3 Decembrie –  Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati

0
713

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), institutie publica de interes judetean care functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, invita persoanele interesate sa participe in zilele de 2 si 3 decembrie 2010 la o serie de manifestari artistice dedicate persoanelor cu dizabilitati si nu numai, manifestari organizate sub egida Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilitati – 3 decembrie. 

Joi, 2 decembrie 2010, incepand cu ora 9.00, Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca va gazdui diferite activitati desfasurate sub denumirea – Ziua Sportului. Astfel, persoanele cu dizabilitati vor putea participa la patru probe sportive: alergare printre jaloane, aruncari la cosul de baschet, sah, table si, de asemenea, vor juca un meci demonstrativ de goalball.
De asemenea, incepand cu ora 10.00 la ”Iulius Mall” va fi prezenta o expozitie cu produsele realizate de catre beneficiarii cu dizabilitati din centrele de zi ale organizatiilor neguvernamentale si din centrele rezidentiale din subordinea D.G.A.S.P.C. Cluj. incepand cu ora 17.00 la ”Iulius Mall” se va desfasura si un spectacol artistic de muzica, dans si teatru sustinut de catre persoanele cu dizabilitati din cadrul organizatiilor neguvernamentale clujene.
Vineri, 3 decembrie 2010, incepand cu ora 14.00, Casa de Cultura a Studentilor va fi gazda unui spectacol artistic de muzica, dans si teatru realizat de catre elevii cu dizabilitati din cadrul scolilor speciale. De asemenea, Ziua Internationala a persoanelor cu handicap va fi marcata si la Centrul Sfanta Irina din Turda, printr-un program artistic ”impreuna reusim” si un concert de colinde.
La evenimentele artistice si sportive participa aproximativ 25 de organizatii neguvernamentale, centre rezidentiale si scoli speciale din municipiul Cluj Napoca, respectiv un numar de aproximativ 280 de beneficiari de diverse varste si cu diferite tipuri de handicap. Dintre institutiile participante la manifestari amintim: Liceul pentru Deficienti de Auz, Liceul pentru Deficienti de Vedere, Grupul scolar “Samus” Cluj-Napoca, scoala Speciala “Transilvania” Baciu, scoala Speciala pentru Deficienti de Auz nr. 2, Centrul scolar pentru Educatie Incluziva (scoli speciale aflate in subordinea Consiliului Judetean Cluj), Asociatia Nevazatorilor din Romania – filiala Cluj, Asociatia pentru Protejarea si Ajutorarea Handicapatilor Motor Cluj, Asociatia Autism Transilvania, Fundatia Providenta Gondviseles Fursorge, Centrul de Zi “Sf. Maria” al Asociatiei pentru Protejarea si Ajutorarea Handicapatilor Neuro-Psihici, Fundatia Estuar, Asociatia Nationala a Surzilor din Romania, Centrul Sportiv Lamont, Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Gherla, Centrul de ingrijire si asistenta Cluj-Napoca, Asociatia Caritas Gherla, Asociatia Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj, Asociatia Transilvania pentru promovarea bolnavilor psihici, Centrul pentru persoane varstnice Gherla, Serviciul de Ajutor Maltez Cluj, Asociatia Down – Centrul Educational Raluca, Asociatia Studentilor de la Asistenta Sociala, etc.
        „Prin intermediul acestor manifestari Consiliul Judetean Cluj isi propune sa contribuie la cresterea gradului de toleranta al cetatenilor fata de persoanele cu dizabilitati si la schimbarea in acest sens a mentalitatii persoanelor. Speram astfel sa putem contribui la reducerea riscului de marginalizare sau excludere sociala a persoanelor cu dizabilitati precum si la constientizarea  de catre toti cetatenii a faptului ca persoanele cu handicap reprezinta pentru societate o resursa insuficient pusa in valoare in momentul de fata si in niciun caz o povara” a afirmat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise. 
        inca din anii 1970, Organizatia Natiunilor Unite a adoptat o serie de declaratii privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, anul 1981 fiind proclamat de Adunarea Generala a Natiunilor Unite drept an international al persoanelor cu dizabilitati. Tot cu aceasta ocazie s-a decis ca in data de 3 decembrie, persoanele cu dizabilitati din intreaga lume sa celebreaze, sub egida Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Ziua Mondiala a Persoanelor cu Dizabilitati. Rolul Consiliului Judetean Cluj, prin Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului este tocmai de a asigura la nivel judetean, aplicarea politicilor si strategiilor de asistenta sociala in domeniul protectiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap, precum si a oricaror persoane aflate in nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here