Kelemen: Statul roman trebuie sa ia o decizie in legatura cu Rosia Montana: da sau ba

0
654
rosia-montana

rosia-montanaMinistrul Culturii, Kelemen Hunor, considera ca statul roman trebuie sa ia o decizie in legatura cu proiectul Rosia Montana – „da sau ba”, mentionand ca statul ar fi fost corect, in 2000-2001, daca ar fi spus: „Da, v-am dat licenta, incepeti lucrarile” sau „Mergeti acasa”.

Kelemen Hunor, care este si liderul UDMR, a declarat, vineri, la Zabala (judetul Covasna), raspunzand unor intrebari ale jurnalistilor, ca UDMR nu a formulat o pozitie cu privire la proiectul Rosia Montana, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Nu am luat nicio decizie fiindca in Uniune acest subiect nu a fost discutat si nu am considerat ca este necesara o astfel de discutie si o pozitie oficiala”, a spus Kelemen, adaugand ca in cadrul Uniunii parerile sunt impartite.

Potrivit lui Kelemen, Comisia Nationala de Arheologie a votat in unanimitate pentru descarcarea de sarcina arheologica, cu „conditii foarte stricte”.

Kelemen a subliniat ca nu poate sa nu tina cont de parerea specialistilor, ca ministru, si ca procedura inca nu este finalizata.

„Acum nu mai vorbesc in calitate de ministru, deoarece nu pot sa fac o astfel de apreciere a unui proiect important doar din aceasta calitate”, a precizat liderul UDMR.

El a subliniat ca statul roman trebuie sa ia o decizie in legatura cu acest proiect.

„Daca nu avem nevoie de un investitor, statul roman trebuie sa spuna: «Mergeti acasa». Daca ai dat o licenta de exploatare miniera, atunci trebuie sa tii cont de acea decizie”, a afirmat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, statul roman „ar fi fost corect”, in 2000-2001, daca ar fi spus: „Da, v-am dat licenta, incepeti lucrarile”, respectand niste conditii „absolut necesare”, sau ar fi trebuit sa spuna: „Mergeti acasa”.

„In niciun stat european, cu astfel de chestiuni nu se joaca 11 ani. Statul roman trebuie sa ia o decizie: da sau ba. Nu este de acceptat sa tii aici investitori 11 ani si sa nu spui nimic. Din acest punct de vedere, responsabilitatea este a tuturor guvernelor de dupa 2000, care nu au dat un raspuns. De aceea sunt convins ca, indiferent ce decizie va lua Guvernul, procedura fiind la inceput, acea decizie va fi atacata, ori de unii, ori de altii. Important este ca, indiferent de ce decizie luam, trebuie sa oferim ceva oamenilor de acolo, dar sa ii trimitem sa culeaga fructe de padure si sa astepte sa vina turistii e cam putin, e nevoie de un pic mai mult”, a conchis el.

Directia Judeteana pentru Cultura Alba a emis, joi, certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru o parte din masivul Carnic, dupa aprobarea raportului de cercetare arheologica preventiva „Masivul Carnic, Rosia Montana, Romania – proiectul minier Rosia Montana”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National (DCJPN) Alba a emis acest certificat pe baza hotararii din 12 iulie a Comisiei Nationale de Arheologie privind aprobarea raportului de cercetare arheologica preventiva „Masivul Carnic, Rosia Montana, Romania – proiectul minier Rosia Montana”.

„Acesta este primul pas necesar in procesul de a asigura salvarea, conservarea si valorificarea mostenirii arheologice si arhitectonice de la Rosia Montana”, se arata in comunicatul citat, precizandu-se ca ministrul Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor, a initiat un plan de actiune care sa asigure conservarea celor mai importante situri arheologice si monumente arhitectonice.

Planul are ca obiectiv salvarea si punerea in valoare a 80% dintre valorile arheologice si arhitectonice din regiune, printre ele numarandu-se: galeriile miniere cu semnificatie istorica deosebita aflate in zona Piatra Corbului, galeriile din zona Catalina-Monulesti, care vor fi cercetate, restaurate si deschise publicului, incinta funerara romana de la Tau Gauri, sistemul hidraulic roman din sectorul minier Paru-Carpeni, inclusiv galerii romane, medievale si moderne, 41 de cladiri monument istoric din zona protejata, centrul istoric al localitatii revitalizat, peste 100 de kilometri de galerii de mina care vor fi cercetate de arheologi pentru alte descoperiri.

Acest plan va fi realizat prin alocarea de catre compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a 70 de milioane de dolari, care vor fi cheltuiti la Rosia Montana pentru lucrarile de conservare si punere in valoare a patrimoniului arheologic si arhitectonic. De asemenea, planul cuprinde infiintarea unei comisii speciale – din care vor face parte experti independenti – care va monitoriza si va avea puterea de a opri in orice moment exploatarea, in situatia in care se vor face descoperiri importante, scria in comunicatul Ministerului Culturii.

„Este o procedura legala care a respectat toate etapele necesare. Nu pot oferi mai multe detalii. in momentul in care se va parcurge o noua etapa, atunci voi oferi alte informatii. Avizul inseamna salvarea a circa 80 la suta din patrimoniul cultural construit si respecta criteriile privind salvarea patrimoniului national. Urmeaza, daca va fi cazul, scoaterea de pe lista monumentelor istorice a unei parti a masivului Carnic”, a declarat, joi seara, la Cluj, Kelemen Hunor, intrebat despre certificatul de descarcare de sarcina arheologica.

Rosia Montana Gold Corporation dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here