Ziua Oportunitățillor de Afaceri dedicată Republicii Macedonia de Nord

0
1419

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu E.S. Gabriel Atanasov, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Macedonia de Nord în România, aflat la prima sa vizită la Camera bucureșteană după relativ recentul început al mandatului său în ţara noastră. Înaltul diplomat a fost însoțit de Dimitar Mitrevski, secretar I în cadrul Ambasadei. În deschiderea întâlnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a realizat o prezentare succintă a Camerei bucureştene, subliniind recunoaşterea de care se bucură organizaţia noastră în ţară şi străinătate şi punctând câteva particularităţi ale activităţii CCIB.

În opinia prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, organizarea unei „Zile oportunităţilor de afaceri” dedicată Republicii Macedonia de Nord, dar şi a unei „Săptămâni a produselor macedonene la Bucureşti”, organizarea de către CCIB a unei misiuni economice la Skopje, precum și reluarea colaborării la nivel cameral, inclusiv prin semnarea unor acorduri de colaborare pot reprezenta paşi concreţi şi eficienţi în direcţia dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale româno-macedonene.

De asemenea, preşedintele Camerei bucureştene a prezentat E.S. Gabriel Atanasov proiectul CCIB vizând deschiderea în zona balcanică a unei reprezentanţe, dublate de o expoziţie permanentă cu produse realizate în România, după un model testat cu succes pe alte pieţe cu potenţial pentru România. Acesta birou de reprezentare ar urma să asigure firmelor româneşti întreg suportul de care au nevoie pentru a putea valorifica oportunităţile de afaceri oferite de ţările din Balcani, precum şi consultanţă şi asistenţă companiilor din regiune care intenţionează să opereze în România.

E.S. Gabriel Atanasov a apreciat potenţialul pieţei româneşti, subliniind necesitatea unei mai bune cunoaşteri reciproce a celor două comunităţi de afaceri. Ambasadorul Republicii Macedonia de Nord în România si-a exprimat întreaga deschidere faţă de proiectele prezentate de preşedintele CCIB, considerând că un prim pas poate fi făcut în a doua parte a acestui an prin organizarea în ţara noastră a „Zilei oportunităţilor de afaceri” și a „Săptămânii produselor macedonene la Bucureşti”.

La data de 31 decembrie 2018, schimburile comerciale dintre România şi Republica Macedonia de Nord au fost de 422,8 mil. euro, din care exportul a fost de 251,5 milioane euro și importul de 171,3 milioane euro. În primele patru luni ale acestui an, schimburile comerciale bilaterale s-au cifrat la 132 mil. euro, din care exportul a fost de 73 mil. euro, iar importul de 59 mil. euro.

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here