Care este factura ilegalitatilor comise de cele mai importante banci ale lumii

0
613
cash-dolars

Un numar de 20 dintre cele mai mari banci din lume au platit in ultimii sapte ani amenzi si despagubiri de peste 235 de miliarde de dolari, pentru o lunga lista de ilegalitati care au speriat sectorul financiar si intarzie redresarea acestuia din criza financiara, informeaza Mediafax.

Marimea amenzilor, echivalenta cu PIB-ul anual al Greciei sau al Portugaliei, a impiedicat eforturile bancilor de reconstructia a capitalului, a redus dividendele actionarilor, precum si fondurile disponibile pentru creditare.

Mai mult decat atat, factura pentru comportamentul incorect este asteptata sa creasca cu alte zeci de miliarde de dolari, iar numerosi politicieni, reprezentanti ai autoritatilor de reglementare si analisti spun ca este nevoie sa se faca mai mult pentru combaterea ilegalitatilor.

„Unele lucruri s-au schimbat, dar sunt pesimist ca va avea loc o schimbare completa de atitudine, in lipsa unor noi masuri”, a declarat Mark Taylor, decanul scolii de afaceri a Universitatii Warwick din centrul Angliei.

Taylor, fost trader valutar si consultant la Fair and Effective Markets Review, care apartine de Baqnca Angliei, a spus ca bonusurile bancare sunt prea mari, exista riscuri prea mici de a face inchisoare pentru fapte ilegale, iar sefii bancilor nu sunt trasi la raspundere.

Problema este ca avantajele pentru inselarea pietelor sunt prea mari. Daca poti influenta cu o fractiune un curs valutar, poti face milioane si milioane de dolari pentru banca si pentru bonusuri.

„Poti obtine o schimbare a culturii comportamentale daca directorii executivi simt ca sunt ei insisi in pericol daca aceasta cultura nu se schimba si daca traderii se vor teme ca vor intra la inchisoare”, a spus Taylor.

in pofida amenzilor si despagubirilor mari platite de banci, relativ putine persoane au fost pedepsite.

sase mari banci au fost amendate miercuri cu aproape 6 miliarde de dolari pentru manipularea cursurilor de schimb valutar, iar factura suportata de institutiile financiare ar putea fi umflata de alte penalizari, legate de tranzactiile inselatoare cu credite ipotecare si manipularea dobanzilor, a pietelor valutare si altor delicte. Astfel, Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays si Royal Bank of Scotland au recunoscut ca au incercat sa manipuleze cursurile de schimb valutar fiind amendate, impreuna cu UBS si Bank of America, cu aproape 6 miliarde de dolari

sefii bancilor sustin ca institutiile platesc pentru problemele din trecut si ca standardele s-au imbunatatit, in timp ce autoritatea britanica de supraveghere financiara a apreciat in aceasta saptamana ca amenzile mari reusesc sa schimbe comportamentul.

Marea Britanie urmeaza sa adopte noi reguli prin care directorii de rang inalt sa raspunda direct pentru deciziile lor.

Potrivt datelor oficiale si estimarilor analistilor, bancile americane au platit pentru litigii si despagubiri amenzi de 140 de miliarde de dolari, din 2008.

Bank of America a platit de doua ori mai mult decat oricare alta banca pentru inchiderea investigatiilor si despagubiri, respectiv aproape 80 de miliarde de dolari.

in Marea Britanie, despagubirile pentru clientii bancilor, inselati cu produse de asigurari, a urcat la peste 24 de miliarde de lire sterline (38 miliarde dolari).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here