Acord de conectare a retelelor de gaze intre Ungaria, Romania, Bulgaria si Slovacia

0
766

Ungaria, Romania, Bulgaria si Slovacia urmeaza sa semneze un acord de interconectare a retelelor lor de gaze naturale care sa permita si tranzitul invers, a anuntat joi seara ministrul ungur al Afacerilor Externe si Comertului Peter Szijjarto pe postul public ungar de televiziune M1, informeaza Mediafax.

Acordul urmareste sa sporeasca securitatea aprovizionarii cu energie a tuturor celor patru tari, a subliniat Szijjarto. Partenerii pot accesa atat fonduri europene, cat si bani de la bugetele nationale pentru finantarea investitiilor necesare, a adaugat el.

in contextul renuntarii la proiectele Nabucco si South Stream, este necesar ca statele din regiune sa caute noi oportunitati si solutii pentru diversificarea aprovizionarii cu gaze naturale, a spus ministrul.

„Atat timp cat retelele de gaze din regiune nu sunt conectate si atat timp cat nu se investeste intr-o conducta strategica, nu putem vorbi despre securitate energetica in Europa Centrala”, a subliniat Szijjarto.

Acordul urma sa fie semnat la summitul Parteneriatului estic de la Riga, a anuntat el.

Exploatarea comerciala a unei interconexiuni intre retele din Ungaria si Slovacia urmeaza sa devina operationala in aceasta vara, iar Ungaria si Romania lucreaza sa stabileasca un flux invers intre retelelor lor de gaze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here