41% din economia Romaniei depinde de 50 de firme

0
758
business

businessMai putin de 50 de banci si companii private din Romania tin anual in mainile lor peste 40% din economia tarii, arata o analiza a The Money Channel in baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului.

 Cele mai mari banci si firme din Romania reusesc aceasta performanta cu doar 178.000 de salariati, adica 6% din totalul angajatilor in mediul privat.

Cele mai mari companii private si banci din Romania au simtit diferit recesiunea in 2009: unora le-a crescut cifra de afaceri, in timp ce altele au raportat scaderea veniturilor. Per total, insa, cei mai importanti 45 de jucatori din economia Romaniei au inregistrat anul trecut o cifra totala de afaceri de 201 miliarde de lei, mai mult cu 6 miliarde decat in 2008.

Datele au fost furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului. Practic, veniturile totale ale acestor companii reprezinta aproape 41% din produsul intern brut al Romaniei pentru 2009.

Datele arata ca scaderea economiei nu a fost generata, neaparat, de de marile companii, deoarece unele au reusit chiar sa-si sporeasca veniturile, in ciuda recesiunii. Cu alte cuvinte, greul crizei a fost dus de sectorul IMM-urilor din Romania, si nu de marile companii, care au, toate, actionari straini si fac parte dintr-un grup international. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here