asigura un lant de productie incepand de la cultivarea pamantului, cresterea animalelor si la vanzarea produselor din carne. Infiintata in anul 2000, Carmistin este unul dintre cei mai mari jucatori din industria agro-alimentara din Romania. Carmistin International, Avicarvil Farm, Avirom Plus, Avicarvil Procurment, Pajo Holding, Avicarvil, Pajo Agriculture, Porcellino Grasso si Agrikilti formeaza un grup de firme care produce anual peste 20.000 de tone de carne de pui, 250.000 de porci si 10.000 de vite in viu in cele 18 ferme specializate.

La finalul lui 2017, Iustin Paraschiv a anuntat ca Grupul Carmistin  a preluat compania aflata in faliment Avi Instant, fosta companie Avicola Targu Jiu, intr-o tranzactie de 20 mil. lei (4,4 mil. euro).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here