Ziua oportunitatilor de afaceri dedicata Bosniei si Hertegovinei

0
665

Camera de Comert si Industrie a Muncipiului Bucuresti (CCIB) a organizat, in parteneriat cu Banca de Export – Import a Romaniei EximBank – S.A. si cu sprijinul Ambasadei Bosniei si Hertegovinei in Romania, cea de a zecea editie a „Zilei oportunitatilor de afaceri”, dedicata colaborarii comercial – economice cu Bosnia si Hertegovina (BiH).

„O componenta prioritara a strategiei noastre de relatii externe o constituie dezvoltarea relatiilor economice si comerciale cu tarile din Balcani. Evenimentul de astazi este o modalitate eficienta de a identifica domeniile-cheie pe care sa fie centrata misiunea economica pe care CCIB o va organiza, in perioada urmatoare, in Bosnia si Hertegovina”, a declarat, in deschidere, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei bucurestene.

in cadrul acestei manifestari, oamenii de afaceri au avut posibilitatea de a se intalni intr-un cadru structurat cu: Excelenta Sa dr. Mile Vasić, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Bosniei si Hertegovinei (BiH) in Romania; dl. Muamer Mahmutovici, presedintele Camerei de Comert a Cantonului Sarajevo, dl. Aleksandar Ljuboja, secretar general al Camerei de Comert si Industrie a Regiunii Banja Luka, precum si cu dna Corina Vulpes, directorul Directiei Marketing si Comercial, Divizia Finantari, Garantii, Asigurari Nume si Cont Stat din cadrul EximBank.

Principalele subiecte abordate de catre invitatii speciali ai editiei au vizat: cadrul relatiilor comerciale si economice dintre cele doua tari, mediul de afaceri din Bosnia si Hertegovina, posibilitatile de a sprijini dinamizarea internationalizarii afacerilor firmelor din cele doua tari, prezentarea unor oportunitati de afaceri si investitionale, dar si a unor produse si servicii, inclusiv de finantare, garantare si asigurare, menite sa sprijine demersurile de internationalizare a companiilor romanesti.

„Sper ca acest eveniment sa deschida noi perspective. Vreau sa ma implic mai mult in partea economica a diplomatiei. Am organizat in BiH intalniri cu autoritati locale si cu oameni de afaceri pentru a le vorbi despre ceea ce este Romania astazi. Cooperarea cu tara dumneavoastra este, cu siguranta, mai facila decat cu tarile din vestul Europei”, a declarat dr. Mile Vasić.

in ceea ce priveste posibile domenii de cooperare, potrivit presedintelui Camerei de Comert a Cantonului Sarajevo, industria de prelucrare a lemnului si metalului, constructiile, tehnologia informatiei si comunicatiile, turismul si industria farmaceutica sunt sectoare cu un potential de dezvoltare semnificativ. Pe langa aceste domenii, secretarul general al Camerei de Comert si Industrie a Regiunii Banja Luka a evidentiat industria energetica (in special pe segmentul hidro), agricultura si industria de prelucrare a produselor agroalimentare. Totodata a fost subliniat interesul pentru colaborarea in vederea refacerii si modernizarii infrastructurii din BiH, afectata de inundatiile din anii trecuti, dar si pentru retehnologizarea unor obiective energetice.

in marja manifestarii a avut loc semnarea a doua acorduri de colaborare intre Camera de Comert si Industrie a Muncipiului Bucuresti si Camera de Comert a Cantonului Sarajevo si, respectiv, Camera de Comert si Industrie a Regiunii Banja Luka.

Evenimentul a avut loc in contextul in care perspectiva europeana si euro – atlantica a Bosniei si Hertegovinei plaseaza relatia cu aceasta tara printre prioritatile de politica externa ale Romaniei.

Seria seminariilor „Ziua oportunitatilor de afaceri” a debutat in septembrie 2013, cu o editie dedicata SUA, urmata de evenimente care au vizat: Orientul Apropiat si Mijlociu, regiunea magrebiana, spatiul balcanic, Marea Britanie si Australia, India, dar si tarile vecine, precum: Republica Moldova, Ucraina, Ungaria.

Informatii de background

Bosnia si Hertegovina participa la Procesul de Stabilizare si Asociere cu Uniunea Europeana, Acordul de Stabilizare si Asociere (ASA) fiind semnat la 16 iunie 2008 si intrat in vigoare la 1 iunie 2015, dupa ratificarea de catre toate statele membre ale UE si decizia luata la reuniunea Consiliului Afaceri Generale UE din 21 aprilie 2015, ca urmare a progreselor inregistrate de BiH pe linia apropierii de UE. La 15 februarie 2016, Bosnia si Hertegovina si-a depus candidatura de aderare la Uniunea Europeana.

Schimburile comerciale dintre Romania si Bosnia-Hertegovina au avut o tendinta de creștere dupa 2010, exceptie facand anul 2015, an in care s-au inscris in tendinta generala de comprimare a comertului cu statele nemembre UE, majorarea comertului exterior romanesc anul trecut datorandu-se exclusiv evolutiei comertului intracomunitar. in 2015, exportul in Bosnia si Hertegovina a inregistrat 95,2 mil. USD, cu 28,1% sub nivelul anului anterior, iar importul din aceasta tara 55,7 mil.USD cu 12,3% mai putin ca in 2014. in primul trimestru al acestui an, valoarea schimburilor bilaterale a fost de 28,2 mil. USD, din care exporturile romanesti s-au cifrat la 16,6 mil. USD, iar importurile la 11,6 mil. USD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here