Adresa catre Ministerul Culturii pentru deblocarea situatiei inregistrate la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

0
749

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, d-nul Alin Tise, a inaintat o adresa Ministerului Culturii si Patrimoniului National prin care solicita deblocarea situatiei inregistrate in cazul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, institutie aflata sub autoritatea ministerului, care se afla de aproape doi ani in situatia de a nu primi vizitatorii, expozitiile de baza ale acestei institutii fiind inchise datorita lucrarilor de reparatii si modernizari ale cladirii in care functioneaza.

“Situatia in care se afla aceasta institutie de cultura reprezentativa pentru aceasta zona a Transilvaniei este pe de o parte regretabila, pe de alta impardonabila. Se priveaza atat publicul clujean, elevii, studentii, cat si cei care ne viziteaza, de accesul la o institutie emblematica pentru comunitatea noastra. stiu ca problemele care fac ca aceasta situatie sa se cronicizeze sunt relative confuze, motiv pentru care am solicitat ministerului tutelar sa intreprinda in regim de urgenta toate demersuruile necesare clarificarii si rezolvarii problemelor cu care se confrunta aceasta institutie. Pana la urma, muzeul si patrimoniul acestuia sunt ale clujenilor si ale celor interesati de istoria Transilvaniei, nu al unor conjuncturi sau interese de moment”, considera presedintele Consiliului Judetean Cluj, d-nul Alin Tise.
Muzeul National de Istorie a Transilvaniei este continuatorul celei dintai asociatii muzeale din Transilvania, Asociatia Muzeului Ardelean, infiintata in anul 1859. in anul 1994 este clasificat de catre Ministerul Culturii si Cultelor ca muzeu de importanta nationala, in colectiile acestei institutii aflandu-se peste 400.000 de obiecte de patrimoniu, de o valoare inestimabila. Din anul 2009 Muzeul este inchis publicului, fiind in proces de reamenajare si reparatii. in ultima perioada au fost semnalate public date referitoare la nereguli inregistrate in atribuirea si derularea lucrarilor, toate acestea fiind grefate pe o instabilitate la nivelul managementului acestei institutii, directorii fiind succesiv demisi sau repusi in functie, urmare a unor decizii ale instantelor de judecata.

Biroul de presa
14.03.2011

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here