Zeci de focoase pentru rachete au disparut dintr-un tren ce transporta armament

0
393
armament-rachete-disparitie

armament-rachete-disparitiePatru lazi in care se aflau cate 16 focoase pentru rachete au disparut dintr-un tren care transporta armament de la Zarnesti spre Bulgaria, disparitia fiind semnalata in Gara Stanesti din judetul Giurgiu. Parchetul Militar Bucuresti a declansat o ancheta in acest caz.

Vicepresedintele Comisiei de aparare George Scutaru considera ca ancheta in cazul furtului de focoase trebuie sa arate daca a fost vorba despre o neglijenta a jandarmilor care asigurau paza trenului si apreciaza ca incidentul ridica un semn de intrebare asupra starii de spirit a angajatilor MAI.

„Ancheta trebuie sa arate daca a fost vorba de o neglijenta a jandarmilor care asigurau paza trenului sau sa clarifice in detaliu circumstantele in care a avut loc furtul. Trebuie stabilit daca sustragerea lazilor cu focoase a fost un act intamplator, hotii urmarind sa fure orice dintr-un tren sau s-a actionat la comanda pentru o retea de crima organizata”, a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, deputatul PNL. Potrivit lui George Scutaru, incidentul de la Giurgiu ridica un semn de intrebare asupra starii de spirit a angajatilor de la MAI, „puternic afectat de deciziile arbitrare privind diminuarea personalului”.
Scutaru spera ca acest incident sa fie unul izolat si sa nu se asiste in viitorul apropiat la o multiplicare a unor asemenea evenimente „pe fondul haosului din institutiile statului”.

► Trenul din care au disparut cele patru lazi cu focoase transporta marfuri diverse, nu doar produse cu intrebuintare militara, vagoanele, care au fost resigilate, fiind verificate inca o data duminica de reprezentanti ai Politiei Transporturi.

Mai multi reprezentanti ai Politiei Transporturi au facut un nou control, duminica, la pranz, la vagoanele trenului din care au disparut focoasele. Ei au refuzat sa faca dcelaratii limitandu-se doar la a spune ca singurii autorizati sa dea amanunte despre caz sunt procurorii militari care fac ancheta.

Potrivit unuia dintre jandarmii care asigura in prezent paza trenului a spus ca acesta transporta marfuri diverse, nu doar produse cu intrebuintare militara.

Acesta a daugat ca vagoanele au fost resigilate.

La ora transmiterii acestei stiri audierile continua la Politia Transporturi de la Gara Giurgiu Nord, unde de sambata se afla pentru cercetari jandarmi dintre cei care au asigurat paza trenului.

► Potrivit unui comunicat al Parchetului ICCJ, sambata Parchetul Militar al Tribunalului Militar Bucuresti a fost sesizat de catre Inspectoratul Judetean de Jandarmerie Giurgiu ca in cursul acelei zile, in jurul orelor 15.30, lucratori ai Statiei CFR Giurgiu Nord au constatat ca la un vagon din garnitura trenului care continea obiecte cu specific militar, transportate in baza unui contract intre societati private, sigiile aplicate erau rupte si usa glisanta deschisa.

Trenul se afla in Statia CFR Giurgiu pentru efectuarea formalitatilor vamale, iar din interior s-a constatat ca lipseau patru lazi cu dispozitive militare.

La fata locului s-a deplasat echipa operativa impreuna cu institutiile abilitate, sub coordonarea procurorilor militari, pentru cercetari, adauga sursa citata.

► Jandarmeria Romana a trimis o comisie la Giurgiu pentru a verifica modul in care jandarmii responsabili cu paza transportului de armament si-au indeplinit obligatiile. Membrii comisiei vor incerca sa stabileasca daca acestia au fost neglijenti in indeplinirea atributiilor, caz in care ei vor fi sanctionati si se vor lua masuri legale fata de acestia, a declarat, pentru MEDIAFAX, Florin Hulea, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane. Transportul de armament era pazit de zece jandarmi, iar pana la acest moment niciunul dintre ei nu a fost sanctionat.

► Potrivit unor surse judiciare, trenul venea de la o fabrica de armament din judetul Brasov si avea destinatia Bulgaria, iar transportul, care reprezenta export de armament, era pazit de jandarmi.

Conform surselor citate, de la Brasov spre Bulgaria trenul ar fi avut trei opriri, iar disparitia lazilor cu focoase a fost sesizata de catre angajatii CFR din Gara Stanesti (Giurgiu), care au observat ca de la unul dintre vagoane lipsea sigiliul.

Ulterior, impreuna cu jandarmii si Politia a fost constatata lipsa celor patru lazi in care se afla cantitatea totala de 64 de focoase.

Sursele citate mai spun ca disparitia ar fi fost sesizata sambata dupa-amiaza.

Reprezentanti ai Ministerului Apararii sustin ca transportul nu apartine ministerului.

Parchetul Militar Bucuresti a declansat o ancheta in acest caz.

Totodata, surse judiciare afirma ca ar fi fost vorba despre un export privat de armament, iar una dintre ipotezele luate in calcul este ca furtul ar fi fost comis de catre hoti de fier vechi.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Giurgiu, comisar Mirela Gheta, a declarat ca politistii giurgiuveni au instituit filtre rutiere in tot judetul.

„Ancheta in acest caz nu ne apartine, noi am instituit filtre rutiere”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Giurgiu. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here