Presedintele Basescu participa la Congresul Curtilor Constitutionale Europene

0
677
steag-uniunea-europeana

steag-uniunea-europeanaPresedintele Traian Basescu a sosit luni la Congresul Curtilor Constitutionale Europene, organizat la Bucuresti. Curtea Constitutionala a Romaniei gazduieste, intre 23 si 25 mai, lucrarile celui de-al XV-lea Congres al Conferintei Curtilor Constitutionale Europene, eveniment cu ample semnificatii pentru activitatea lor,

in asigurarea suprematiei principiilor constitutionale. La congres participa 40 de membri cu drepturi depline, membri asociati, observatori si invitati, constituiti intr-un cadru institutional, „cu o dimensiune pan europeana”, potrivit presedintelui Curtii Constitutionale (CC), Augustin Zagrean.

Amplitudinea acestei evolutii are la baza ideea generoasa lansata acum 39 de ani, prin proiectul de la Dubrovnik al presedintilor curtilor constitutionale din Germania, Austria, Italia si fosta Republica Federativa Iugoslavia, la realizarea caruia si-au adus o sustinuta contributie numeroase personalitati din domeniul dreptului constitutional si din viata politica.

Dezbaterea de la Bucuresti este axata pe o tema de maxima importanta si actualitate: „Justitia constitutionala: functii si raporturile cu celelalte autoritati publice”.

„Avem convingerea ca dialogul pe care il vom purta va genera idei consistente si inovatoare de natura sa consacre independenta curtilor constitutionale fata de alte autoritati ale statului si sa intareasca rolul acestora in consolidarea statului de drept in societatea contemporana, chemata sa faca fata unor provocari tot mai complexe si mai dificile”, spune judecatorul Zegrean.

In opinia presedintelui Augustin Zegrean, ca si in cazul celorlalte ramuri de drept national sau european, dreptul constitutional trebuie sa reflecte cat mai fidel noile realitati sociale, astfel ca noi reforme se dovedesc a fi necesare in multe dintre statele membre ale Conferintei. Toate acestea avand ca unic scop sporirea increderii cetatenilor si a celorlalte autoritati in justitia constitutionala – garant al democratiei. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here