In 2016, piata inchirierilor de birouri ar putea creste cu 20-25% fata de 2015

0
698

In 2016, vor urma relocari in cascada, ca urmare a schimbarilor legislative si a marilor consolidari de sedii ale unor multinationale, ceea ce va duce la o crestere a pietei inchirierii de birouri cu 20-25% fata de 2015, estimeaza Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Anul 2016 ar putea fi primul an al unei etape de renuntare la spatiile de birouri de calitate mai slaba din Bucuresti, in urmatorii 3-4 ani urmand sa fie din ce in ce mai putine sedii de firme in apartamente de bloc comunist sau in zone nesigure din punct de vedere al riscului la cutremur sau in cladiri neprotejate la incendiu.

Marile contracte de preinchiriere a unor spatii de birouri mamut, cu suprafete de 10.000-40.000 mp, incheiate in 2015 sau aflate in pipeline vor duce la eliberarea mai multor cladiri de clasa A si B+ din zonele centrale, pentru care deja se contureaza o cerere din partea clientilor din vile si apartamentele cu destinatie rezidentiala, determinata de noua atitudine a administratorilor de firme fata de normele antiincediu si in fata riscului seismic.

„in 2016 se vor reuni simultan mai multi factori cu influenta majora asupra pietei de birouri, va exista o migratie pe toate segmentele pietei de birouri din Bucuresti, pe fondul cresterii ofertei de birouri: chiriasi de talie mare isi vor consolida sediile in cele mai noi si mai bine pozitionate cladiri de birouri din zonele de centru-nord si centru –vest, care vor lua spuma cererii.

In locul lor, in cladirile centrale, dar de talie mai mica si construite in ultimii zece ani, vor accede companii medii, aflate in extindere sau in cautarea unui plus de imagine, care vor inchiria spatii de birouri de 500-2.000 mp.

in paralel, va exista o presiune asupra chiriasilor aflati in apartamente de bloc sau in vile, din cauza cresterii impozitelor pe proprietate pentru aceste tipuri de imobile si a posibilitatii de crestere a chiriilor in consecinta precum si a innaspririi legislatiei privind riscul seismic si a normelor antiincendiu. Și pentru aceste companii, care au sub 50 angajati, pentru prima data vor exista mai multe variante moderne de birouri cum ar fi: birourile instant office, hub-urile de afaceri in numar din ce in ce mai mare si birourile in centre de talie mica sau mijlocie, care se vor elibera si care vor avea spatii cu chirii mai accesibile decat in ultimii ani”, declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Printre tranzactiile mari din 2015, prin care chiriasii au eliberat spatii generoase de birouri se numara:
Oracle 10.400 mp – Sky Tower,
Carrefour Romania 6300 mp – Green Court Bucharest – Building B
Genpact- 22.000 mp – Hermes Business Park
Oracle – 20.000 mp – Oregon Park
Luxoft – 5500 mp – Hermes Business Park

Pentru 2016, se anunta cel putin trei mari pre-inchirieri: doi jucatori mari din domeniul bancar si unul din domeniul IT&C doresc sa-si consolideze birourile si cauta solutii pentru spatii de peste 15.000 mp.

Ce se va intampla cu oferta de spatii de birouri din apartamentele rezidentiale situate in zonele Unirii si Victoriei

“in urmatorii 2-3 ani, birourile amenajate in apartamentele de locuit din zonele Unirii si Victoriei isi vor pierde din atractivitatea avuta in trecut pentru piata de birouri si estimam ca se vor intoarce pe piata rezidentiala, fie la inchiriere, fie la vanzare.

in ceea ce priveste vilele, cele neconsolidate si nerenovate vor fi scoase probabil la vanzare, urmand a reveni pe piata rezidentiala. Exceptie vor face doar vilele istorice, situate in zone premium, bine renovate, care asigura o imagine deosebita, care isi vor pastra destinatia de birouri, pentru ca anumite tipuri de firme vor dori sa aiba sediul in continuare intr-o cladire independenta datorita tipului de activitate desfasurat (de exemplu firme de avocatura, consultanta de afaceri, marketing si publicitate etc)”, estimeaza Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here