Medalii internationale pentru o inventie romaneasca

0
648

Inventia “Short femoral stem cervical endoprothesis” („Proteza de sold scurta femurala cervicala”) a obtinut cinci distinctii la Salonul International de Inventica “Innova”, desfasurat in perioada 19 – 21 Noiembrie 2015, la Bruxelles, in Belgia, respectiv: medalia de aur a Salonului, premiul special al Sectiunii “Medicina si sanatate”, precum si trei diplome acordate de delegatiile Frantei, Rusiei si Poloniei.

Inventia a fost realizata de o echipa de cercetatori a Universitatii Politehnica București, alcatuita din Rectorul Universitatii, Mihnea Cosmin Costoiu, prof. univ. dr. ing. Augustin Semenescu, de la Facultatea stiinta si Ingineria Materialelor si prof. univ. dr. ing. Catalin Gheorghe Amza, alaturi de partenerii de la Spitalul Militar Central: maior medic asist. univ. dr. Marius Moga, medic primar ortopedie-traumatologie, maior medic dr. Cezar Ionut Calin, medic specialist oncologie medicala si asistent medical licentiat Ileana Mariana Mates.

Produsul final al activitatii de cercetare-dezvoltare este reprezentat de o proteza de sold cu un sistem inovator de fixare, mixt, prin insurubare si cimentare in colul femural, dispozitiv medical ale carui principale avantaje sunt atat posibilitatea de implantare prin tehnici chirurgicale minim invazive, cat si asigurarea unei conservari maxime a masei osoase. Un alt avantaj este costul relativ redus, in comparatie cu proteze similare.

Ileana Mariana Mates, asistent medical licentiat, membra a echipei de cercetatori care a realizat inventia, ne-a explicat care sunt aspectele medicale ale studiilor efectuate:

„Artroplastia de sold este o interventie chirurgicala majora, care are scopul de a restitui functia soldului bolnav, afectat de artroza in cele mai multe cazuri. Pacientul tipic este o persoana in varsta de 60-80 de ani, aceasta interventie efectuandu-se si pacientului de peste 100 de ani, daca starea de sanatate ii permite. in ultimele decenii, cresterea sperantei medii de viata a dus la o crestere a varstei la care aceasta interventie este efectuata si la posibilitatea uneia sau a mai multor revizii, precum si la numarul total de interventii primare si revizii. Revizia dupa artroplastia de sold este o operatie majora, care solicita organismul pacientului si necesita tesuturi moi cat mai putin afectate de fibroza dupa interventia initiala, precum si capital osos in cat mai mare masura. in scopul protejarii tesuturilor moi, tendinta mondiala este de adoptare a abordarilor mini-invazive, in timp ce capitalul osos este pastrat prin utilizarea unui stem femural scurt. La momentul actual, stemul femural scurt este recomandat a se utiliza in artroplastia de sold la pacientul tanar, din grupa de varsta 20-40 ani. in cazul pacientului de peste 60 de ani, deseori interventia este practicata pe un os afectat de osteoporoza, iar in timpul impactarii stemului femural exista pericolul fracturarii colului femural, a metafizei sau diafizei femurale”.

L-am intrebat pe un alt artizan al acestui prestigios succes romanesc, prof. univ. dr. ing. Augustin Semenescu, ce rol a avut un specialist in stiintele exacte – asa cum este domnia-sa – in elaborarea unui proiect medical de o asemenea anvergura:

„in scopul pastrarii de capital osos si a prevenirii aparitiei fracturilor iatrogene la
impactarea componentei femurale, am introdus stemul femural scurt cu insurubare, care protejeaza osul osteoporotic de impactul loviturilor de ciocan din timpul interventiei, astfel extinzand indicatia artroplastiei cu stem femural scurt la pacientul in varsta, cu osul afectat de osteoporoza. De asemenea, sistemul de distributie asigura cimentarea stemului dupa insurubarea sa, ceea ce duce la o fixare suplimentara la nivelul osului spongios osteoporotic de la nivelul colului femural. Plecand de la aceste date, prezentate de dr. Marius Moga mie si colegilor de brevet, am gandit o prima proteza care avea alta structura decat varianta finala. Ca sa nu fie introdusa cu ciocanul – cum se face in prezent – si sa capitalizam strucura ososasa, am prevazut-o cu un filet exterior, sa se insurubeze. Am realizat desenele in programul informatic AutoCAD, iar apoi, STL-urile realizate au fost utilizate pentru a printa proteza in 3D, dintr-un material diferit de cel final. Am modelat matematic si am simulat comportarea protezei in sold cu soft-uri specializate si totul parea in regula. Dar am dorit si sa vedem cum realizam operatia. Asa ca am folosit un os (ca material didactic) care a fost decupat, pentru fixarea protezei. Pentru ca nu se fixa foarte bine, am dorit sa intarim legatura prin insertie de ciment ortopedic. insa, nu avea loc intre proteza si os! Drept urmare, am gandit cu echipa o alta structura, care avea un canal central, prin care sa introducem cimentul. Nici aceasta varianta nu a dat satisfactie! Am trecut la varianta a treia, care avea prevazute canale transversale pe canalul central, de unde cimentul putea sa fixeze proteza de os. Am constatat ca partea distala a protezei nu era foarte bine fixata, moment in care colega de echipa, Ileana Mates, a propus sa facem canale de trei tipuri: inclinate catre capatul protezei, altele – transversale pe canalul central si cele de la capat, inclinate catre coada protezei. Aceasta a fost forma finala, pe care am si brevetat-o”.

in acest an, pentru inventia “Short femoral stem cervical endoprothesis” s-a obtinut brevetul national, iar Rectorul Universitatii, Mihnea Costoiu a inceput demersurile pentru omolagare si in SUA. (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here