Geoana: Insist pentru colaborarea strategica cu PNL in perspectiva alegerilor din 2012

0
836
mircea-geoana

mircea-geoanaPresedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, miercuri, intr-un interviu pentru MEDIAFAX, ca insista pentru colaborarea strategica cu PNL in perspectiva anului 2012, chiar plecand de la posibilitatea ca mandatul actualului sef al statului sa nu dureze cinci ani, inclusiv din motive de sanatate.

 

Geoana a vorbit, in interviu, de dezamagirea fata de „tradarea” lui Hrebenciuc si despre viitorul politic al lui Victor Ponta in fruntea PSD. El a mentionat ca nu exclude o noua candidatura la Presedintie in 2014.

Fostul presedinte al PSD a lansat atacuri la adresa lui Traian Basescu si a PDL pentru modul in care gestioneaza problemele tarii. Liderul PSD a spus ca Traian Basescu si PDL vor sa puna mana pe toata puterea din Romania.

De asemenea, Geoana vorbeste despre incercarea de indepartare a sa de la sefia Senatului, despre cazul Voicu, despre situatia PSD si relatia cu PNL, despe Consiliul National.

Presedintele Senatului vorbeste si despre posibilitatea contractarii unui nou imprumut extern de catre Romania.

Prezentam interviul acordat de Mircea Geoana Agentiei MEDIAFAX:

«Demersul de revocare de la Senat, parte a planului lui Basescu de acaparare a intregii puteri in stat»

Rep.: Domnule presedinte, de ce ati vorbit de varianta solicitarii unui nou punct de vedere de la Curtea Constitutionala asupra cererii de revocare a dumneavoastra de la presedintia Senatului, din moment ce ati refuzat supunerea la vot tocmai in baza unei decizii a Curtii?

M.G.: Lucrurile sunt extrem de clare: Nu exista posibilitatea revocarii unui presedinte de Camera decat de catre grupul care l-a propus. Dar pentru ca nu doresc sa contribuim la un blocaj al Senatului care se profileaza, nu exclud posibilitatea de a cere opinia Curtii Constitutionale cu privire la acest demers si sunt absolut convins ca jurisprudenta Curtii va mentine opinia initiala. Astazi, daca ascultam ce spun cei de la PDL, indreptam Senatul catre blocaj pe termen mediu si lung, pentru ca o decizie a Curtii nu poate fi supusa la vot si avem atat de multe alte prioritati pe agenda Senatului.

Rep.: in cazul in care veti solicita aceste lamuriri de la Curtea Constitutionala, exista posibilitatea ca prin raspuns sa se deschida calea catre pierderea functiei pe care o aveti?

M.G.: Nu, decizia Curtii este extrem de clara si neechivoca.

Rep.: Atunci de ce mai cereti lamuriri suplimentare?

M.G.: Pentru ca ceea ce invoca PDL ar trebui sa primeasca o clarificare din partea Curtii, daca va considera ca este apanajul sau sa se pronunte cu privire la demersul PDL. in 2005, cand s-a incercat revocarea domnului Nicolae Vacaroiu, grupul PSD de atunci ne-am adresat Curtii, intreband cu privire la demersul de revocare, considerat neconstitutional de noi. Curtea Constitutionala a confirmat ca este neconstitutional. Ne putem intreba astazi daca ceea ce incearca PDL este constitutional sau nu. in opinia mea, nu este.

Rep. : Exista posibilitatea revocarii presedintelui nu doar la cererea grupului de care apartine, ci si ca sanctiune.

M.G.: Nu, se numeste temei juridic, ceea ce inseamna o chestiune in Justitie. Nu exista o chestiune legata de revocare ca tip de sanctiune in interiorul Senatului. Exista o singura modalitate de revocare in Senat, cu privire la actiunile pe care presedintele Senatului le face, anume la propunerea propriului grup parlamentar, atata tot.

Rep. : Atunci de ce, si in Decizia 601 a Curtii Constitutionale se face referire si la posibilitatea revocarii ca sanctiune, atat pentru membrii Biroului Permanent cat si pentru presedinte?

M.G. : Sunt doua institutii separate. Presedintele Senatului este o institutie separata…

Rep. : De ce?

M.G. : Pentru ca asa o considera Constitutia Romaniei, care vorbeste de presedintele Senatului, respectiv al Camerei Deputatilor, ca fiind alesi pe patru ani de zile, pe durata mandatului, in conformitate cu configuratia politica din momentul alegerilor parlamentare. Membrii Biroului Permanent sunt propusi in fiecare sesiune parlamentara de grupurile parlamentare. Deci este vorba de institutii diferite. Presedintele Senatului este membru al Biroului Permanent, dar este o institutie diferita, reprezentand institutia Senatului atat in interior, cat si in exterior, cu societatea, cu mediul international, cu presedintele Romaniei, caruia de fapt ii si succede in conditii de vacantare a functiei prezidentiale.

Rep. : Considerati atat de importanta aceasta a doua functie in stat si in plan politic, intentionati cumva sa folositi aceasta functie ca parghie de acces la deciziile din BPN al PSD?

M.G.: Nu cred ca sunt lucruri legate, eu vorbesc de respectarea statutului de drept si a unui minim de reguli democratice. Regret faptul ca in ultima perioada toate aceste scandaluri politice pe teme pe care eu le consider artificiale, cum este si cea a revocarii mele, de fapt ne indeparteaza de la tema relansarii economice si a gasirii de solutii pentru adevaratele probleme ale Romaniei. Pozitia mea in PSD este aceea de fost presedinte de partid, care are tot dreptul si toata capacitatea de a se pronunta pe temele importante ale partidului si nu fac o legatura intre functia de la Senat si pozitia mea in Biroul Permanent al partidului.

Daca pe cineva deranjeaza ca eu sunt in fruntea Senatului, ca persoana sau ca reprezentant al PSD, este probabil ceea ce si unii analisti externi spun, faptul ca domnul Traian Basescu este tot mai mult atras, si impartasesc si eu aceasta opinie, de un model de tip Putin, in care deja acum are un plan strategic de acaparare a intregii puteri in statul roman, inclusiv de folosire a modificarii Constitutiei, poate si cu obtinerea a doua treimi dintre parlamentari, pentru a-si putea duce la indeplinire proiectul politic care se numeste „Viata si dupa al doilea mandat”.

Rep.: stiti care este contraargumentul la aceasta teorie? Acela ca in timpul guvernului PDL-PSD, PDL nu a incercat sa va schimbe, functia de la Senat fiind asimilata puterii.

M.G.: Un presedinte de Camera nu poate fi schimbat decat de grupul care l-a propus.

Rep.: Daca ar fi fost un astfel de scenariu, atunci consecinta este ca PDL nu a dorit schimbarea dumneavoastra in timpul guvernului PDL-PSD pentru ca erati parte a acestui scenariu, contibuind la ceea ce ati numit jocul de putere din jurul lui Traian Basescu.

M.G.: Noi am fost intotdeauna, la putere sau in opozitie, o contrapondere la tentatiile autoritariste din statul roman. Eu spun ca in acest moment acest atac la adresa mea si a presedintiei Senatului nu are un motiv real, ci are de fapt un obiectiv strategic de a indeparta orice forma de rezistenta la planul de acaparare totala a puterii de catre Traian Basescu si PDL. Probabil ca prezenta mea ii stanjeneste in aceasta economie politica a arhitecturii institutiilor importante din Romania. Cate sanse are domnul Basescu sa reuseasca in proiectul sau, cat de multi parlamentari poate sa adune sub stindardul asa-zisilor independenti, in ce proportie vor vota romanii la un referendum de modificarea Constitutiei, intr-o varianta sau alta, sunt chestiuni care se vor dezbate la momentul potrivit. Dar astazi sunt convins ca obiectivul strategic este eliminarea oricarei opozitii in Romania, de acaparare a intregii puteri si, daca se poate, sa treaca perioada de criza si romanii sa nu se gandeasca la locurile de munca, la pensii, la salarii, cu tot soiul de jocuri politice.

«Buletinul de sanatate al presedintelui trebuie sa fie public. in viata unui om politic, inclusiv a unui presedinte, se pot intampla extrem de multe lucruri»

Rep. : Constitutia prevede ca presedintele are un mandat de cinci ani. Va rog sa ne spuneti in ce situatie mandatul domnului Traian Basescu nu ar dura cinci ani.

M.G. : in varianta in care este in incapacitate de a duce la bun sfarsit mandatul, asta spune Constitutia Romaniei.

Rep. : La ce va referiti, mai exact?

M.G. : La orice poate sa apara in viata unui om si a unui om politic. Nimeni nu poate sa anticipeze viitorul. Eu ii doresc toata sanatatea din lume domnului Basescu, nici celui mai rau dusman nu ii doresti altceva, dar nu pot sa nu te gandesti la varianta, foarte putin probabila, ca exista si posibilitatea ca acest mandat sa nu fie dus la sfarsit. Din variate motive: poate se gandeste sa candideze pentru functia de prim-ministru in 2012, poate doreste sa faca altceva cu propria lui viata, poate se plictiseste la Cotroceni, poate se imbolnaveste, intr-adevar. Dar este evident faptul ca in acest moment suntem intr-o faza in care Romania trece printr-o profunda criza de incredere si de solutii.

Rep. : La Congresul PSD ati evocat explicit posibilitatea ca mandatul lui Traian Basescu sa nu dureze cinci ani. Ati spus atunci asa: „Opozantii nostri urmaresc deliberat si vor sa ne priveze de ultima reduta a opozitiei in cazul in care mandatul nu dureaza cinci ani si vor sa se asigure ca au pe cineva docil la sefia Senatului, pe care sa il tina in lesa”. Ce ati vrut sa spuneti atunci?

M.G.: Am vrut sa spun ca in momentul in care am intrat in logica schimbarii mele de la sefia PSD, in mod automat se subrezea, in mod indirect, si pozitia de la Senat. Dovada este ca, imediat dupa Congresul nostru a inceput si acest asediu impotriva functiei de la Senat, ceea ce, timp de trei luni, din decembrie pana in martie, nu s-a intamplat. Deci exista o cauzalitate intre ce s-a intamplat la Congres si atacul impotriva mea la Senat.

Rep. : Dar spuneati de posibilitatea ca mandatul presedintelui sa nu dureze cinci ani..

M.G.: Eu vorbeam de o posibilitate, pentru ca in viata unui om politic, inclusiv a unui presedinte, se pot intampla extrem de multe lucruri. Richard Nixon si-a incheiat mandatul mai devreme pentru ca a fost prins ca spiona, cu ajutorul serviciilor secrete americane, opozitia democrata si a trebuit sa plece mai devreme. Se pot intampla in viata politica a unui om, nu in viata biologica, orice. Am spus ca trebuie sa fim pregatiti sa putem fi operationali, electoral si politic, in orice clipa. Nu trebuie sa consideram ca proxima provocare electorala a PSD o reprezinta obligatoriu alegerile din 2012. Se poate intampla orice mai devreme. Apelul meu a fost de mobilizare a partidului si reintoarcere la problemele romanilor, pentru ca si noi, la PSD, am vorbit prea mult de politica si politicianism. Oamenii asteapta de la noi raspunsuri la problemele lor adevarate.

Rep. : Presa a speculat la un moment dat despre starea de sanatate a presedintelui. Ati avut sau aveti, ca al doilea om in stat, detalii despre starea de sanatate a domnului Basescu?

M.G. : Nu mai mult decat un cetatean obisnuit.

Rep. : Considerati ca buletinul de sanatate al presedintelui ar trebui sa fie public?

M.G. : in mod obligatoriu si cred ca legea trebuie modificata in acest sens. Este anormal ca sanatatea presedintelui Romaniei sa nu fie un lucru public, asa cum se intampla in orice democratie consolidata.

„Eu cred in nevinovatia domnului senator Voicu”

Rep.: Credeti ca solicitarea DNA de arestare preventiva a senatorului PSD Catalin Voicu reprezinta implicit si un atac la adresa dumneavoastra?

M.G.: Doar in conditia in care facem parte din acelasi partid. Nu cred ca este o legatura de cauzalitate intre mine si domnul senator Voicu. Trebuie sa constat faptul ca solicitarea care tocmai a sosit la Biroul presedintelui Senatului de la Ministerul Justitiei ar fi trebuit sa fie invocata inca din momentul in care s-a incercat arestarea de pe strada a domnului senator Voicu, pe care o consider un abuz. Senatul va fi obligat sa analizeze elementele prezentate de DNA si sa decida, prin Comisia juridica si prin plen, daca solicitarea este justificata sau nu. Eu inclin sa cred ca acest tip de arestari preventive, duse pana la limita maxima a intervalului legal, reprezinta de multe ori o forma excesiva. Nu cred ca cineva care a avut o functie atat de importanta in structurile de securitate nationala, cum a avut domnul general Voicu, ar putea sa reprezinte un pericol public atat de mare incat sa fie necesara, o premiera in Romania, arestarea sa inainte de trimiterea in judecata. Pozitia de principiu a PSD, asa cum a fost si in cazul domnului senator serban Mihailescu, a fost ca atunci cand se primeste o asemenea cerere, sa nu obstructionam si sa permitem Justitiei sa faca lumina cu privire la vinovatia sau nevinovatia unui coleg. Eu cred in nevinovatia domnului Voicu.

Rep. : Exista posibilitatea ca in probele DNA sa se afle inregistrari ale unor convorbiri ale domnului senator Voicu si alti colegi din PSD care sa fie incriminatoare?

M.G. : Convorbiri cu alti social-democrati cred ca a avut foarte multe, pentru ca au facut parte din acelasi partid. Incriminatoare? Nu stiu si nu am informatii cu privire la acest subiect. Dar intre un coleg care sustine ca este nevinovat si o acuza pe care inca nu o cunosc, evident ca prioritatea mea se duce catre prezumtia de nevinovatie a colegului nostru.

«PSD trebuie sa incheie batalia interna si sa propuna un guvern alternativ»

Rep. Cum va pozitionati la Consiliul National al PSD de joi? il sustineti pe Gheorghe Nechita?

M.G.: Eu am vazut cu destul de multa amaraciune la Congresul nostru cum prepozitionarile fata de un candidat sau altul au creat mai mult rau decat bine. De multe ori exista riscul ca din astfel de conversatii, cine pe cine sustine, cine este in spatele cui, sa te trezesti cu lideri PSD care sa fie perceputi ca nu sunt pe picioarele lor si ca mai degraba sunt manevrati sau isi datoreaza functia unor jocuri de culise. Acest lucru este daunator pentru partid. Eu cred ca Victor Ponta trebuie sprijinit, nu am sa fac ceea ce a facut domnul Ion Iliescu in 2005, cand a fost foarte suparat ca a pierdut presedintia partidului. Dezamagire si frustrare am, oameni pe m-am bazat si care au tradat exista, dar asta nu inseamna ca ma supar pe partid, am supararile mele ca om. Cred ca in conditiile in care un Congres democratic a ales un nou lider, avem toti obligatia, cu mine in frunte, sa il sustinem.

Daca Victor Ponta ar putea sa aiba o echipa cat mai credibila, cu o imagine cat mai buna si capabila sa inspire incredere si voturi pentru 2012, ar fi un lucru pozitiv. Domnul Nechita, de exemplu, are calitati de a reprezenta o zona importanta a tarii, e un primar de mare municipiu, este un coleg extrem de serios si saritor. Dar nu vreau sa intru intr-un joc care s-a facut la Congresul nostru, in care sa se spuna ca Nechita este candidatul lui Geoana si Nastase este candidatul lui Ponta. Cred ca ar face rau partidului.

Pe mine m-ar interesa ca dupa acest Consiliu National sa venim cu o oferta de alternativa la guvernarea Boc, pentru ca, dincolo de Traian Basescu, problema noastra si a romanilor este o guvernare dezastruoasa, care ne impinge, probabil, catre un nou imprumut in plan extern, catre un milion si ceva de someri in 2010 si care este considerat de occident, in speta de BERD, un Guvern incapabil sa produca un minim de stimulent pentru redresarea economica.

De aceea eu cred ca, dincolo de jocurile de putere din partid, imediat dupa Consiliul National trebuie sa venim cu o formula extrem de ofensiva de guvern alternativ al PSD, sa formam perechi in care sa urmarim om la om pe tot terenul pe cei care sunt la guvernarea PDL-UDMR si independenti. Daca nu ii urmarim noi si nu stam cu ochii pe ei, ne vom trezi ca vom avea in continuare cele mai scumpe autostrazi de pe planeta, ca acest Guvern duce tara in prapastie.

Cred ca acest Consiliu ar trebui sa reprezinte punctul terminus al unei batalii interne, nu momentul reinceperii unei alte batalii. Daca as fi fost ranchiunos, poate m-as fi implicat mai mult in acest Consiliu, in sensul sa imi platesc si eu niste polite, poate chiar fata de unii in care am avut incredere si care intr-o forma sau alta m-au tradat. Dar nu este firea mea sa daunez propriului partid, in care mi-am gasit consacrarea, pe care l-am condus atatia ani, cu bune si rele si voi continua sa sprijin acest partid indiferent de pozitia pe care o am. Sunt convins ca vocea mea, autoritatea mea, vor demonstra ca am un cuvant de spus in partid si pe scena politica romaneasca. Sper ca dupa Consiliul National PSD sa intre in logica de partid de Opozitie. indraznesc sa spun ca partidul are o sansa ca in alegerile din 2012 sa isi propuna un scor de peste 40%.

Sunt absolut convins ca un concurs de frumusete intre PNL si PSD, intrarea intr-o concurenta brutala intre cele doua partide ar dauna. Pentru ca ne putem astepta ca in 2012, daca domnul Basescu face ce a facut pana acum, chiar daca PSD face 40% si PNL face peste 30%, tot nu vom putea impune un Guvern. Eu insist in continuare pentru pastrarea unei optiuni strategice, de colaboarre structurata cu PNL in anul 2012, pentru a ne putea fructifica sansa de a forma guvernul viitor.

«PSD si PNL trebuie sa aiba pe hartie, inregistrata la Tribunal o formula pentru a invoca 51% din Parlament dupa 2012 si a forma un guvern comun»

Rep.: Propuneti cumva un pact de neagresiune?

M.G.: Trebuie sa avem o competitie fireasca, dar cu o colaborare strategica, in sensul crearii unui vehicul politic in 2012 care sa ne permita sa castigam mai mult de 51% la alegerile parlamentare din 2012. Este greu de crezut ca unul din cele doua partide poate face acest lucru, PSD ar fi mai aproape de a putea face 51%, dar e greu de crezut, mai ales cu masinaria infernala de fraudare, de bani si de influenta pe care PDL a pus-o la punct. De aceea, daca dorim sa fim la guvernare dupa 2012 trebuie, mai intai, sa avem un scor la locale deosebit de bun si, in al doilea rand, o formula de alianta strategica, inclusiv de vechicul de natura electorala si politica, cu cei de la PNL, cu cei de la PC, pentru a putea avea mai mult de 51%. Este singura solutie, conform Constitutiei, sa ai prim-ministrul si guvernul pe care le doresti. Daca nu, Traian Basescu va folosi exact tehnica din 2004, din 2008 si 2009.

Rep. : Dar nu credeti ca aceasta antamare a unei viitoare colaborari guvernamentale PSD-PNL va afecta din start sansele electorale, in conditiile in care, in esenta, electoratele celor doua partide se pozitioneaza antagonic?

M.G. : Experimentul de la alegerile prezidentiale in care formula de colaborare PSD-PNL cu un candidat de prim-ministru neutru, nu a parut sa creeze o dificultate celor doua electorate. Fac un apel la pastrarea identitatii celor doua formatiuni, dar sa nu uitam, intr-un concurs de frumusete pentru un eventual 2014, de alegerile din 2012, pentru ca daca nu vom reusi sa venim atunci la guvernare, putem sa asistam intr-adevar la acapararea intregii puteri de catre regimul Basescu-PDL. Nu cred ca un partid poate sa reziste in Opozitie trei cicluri electorale la rand, cel putin la dimensiunile mari ale unui partid cum este PSD. Pentru mine este important sa ne marcam fiecare punctele, dar sa nu uitam ca avem un inamic strategic comun si daca dorim sa facem un guvern in 2012 dupa alegerile parlamentare, va trebui sa avem pe hartie, inregistrat la Tribunal, peste 50%. Daca nu, va fi greu de crezut ca ce ne-a refuzat domnul Basescu cand am avut o majoritate de 70%, acum cateva luni, cu PSD, PNL si UDMR, se va intampla atata vreme cat domnul Basescu este la Cotroceni.

Rep.: Va ganditi la o formula de inscriere la tribunal a unei aliante politice?

M.G.: Sunt diverse formule, dar de fiecare data domnul Basescu a invocat la consultarile de la Cotroceni problema ca nu aveam peste 50% si va face acelasi lucru si in 2012. La inceput de 2012, in functie de cum vor sta PSD si PNL, va trebui sa existe o discutie strategica a realitatii electorale din acel moment si a stabilirii celui mai bun plan pentru a putea veni la guvernare, impreuna, daca nu cumva PSD ar putea face peste 50%.

«Dezamagirea mea fata de tradarea lui Hrebenciuc este mare, ar fi fost mai nobil sa ma sustina si la Congres, asa cum a facut-o atatia ani»

Rep.: Ati vorbit, mai devreme, de colegi care v-au tradat la Congres. in ce masura v-a afectat una dintre primele tradari, cea a lui Viorel Hrebenciuc?

M.G.: Sunt oameni pe care ii cunosc de foarte multi ani de zile. Sunt oameni pe care ii cunosc mai recent. De aceea faptul ca imi pun increderea in oameni pe care ii cunosc de data mai recenta si cu care am fost, poate, simpli colegi de partid si nu neaparat prieteni, ma afecteaza mai putin. Cand este vorba de oameni cu care am muncit si am lucrat mai multi ani de zile, atunci, evident, dezamagirea mea este si mai mare. Eu nu vreau sa fac procese de intentie nimanui. Fiecare are propriile sale calcule de supravietuire individuala. Dar cred ca, cel putin din punct de vedere al modului in care am colaborat in acesti ani de zile, cred ca ar fi fost un lucru mai nobil ca sustinerea pe care a afisat-o de multi ani de zile si pentru care-i sunt recunoscator lui Viorel Hrebenciuc sa fi continuat si la acest Congres. Din pacate, se pare ca a ales un alt drum.

Rep.: Credeti ca gestul lui Hrebenciuc a influentat si alti lideri de organizatii care v-au tradat, cum spuneati, chiar in timpul Congresului? Vocile lui Iliescu, Nastase si Mitrea au contat mai mult decat Hrebenciuc in economia Congresului.

M.G.: Nu. Cred ca rolul domniei sale este minor din acest punct de vedere. Au fost alte voci, mai puternice, mai cunoscute: domnul Iliescu, domnul Nastase, cred ca si domnul Mitrea, care a avut, poate, indirect, o influenta mai mare decat a lui Hrebenciuc in economia Congresului. Eu am vorbit aici de relatiile personale, nu am vorbit de altceva. in economia Congresului, evident, faptul ca s-au coalizat toti cei care au capitalizat nemultumiri pentru ca si-au pierdut functiile in partid in ultimii ani de zile a condus, cred eu, la rezultatul pe care l-am avut.

Rep.: Cu cateva ore inainte de inceperea votului erati bazat pe sustinerea pe care o afisau foarte multi dintre vicepresedinti, dintre presedintii de organizatii ca si castigator.

M.G.: Bun. Calculul hartiei si calculul de pe teren… Nu am sa-mi petrec restul vietii stand imbufnat printr-un colt si spunand „Aoleu, ce s-a in tamplat la Congresul din 2010!”

Rep.: Tradarea s-a produs in ultimul moment? Asa ati simtit?

M.G.: Este evident ca a contat foarte mult si dezamagirea de dupa alegerile prezidentiale. Deci, in mod cert, energia negativa a putut sa fie canalizata catre mine de catre un numar de colegi destul de abili in ale politicii si care au creat si o regie interesanta a acestui Congres. Dar, repet, nu am sa-mi petrec restul vietii stand imbufnat printr-un colt si spunand: „Aoleu, ce s-a in tamplat la Congresul din 2010!”. Sunt un om suficient de tanar, sufiecient de robust si suficient de increzator in propriile mele forte si in destinul acestui partid si al acestei tari ca sa merg in continuare, fara suparare.

«Colaborez bine cu Victor Ponta, am de gand sa il ajut, sa il sprijin»

Colaborez bine cu Victor Ponta si am de gand sa-l ajut pentru ca va avea nevoie de sprijin. Va avea de sprijin inclusiv din punct de vedere al mesajului electoral, pentru ca publicul nostru este un public – si va spune cineva care a muncit ani de zile ca sa reuseasca sa capaciteze si sa devina atractiv si sa poata sa inspire milioane de romani – de la oamenii cei mai necajiti din Romania, de la oamenii mai in varsta, de la pensionari, de la muncitori, de la cei care au studii de nivel mediu sau mic, pana la elita intelectuala.

Deci Victor Ponta are un plus de adaugat la zestrea electorala a acestui partid, probabil in zona mai tanara, poate in zona mai urbana, dar are nevoie sa fie sprijinit. si are nevoie si sunt decis sa il spirjin pe Victor Ponta nu pentru Ponta Victor – ca nume si prenume – ci ca, pana la urma, reprezentant al partidului nostru. Pentru ca a comunica cu 40% din electoratul Romaniei – cat este tinta noastra si care cred ca putem s-o facem – era 35% inainte de Congres – cred ca nu e atat de greu sa putem sa facem un efort sa mentinem electoratul nostru traditional si sa putem intr-adevar sa consolidam segmente noi de electorat. Dar nu va putea sa o faca singur. Va avea nevoie de echipa, va avea nevoie de vocile noastre…

«Cei care m-au tradat la Congres il vor trada si pe Victor Ponta, va descoperi si el gustul amar al tradarii. M-am vaccinat, stiu ce le poate pielea»

Rep.: Credeti ca cei care v-au tradat si s-au dus spre el (spre Victor Ponta, n.r.) il sustin?

M.G.: Vor trada, pentru ca cine tradeaza o data, tradeaza si alta data. si atunci, probabil ca va descoperi si el, de-a lungul vietii, gustul amar al tradarii. Pana atunci, avem cu totii obligatia sa il sustinem. Nu incurajez tradari. Nu am vorbit cu niciun vicepresedinte care a fost ales pe asa-zisa lista a lui Geoana din unsprezece, cati au fost acolo – presa a facut socoteala – nu am vorbit cu nicunul dintre ei spunand: „Boicotati, faceti fronda si nu intrati in echipa!”. Dimpotriva, i-am incurajat sa intre in echipa. Viata este facuta si din momente bune si mai putin bune. Interesul partidului nostru si interesul Romaniei astazi este un PSD puternic. Vrem sa lasam tara lui Basescu inca 20 de ani? Vrem sa avem scenariul Putin-Medvedev si sa se rostogoleasca, sa se schimbe – azi, presedinte, maine, prim-ministru – si putere personala la clanul Basescu si la camarila inclusiv economica pe care si-o creeaza? Cred ca ar fi o greseala strategica pentru viitorul acestei tari. De aceea, nu inseamna ca cei in care am avut incredere, care au ales din motive pe care le pot intelege, alt drum, sunt dusmanii mei personali, spun ca m-am vaccinat si stiu ce le poate pielea.

Rep.: Cam din ce zona a venit tradarea? Puteti avansa nume?

M.G.: Nu poti sa spui ca un delegat la un Congres tradeaza pe cineva, pentru ca are libertatea de a vota asa cum ii dicteaza constiinta proprie. si nu as vrea sa intru in enumerarea unei liste. in schimb, s-a constatat ca un anumit tip de patrulater Iliescu-Nastase-Mitrea-Hrebenciuc au fost cei mai vocali. Mazare nu este unul dintre liderii marcanti ai partidului. Este un om cu o anumita vizibilitate, uneori putin mai exotica.

«Ponta va trebui sa demonstreze ca nu este prizonierul celor care l-au sustinut si il incurajez sa stea pe picioarele lui»

Dar este clar ca si Victor Ponta va trebui sa demonstreze ca nu este prizonierul celor care l-au sustinut si il incurajez sa stea pe picioarele lui, sa lucreze cu echipa pe care Congresul i-a dat-o, sa lucreze cu viitorul presedinte al Consiliului National, indiferent de cel pe care-l vor alege colegii nostri maine. si va avea in mine un coleg de drum onest si care va pune umarul pentru redresarea acestui partid pentru revenirea la guvernare. Acest lucru este fara niciun fel de fisura din partea mea. Asa sunt educat, asta e firea mea. Poate ca de asta sunt in continuare un personaj neadaptat suta la suta la tipul de politica din Romania. Pastrez un anumit grad as spune de bunatate si de incredere in oameni, pentru ca asta este firea mea si nu o sa ma schimb oricat de multe experiente mai bune sau mai prosate as avea. tin la acest partid, tin la electoratul nostru. Sunt oamenii pe care i-am reprezentat si la care tin in modul cel mai direct. si au nevoie de noi, si pensionari, si agricultori, si oameni care sunt in dificultate cu locul de munca. si cred ca o echipa puternica la PSD este un lucru bun si pentru tara, nu doar pentru noi.

Rep.: Apropo de echipa. Cine conduce partidul de facto?

M.G.: Este evident o perioada de rodaj a noului presedinte. Ma pun si eu in situatia lui Victor – cum eram eu la inceput in 2005. El are totusi o anumita experienta in partid. Este un om care a fost la Tineret si in conducerea veche a partidului. El a fost vicepresedinte si mi-aduc aminte ca la Congresul din 2006 chiar am creat intr-o oarecare masura o anumita alee si poteca pentru Victor Ponta pentru ca in clipa respectiva, la un Congres normal, cel putin atunci, probabil ca nu ajungea vicepresedinte al partidului. si am dorit sa protejam un tanar de perspectiva. A, ca s-a ajuns ca acel tanar sa isi ia locul, asta face parte din viata, face parte din logica politica, face parte din democratia unui partid. Deci, din punctul meu de vedere, e o perioada de rodaj, cred ca a inceput destul de bine, este activ din punct de vedere public, cred ca incearca sa tina o relatie buna cu toti colegii din echipa pe care Congresul i-a dat-o si sper sa devina un presedinte de succes pentru noi. Un esec al lui Victor Ponta inseamna un esec al PSD. Altii de la noi din partid, poate din generatii mai vechi, probabil ca au considerat ca un esec al lui Geoana este un lucru bun ca putem sa ne razbunam pe el. Eu nu functionez asa. Eu functionez intr-o logica eminamente pozitiva si constructiva. Partidului ii merge bine – inseamna ca si tarii ii merge bine, inseamna ca si fiecaruia dintre noi ne va merge mai bine.

«Ponta a preluat PSD cu active si pasive, cum l-am preluat si eu de la Nastase»

Rep.: S-a vorbit, imediat dupa Congres, de datorii la PSD. Ce datorii va sunt dvs. imputabile ca presedinte si fost candidat?

M.G.: Bun. Preluarea conducerii unui partid inseamna preluarea activelor si pasivelor acestuia. Asa cum eu am preluat active si pasive de la Adrian Nastase in 2005, si Ponta preia de la mine active si pasive in 2010. Este o discutie care a inceput la nivelul partidului, este o discutie care sunt convins ca isi va gasi o rezolvare corecta si nu cred ca in acest moment exista intentia cuiva in partid de a incepe sa arate cu manie catre trecut. Nu am facut-o nici eu la adresa fostei conduceri, sunt convins ca nici Victor Ponta n-o va face. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa gasim o formula de echilibrare a veniturilor si incasarilor. Cred ca si o anumita forma mai relaxata in care am perceput cotizatii la partid trebuie sa fie inlocuita cu un sistem mai disciplinat de incasare de cotizatii, pentru ca acest lucru nu a fost facut, cel putin in proportiile necesare. Sunt convins ca toate lucrurile vor fi rezolvate si de presedintele partidului, dar mai ales de cei care sunt chemati, conform Statutului – secreatrul general, trezorierul – sa gaseasca o formula corecta.

«in orice campanie mai apare si un sprijin mai amical, nu toate lucrurile sunt neaparat chestiuni care pot fi cuantificate in bani»

Rep.: Multe dintre deplasarile dvs. in timpul si in perioada precampanie au fost facute cu elicopterul. Au fost finantate din cotizatia de la partid sau au fost sponsorizari sau colaborari cu persoane din afara partidului?

M.G.: Absolut toate veniturile care au venit la partid au fost inregistrate conform legii si fac parte din ceea ce inregistram in mod oficial in aceasta zona. Evident, in orice campanie, mai apare si un sprijin mai amical, nu toate lucrurile sunt neaparat chestiuni care pot fi cuantificate in bani. Uneori, daca cineva iti permite sa faci o intalnire publica intr-o sala de hotel sau de restaurant si nu iti percepe o taxa nu inseamna ca este o chestiune care trebuie evidentiata intr-o contabilitate. Dar, repet: toate cheltuielile noastre de campanie, si aici as spune ca domnul Hrebenciuc impreuna cu cei care lucreaza la trezoreria partidului au facut un lucru destul de bun. si daca ar fi sa cred ce spune domnul Hrebenciuc si nu am motive sa nu cred, este campania prezidentiala din care am iesit cu cele mai putine datorii din toate campaniile pe care le-am avut pana acum.

«Nu a existat „sprijin amical” din partea lui Vantu si Patriciu»

Rep.: Au existat astfel de cazuri de sprijin amical si din partea unor oameni publici? Va dau doua nume: domnul Vantu sau domnul Patriciu?

M.G.: Nu. Repet: tot ce s-a inregistrat la partid este oficial.

Rep.: Vorbim de sprijin amical…

M.G.: Nu. Nu exista sprijin amical din partea domnilor pe care i-ati mentionat. Repet: tot ceea ce s-a facut la campanie s-a facut exclusiv prin intermediul directorilor de campanie si a trezoreriei partidului. Nu a trecut nimic prin presedintele partidului, pentru ca pana la urma am fost candidatul partidului, nu a fost candidatul Mircea Geoana de sine statator. Deci absolut tot ceea ce este inregistrat si ceea ce s-a incheiat ca si documente financiar-contabile dupa alegerile prezidentiale sunt in buna randuiala si pot fi consultate de toata lumea.

«Partidul lui Gabi Oprea este un experiment de eprubeta, ceva intre experienta APR si experienta PLD»

Rep.: Se vorbeste in acest moment despre infiintarea unei formatiuni de centru-stanga condusa de Gabi Oprea. Cu credeti ca vor fi rezultatele viitoare ale PSD in conditiile infiintarii acestei noi formatiuni?

M.G.: Nu va ascund faptul ca la un moment dat am fost putin ingrijorat pentru ca cadenta cu care parlamentari de-ai nostri si chiar si din alte partide migrau catre aceasta structura incipienta ma facuse sa fiu putin mai ingrijorat de o hemoragie extinsa la nivelul partidului. Astazi va spun ca sunt mult mai linistit. Sunt absolut convins ca acest tip de dezertori vor sfarsi prin a fi absorbiti intr-o structura de putere pe care PDL si domnii Basescu si Boc o vor domina. Eu sunt absolut convins ca la alegerile viitoare, cele locale si cele parlamentare, vor face un scor submediocru, ceea ce va face ca experimentul Melescanu si APR din 1997 sa para un experiment, relativ vorbind, de succes in comparatie cu acesta. Nu au credibilitate si in clipa in care cineva este pesedist, a fost pesedist, a vorbit ce a vorbit despre Basescu, a vorbit ce a vorbit despre stanga si brusc devii tutarul lui Basescu – in clipa respectiva orice credibilitate este anihilata, indiferent de calitatile profesionale. Romanul tine si la calitatile morale ale oamenilor si, din pacate, cei care s-au adunat acolo – si o spun cu regret, pentru ca multi dintre ei mi-au fost colegi, unii dintre ei si prieteni – in clipa in care scrie pe tine „tradator”, tradator ramai cate zile ai.

Rep.: Credeti ca se doreste ruperea PSD sau este vorba de un proiect mai larg privind infiintarea unui partid prezidential, care sa il sustina pe Traian Basescu?

M.G.: Cred ca in cele din urma se doreste creearea unei formatiuni pro-prezidentiale cu mai multe fatete, care sa poata sa para un conglomerat care sa reflecte spectrul ideologic romanesc. Deci se incearca si un segment liberal, si un segment social-democrat. Bun, cu maghiarii jocul este putin mai complicat. Dar cred ca acesti oameni vor fi folositi mai mult sau mai putin functie de planul strategic al domnului Basescu. Nu cred ca in acest moment, la modul serios, cineva se gandeste ca se poate creea in doi ani de zile un partid rival PSD. Este un partid mult prea mare, mult prea asezat, cu prea multe structuri si cu prea multa identitate ideologica. As spune: poate liberalii sa aiba ceva identitate, dar au un bazin electoral mult mai ingust decat al nostru. Suntem un partid – pe cei trandafiri voteaza cu loialitate milioane de oameni de ani de zile. Acest lucru se va repeta si in anii urmatori. Cred ca este mai degraba un experiment de eprubeta – ceva intre experienta PLD si experienta APR. Cred ca ambele variante nu au sanse de succes.

Rep.: Din informatiile dvs. vor mai exista plecari de la PSD in zona independentilor sau a PDL?

M.G.: Sper ca nu. Nu am astfel de informatii, sper ca nu. Cred ca lucrurile se stabilizeaza putin. Repet: ceea ce este cel mai important este ca PSD sa inceapa sa comunice din nou cu poporul roman, cu publicul roman, cu problemele pe care le au. si eu cred ca cei de la PDL si Traian Basescu au facut o greseala strategica apucandu-se de lupta pentru detronarea mea de la Senat. Uitati-va pe ordinea de zi de azi de la Senat: din cele 40 de legi cred ca doua treimi erau cu adevarat importante pentru cetatenii romani: de la probleme legate de pensii la probleme legate de salarii. De la probleme legate de locuri de munca pana la cadastru si agricultura. si daca vor continua sa blocheze Senatul, parerea mea este ca isi fac un imens deserviciu. Nu vreau sa-i descurajez de la aceasta actiune. Daca as fi cinic, as spune sa o faca in continuare pentru ca arata de fapt ca nu-i intereseaza altceva decat puterea si nu-i intereseaza cei pe care trebuie sa-i guverneze in conditii cat mai bune. Deci din punctul meu de vedere PSD are in acest moment un singur obstacol: capacitatea de a ne reintoarce cu credibilitate catre problemele adevarate ale romanilor. Daca vom face acest lucru rapid, si eu am sa-l fac, si incurajez echipa de conducere a partidului sa o faca, la randul sau, cred ca e o problema doar de cateva luni pana cand PSD va ajunge catre o cota de aproape 40% in preferintele electoratului romanesc.

«Plecarea lui Mitrea din PSD depinde de rolul ce i se atribuie, probabil va ramane in PSD, intrucat Ponta, pe care l-a sprijinit, a iesit presedinte».

Rep.: L-ati acuzat in repetate randuri pe Miron Mitrea ca este omul lui Traian Basescu. Credeti ca exista posibilitatea ca Mitrea sa paraseasca PSD si sa migreze in acea zona?

M.G.: Depinde de ce rol isi atribuie si ce rol i se atribuie. Nu stiu asta. Este o chestiune pe care o decide. Este un om mult prea experimentat si isi face calculele singur, dar, in mod evident, faptul ca cel pe care l-a sustinut a iesit presedinte de partid, probabil ca il va face sa stea in continuare intr-o forma sau in alta in PSD, este estimarea mea personala.

«Nu am formule de exit din politica, imi fac datoria de presedinte al Senatului»

Rep.: in ultima vreme s-a speculat ca ati avea o varianta de iesire din politica s-au chiar ca ati negociat un post la BERD. Care sunt planurile dvs. de viitor?

M.G.: Nu. Asta a fost o discutie din 2005 care vad ca este o supa reincalzita dupa cinci ani. Din cate stiu la BERD a existat o candidatura a domnului Daianu, daca imi aduc bine aminte, recent, sau cel putin acest lucru l-am auzit. Nu negociez nicio formula de iesire din politica. Faptul ca am o buna reputatie in plan international, faptul ca am contacte in toata lumea, in Europa, in America, asta nu inseamna ca am formule de exit. Sunt in politica, sunt presedintele Senatului, intentionez sa imi fac datoria cat mai bine cu putinta in conditii care nu sunt, intr-adevar, foarte usoare.

«Nu exclud posibilitatea de a candida la presedintia Romaniei, din nou, in 2014»

Rep.: Ati afirmat, intr-un interviu Mediafax, ca nici Chirac, nici Mitterand nu au castigat de prima data. in perspectiva, vizati sa candidati din nou la presedintia Romaniei?

M.G.: Speranta moare ultima. si nimeni nu poate sa spuna ce se va intampla de aici in patru ani si jumatate sau cinci ani de zile. Este mult mai devreme ca cineva sa spuna: ma inscriu, nu ma inscricriu. Dar, daca lucrurile vor merge in astfel de directie, nu exclud posibilitatea de a mai incerca o data, daca, evident, acest lucru este posibil si este realizabil. Dar, repet, preocuparea mea, acuma, mai degraba este legata de termenul scurt si mediu. Este absolut vital ca alegerile din 2012 sa aduca PSD in pozitia de prim partid pe scena politica romaneasca. Cred si sper ca cei de la PNL sa poata sa faca si ei o figura cat mai frumoasa, nu ne mananca din electorat, nu suntem concurenti directi. Suntem rivali ideologici, dar nu suntem adversari strategici.

si cred ca erodarea fantastic de rapida a puterii PDL, guvernarea extrem de precara, dezamagirea si presiunile sociale vor duce la o erodare extrem de accelerata a acestora. Sunt destul de abili, stiu sa gaseasca tot timpul teme altele decat cele cu adevarat importante. Dar spuneti dvs. unui om de la CFR sau celor 10.300 de ceferisti care au fost dati afara acum cat de mult le deturneaza atentia de la pierderea locului de munca faptul ca a aparut nu stiu ce scandalut, undeva, pe un post de televiziune. Vreau sa spun ca nefericirea lor si nemultumirea lor – acest lucru se cumuleaza, se cumuleaza, la firmele private, la oamenii care nu-si pot credita o mica afacere, la oamenii care-si vad puterea de cumparare erodata, la pensionarii care, daca trece legea aceasta, isi vor vedea puterea de cumparare erodata cu 15%. Acest cazan de nemultumire sociala pot sa-l manipulezi pana la un punct. Dar stiti cum e la romani: tii oala, vasul clocotind pana cand temperatura creste dincolo de limita de suportabilitate.

«Boc nu a putut sa organizeze niciun seminar pe teme economice, s-a facut de ras»

Iar esecul intalnirilor propuse ieri, faptul ca primul ministru s-a facut pur si simplu de ras incercand sa vina cu o noua strategie anti-criza – n-a putut nici macar sa organizeze un simpozion pe teme economice, faptul ca exista atat de multe semnale din strainatate cu privire la slaba noastra capacitate de a gestiona anul 2010.

«Romania nu va putea plati 30 de miliarde de euro – adica datoria guvernamentala pe termen scurt pana la final de an, pe cifrele bugetare de astazi»

„Eu cred ca Traian Basescu – daca mai tineti minte modul sau de comportate de la inceputul acordului cu FMI, in care tot timpul dadea cu anticipatie cate o veste despre ce urma – e centura de siguranta, dupa aia a spus ca nu e nevoie de acord cu Fondul, dupa aia ca este nevoie de acord cu Fondul – faptul ca avem de platiti 30 de miliarde de euro datorie guvernamentala pe termen scurt pana la final de an, pe cifrele bugetare de astazi ne arata ca, cel putin astazi, asa cum merge executia bugetara, incasarile si cheltuielile Guvernului, statului astazi – acesti bani nu vor putea fi acoperiti in conditiile date in 2010.

«Basescu a anticipat ceea ce va veni peste Romania, adica un imprumut extern suplimentar celor 20 de miliarde de Euro deja imprumutate»

De acee cred ca ceea ce a spus domnul Basescu nu este o vorba scapata, ci este pur si simplu o ancora de comunicare pentru ce va sa vina. Domnul Boc, evident, disciplinat si cuminte cum il stim, spune „Nu”, si „Nu” si „Nu”. Eu cred ca, intr-un fel, domnul Basescu a anticipat ceea ce o sa vina peste noi. inseamna un imprumut extern suplimentar peste cele 20 de miliarde pe care le-am imprumutat. Acest lucru va creea o presiune formidabila in societate si in economie.

Interviu de Liviu Dadacus si Florin Ciolac, [email protected], [email protected].

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here