Acord de colaborare intre CCIB si CCI Budapesta

0
814

Colaborarea in vederea dezvoltarii pietei regionale, tinand seama de complementaritatile economiilor Romaniei si Ungariei, implicarea in accesarea fondurilor disponibile prin Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii si valorificarea oportunitatilor de afaceri oferite de cele doua piete sunt principalele obiective ale Memorandumului de intelegere semnat de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), prin presedinte Sorin Dimitriu, si Camera de Comert si Industrie Budapesta, prin presedinte Kristof Szatmary. Documentul a fost finalizat in cadrul Targului Tehnic International Bucuresti (TIB), CCIB sprijinindu-i pe colegii de la Budapesta in organizarea unui stand dedicat membrilor Camerei capitalei ungare.

„In viitorul apropiat trebuie sa identificam 2-3 proiecte concrete a caror implementare sa conduca la dezvoltarea schimburilor bilaterale”, a declarat cu acest prilej presedintele CCIB. Datorita semnarii acestui document, comunitatea de afaceri bucuresteana va fi informata, prin intermediul CCIB, asupra oportunitatilor oferite de piata ungara in domeniul importului, exportului si cooperarii in diverse sectoare. Valorificarea potentialului economic al celor doua tari, dar si a oportunitatilor oferite de regiunea dunareana se va putea realiza si prin intermediul unor forumuri de afaceri organizate in regim de reciprocitate in Romania si Ungaria, evenimente ce vor oferi celor doua comunitati de afaceri posibilitatea de a relationa, a identifica si a dezvolta proiecte comune, dar si prin participarea la targuri si expozitii specializate.

Incepand cu anul 2010, cele doua camere de comert colaboreaza excelent la nivelul Asociatiei Camerelor de Comert Dunarene (DCCA), ambele fiind membre fondatoare ale acestui organism al carui principal scop il constituie promovarea activitatilor industriale si comerciale care vizeaza dezvoltarea economica si de mediu din regiunea Dunarii, utilizand fondurile europene destinate acestei zone. De altfel, presedintele CCIB a fost ales recent vicepresedinte DCCA, pentru un mandat care se va incheia in luna iunie 2015, ceea ce reprezinta o recunoastere a rolului Camerei bucurestene in cadrul acestei organizatii. Din Asociatie fac parte, de asemenea, camere de comert din Romania, Ungaria, Serbia, Croatia, Austria si Germania.

Ungaria este unul dintre cei mai importanti parteneri economici si comeciali ai Romaniei, ocupand in prezent locul 4 dupa volumul total al schimburilor, acelasi loc patru ca piata de destinatie a marfurilor romanesti si locul trei intre tarile de provenienta a marfurilor importate de tara noastra. in primele sase luni ale anului 2014, valoarea totala a schimburilor comerciale romano-ungare a fost de 3.530,6 mil. euro (in crestere cu 6% fata de perioada similara a anului trecut). Exporturile romanesti pe piata ungara s-au cifrat la 1.292,7 mil. euro (+10,7% fata de semestrul I al anului 2013), iar importurile din Ungaria la 2.237,9 milioane USD (+3,3% comparativ cu primele sase luni ale anului trecut).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here