AAFBR: Dobanda de politica monetara ar putea fi mentinuta la acelasi nivel in 2016 si majorata in 2017

0
740
dobanzi-lei

Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la 1,75% la prima sedinta a Consiliului de Administratie din 2016 programata pentru joi, 7 ianuarie. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj considera ca atat rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei cat si cele pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute constante pe 7 ianuarie.

Politica monetara ar putea fi relaxata in 2016 numai prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit la 6% in decembrie 2016 si a celor pentru pasivele in valuta la 12%. Cei mai multi dintre participantii la sondaj estimeaza o dobanda de politica monetara constanta la 1,75% pe tot parcursul anului 2016.

Anul 2017 ar putea aduce majorarea dobanzii de politica monetara la 2,5% in decembrie. Pe de alta parte, procesul de convergenta a cotelor de constituire a rezervelor minime obligatorii catre standardele europene ar putea continua iar rezervele minime sunt estimate de cei mai multi
participanti la sondaj la 4% pentru lei si 10% pentru valuta la finalul anului 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here