Yvan Allaire, la Davos: ”Guvernanta societatilor trebuie sa se sprijine pe administratori legitimi si credibili”

0
690

Profesorii canadieni Yvan Allaire si Mihaela Firsirotu, autorii volumului “Black Markets and Business Blues. The Man-Made Crisis of 2007-2009 and the Road to a New Capitalism”, au fost invitati la  Forumul Economic Anual de la Davos (26-30 ianuarie). Cei doi sunt initiatorii Centrului pentru o Romanie Integra si Prospera (CRIP).

Intr-un document prezentat pentru ”Global Council on the Role of Business in the 21st Century” al Forumului Economic Mondial, presedintele Consiliului Institutului pentru Guvernanta Organizatiilor Private si Publice (IGOPP), profesorul Yvan Allaire, a formulat o serie de recomandari pentru modificarea radicala a functionarii capitalismului. „Trebuie revazut modelul anglo-saxon de intreprindere, conform caruia aceasta are un singur obiectiv – de a crea valoare pentru actionari. intreprinderile trebuie sa-si castige si sa isi protejeze legitimitatea sociala in comunitatile carora le apartin. Ele trebuie sa creeze valoare pe termen lung pentru toate partile implicate si nu sa maximizeze valoarea pentru actionari”, afirma Allaire.

Propuneri concrete pentru implementarea noului model economic
• Societatile si guvernele trebuie sa-si adapteze politicile pentru a favoriza structuri multiple de proprietate a intreprinderilor, mergand de la cooperative la firme de familie, de la societati de stat la societati cotate la bursa, cu actionariat deschis sau nu.
• Pentru a intari stabilitatea actionariatului, un actionar ar trebui sa detina actiuni timp de cel putin 1 an, pentru a capata drept de vot.
• Pentru a descuraja detinerea de actiuni pe perioade extrem de scurte, ar trebui impusa o taxa minima asupra tuturor tranzactiilor bursiere si o taxa asupra castigurilor de capital, variabila in functie de durata detinerii actiunilor.
• Consiliul de Administratie trebuie sa fie legal responsabil pentru bunul mers al intreprinderii si nu pentru maximizarea valorii pe termen scurt a actiunilor.
• Guvernanta societatilor trebuie sa se sprijine pe administratori legitimi si credibili.
• Guvernele ar trebui sa elimine avantajele fiscale asociate acordarii de actiuni managerilor, ca forma de remunerare variabila.
• Mai mult decat atat, acordarea de actiuni cadrelor de conducere, ca forma de remunerare ar trebui abolita.
• Consiliul de Administratie ar trebui sa plafoneze factorul de multiplicare a remuneratiei conducerii in raport cu remuneratia medie a angajatilor.
• Marii investitori institutionali ar trebui sa incurajeze stabilitatea actionariatului si diversitatea formelor de proprietate asupra intreprinderilor si sa limiteze plasamentele in fonduri speculative.
• Guvernele ar trebui sa impuna principiul reciprocitatii in tranzactiile internationale; o firma straina ar trebui sa poata achizitiona o societate nationala numai in masura in care reciproca este valabila in tara achizitorului.
Criza financiara a aratat slabiciunile si punctele slabe ale unei forme de capitalism financiar care a fost dominanta in ultimii 20 de ani. Trebuie sa adoptam politici prin care sa fie creat un sistem economic si social mai echitabil, mai moral si mai stabil. (Am prezentat extrase din Comunicatul de Presa al IGOPP, despre scopul participarii profesorului Yvan Allaire la Forumul Economic Anual de la Davos.)

HORATIU SERB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here