Zeci de perchezitii in Bucuresti si Constanta intr-un dosar de evaziune fiscala si contrabanda

0
654
binoclu-search-money

binoclu-search-moneySectia de combatere a coruptiei din Directia Nationala Anticoruptie (DNA) face investigatii cu privire la senatorul PDL de Constanta Mircea Banias si secretarul general al MAI, parlamentarul fiind adus luni pentru a fi audiat la sediul DNA – Structura Centrala.

Mircea Banias, care fusese citat pentru a fi audiat, luni, la DNA, a fost adus, in cursul diminetii, la Structura Centrala a Directiei.

Potrivit articolului 72 din Constitutie, parlamentarii nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor.

„in caz de infractiune flagranta, deputatii sau senatorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei. Ministrul justitiei il va informa neintârziat pe presedintele Camerei asupra retinerii si a perchezitiei. in cazul in care Camera sesizata constata ca nu exista temei pentru retinere, va dispune imediat revocarea acestei masuri”, potrivit articolului 72 din Constitutie.

Zeci de perchezitii au loc, luni dimineata, in Bucuresti si Constanta, fiind vizata si casa secretarului general al Ministerului Administratiei si Internelor Laurentiu Mironescu. La descinderi participa politisti de frontiera, coordonati de procurori DNA, actiunea incepând la ora 6.00.

Reprezentanti ai Politiei de Frontiera au declarat pentru MEDIAFAX ca aproximativ 50 de perchezitii au loc in Constanta si in Capitala, intr-un dosar de evaziune fiscala si contrabanda instrumentat de Politia de Frontiera in octombrie 2010.

Perchezitiile – 25 in Constanta si 25 in Bucuresti – vizeaza aducerea la audieri, la sediul DNA, a mai multor persoane, printre care senatorul PDL Mircea Banias, fost director al Administratiei Porturilor Constanta, si secretarul general al MAI Laurentiu Mironescu, au declarat surse judiciare.

Perchezitii la Vama Agigea Sud si la sediul Romtrans, privind marfuri de contrabanda aduse din China

Politistii de frontiera fac perchezitii si in cladirea vamii Agigea Sud, precum si la sediul Romtrans din localitate, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

De asemenea, in cadrul descinderilor sunt vizati sefii vamilor din Constanta si din Bucuresti, precum si mai multi vamesi si un politist de frontiera de la Transporturi Navale din Constanta.

Acestia sunt suspectati de implicare intr-un dosarul instrumentat de Politia de Frontiera inca din octombrie 2010, privind transporturi ilegale de marfuri de contrabanda venite din China, prin porturile de la Marea Neagra, in containere.

Senatorul PDL Mircea Banias a fost acuzat pentru favorizarea infractorului in dosarul privind vânzarea unor motoare industriale de la UCM Resita firmei lui Said Baaklini, achizitie ce a condus la o restituire de TVA in valoare de 60 milioane euro.

Mircea Banias a fost cercetat in acest dosar alaturi de Said Baaklini, Adrian Chebutiu, Coriolan Adrian Preda si Eugen Bogatu.

in februarie, Said Baaklini, Adrian Chebutiu, Coriolan Adrian Preda si Eugen Bogatu au fost trimisi in judecata in dosarul UCM Resita. Procurorii anticoruptie au dispus atunci scoaterea de sub urmarire penala in aceasta cauza a senatorului democrat-liberal de Constanta Mircea Banias.

„Din probele administrate in cauza a rezultat ca indiciile care au existat initial cu privire la savârsirea infractiunii mentionate au fost clarificate pe masura aprofundarii mijloacelor de proba, in sensul ca afirmatiile facute de invinuit reprezentau de fapt simple opinii ale acestuia si nu constituiau, in vreun fel, forme de interventie in favoarea inculpatului Said Baaklini”, preciza DNA intr-un comunicat de presa.

Banias si Mironescu, suspectati intr-un caz privind evaziune fiscala cu produse petroliere

Mircea Banias si Laurentiu Mironescu sunt suspectati intr-un caz de evaziune fiscala cu produse petrolier aduse in Portul Constanta, cercetarea fiind inceputa de Parchetul Capitalei si declinata DNA din cauza prejudiciului, care in doua luni a atins un milion de euro, potrivit unor surse judiciare.

Dosarul privind transporturile ilegale de marfuri de contrabanda venite din China, in care luni au fost facute perchezitii, ar fi pornit de la o ancheta preluata in lucru, initiat, de catre Parchetul Tribunalului Bucuresti, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Conform surselor citate, in acest dosar ar fi fost arestate preventiv trei persoane, intre care un „boschetar”, fiind investigate fapte de evaziune fiscala cu produse petroliere.

Sursele citate au precizat ca zeci de vase cu titei au fost aduse in Portul Constanta, unde nu au fost verificate corespunzator ca urmare a presupuselor interventii facute de senatorul PDL de Constanta Mircea Banias si secretarul general al MAI, Lurentiu Mironescu, precum si de alti lucratori vamali.

in ce priveste modul de operare, sursele judiciare au aratat ca persoane interesate, prin intermediul unor firme fantoma, aduceau produse petroliere categoria „motorina” care fie nu erau vamuite, fie erau vamuite la o alta categorie, ce nu presupunea accizarea, iar ulterior acestea erau vândute pe piata neagra.

Acest dosar a fost instrumentat initiat de procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti, fiind ulterior declinat Directiei Nationale Anticoruptie, din cauza specificului infractiunilor cercetate, respectiv evaziunea fiscala, si din cauza prejudiciului care in numai doua luni a atins de un milion de euro, fapt ce a atras procedural competenta DNA, au mai spus sursele judiciare.

Potrivit surselor citate, la momentul la care cauza se afla in lucru la Parchetul Capitalei, in dosar s-a reusit arestarea preventiva a trei persoane, respectiv a „boschetarului” si a altor doua persoane din spatele acestuia, o alta fiind lasata in libertate de catre instanta.

Cine este Mircea Banias

Mircea Banias, fost director al Administratiei Porturilor Constanta, a fost ales in colegiul uninominal 4 din Circumscriptia electorala nr.14 Constanta, la alegerile din 30 noiembrie 2008.

Senatorul Mircea Banias este vicelider al grupului parlamentar al PDL.

Mircea Banias a condus organizatia judeteana Constanta a PDL din august 2008 si pâna in luna martie a acestui an, când la PDL Constanta au avut loc alegeri. Mircea Banias a candidat pentru un nou mandat la sefia filialei PDL, insa a pierdut alegerile, presedinte al organizatiei fiind desemnat directorul Inspectoratului Judetean in Constructii Constanta, Gigi Chiru.

Presedintele Traian Basescu declara, in 7 martie, la bilantul Ministerului Public, ca ar vrea sa vada actiuni la „vamile de interior”, unde este „esenta fraudei vamale”, precum si actiuni in Vama Constanta.

„As vrea sa fac mentiunea legata de ultimele actiuni cu privire la poltia de frontiera si la vamile din frontiera – esenta fraudei vamale este la vamile din teritoriu, acolo unde se stabileste valoarea marfurilor, cantitatea marfii, accizele, TVA. As vrea sa vad actiunea in vamile din interior, inclusiv in vama din Constanta, care e de frontiera, dar nu trebuie omisa”, a spus atunci Traian Basescu. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here