WWF anunta Ora Pamantului 2016: 19 martie, ora 20:30

0
832

A mai ramas mai putin de o luna pana la Ora Pamantului (Earth Hour), cea mai mare miscare voluntara de mediu din toate timpurile. Pentru a 8-a oara consecutiv, WWF-Romania incurajeaza indivizi si organizatii, companii, institutii publice si centre culturale din toata tara sa stinga lumina timp de o ora, pe 19 martie, la ora locala 20.30. Romania se va alatura astfel altor peste 7.000 de orase din mai mult de 160 de tari, pentru a arata ca doreste mai multa determinare si actiuni concrete din partea decidentilor in adresarea problemelor din ce in ce mai acute de mediu.

Romania a demonstrat in fiecare an ca cetatenii ei sunt interesati de mediu din ce in ce mai mult si ca sunt dispusi sa se implice in activitati durabile, ca sunt dispusi sa actioneze si la nivel individual sau in cercuri apropiate pentru a da un exemplu si altora ca schimbarea comportamentului fata de natura este posibila si la indemana oricui.

De-a lungul celor sapte editii de pana acum, peste 40 de orase au participat in mod activ la Ora Pamantului si sute de mii de romani au stins luminile pentru o ora, in ultima sambata din martie. Cladiri simbolice, castele, monumente si institutii intrerup iluminatul in mod simbolic si gazduiesc evenimente tematice. Dintre reusitele importante ale miscarii Earth Hour in Romania: Palatul Parlamentului, cea mai mare cladire civila din lume, care intr-o ora consuma cat un oras de 20.000 de locuitori, stinge luminile in fiecare an de Earth Hour si, mai mult decat atat, opreste iluminatul exterior pe parcursul noptii, in fiecare seara.

Anul acesta mesajul si indemnul nostru pentru comunitatea Earth Hour din Romania este, in continuare, „Daruieste naturii din energia ta”. ii invitam pe romani sa stinga luminile in case si sa iasa la o tura cu bicicleta, o alergare scurta sau o simpla plimbare simbolica prin oras, impreuna cu prietenii, vecinii, familia, colegii. in loc sa consumam energie acasa, putem alege sa daruim propria energie, in aer liber. La nivel de orase, provocam autoritatile si asociatiile locale sa organizeze, pe parcursul lunii martie, actiuni de mediu care sa culmineze pe 19 martie cu o tura de biciclete, pe un traseu prestabilit, unde sa se adune toti cetatenii preocupati de poluare si de aglomerarea din orase.

Bicicleta este cel mai eficient mod de deplasare in cazul congestiilor urbane. Vorbim de eficienta energetica, viteza medie de deplasare la orele de varf in orale si de spatiul ocupat, mult mai avantajoase in cazul bicicletei fata de automobil.

Activitatile nu au o natura competitiva, ci au rolul de a aduce oameni cu valori si interese similare impreuna si sa promoveze cauza de mediu odata cu orase din intreaga lume. Ne vom consuma energia plimbandu-ne cu bicicleta sau alergand, pentru a semnala ca mediul este un subiect de interes major pentru noi si mai actual decat oricand si ca suntem pregatiti sa investim propria energie pentru a-l proteja. Dorim sa promovam, in acelasi timp, mijloacele de deplasare prietenoase cu natura si benefice pentru organism.

Earth Hour zi de zi

Earth Hour este momentul in care ne putem hotari sa reciclam, sa mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta, sa facem dusuri mai scurte, sa trecem la sursele regenerabile de energie sau sa ne schimbam obiceiurile de consum, bazat mai mult pe nevoi decat pe dorinte create artificial prin trucuri de marketing si acordand mai mult loc in cosurile noastre de cumparaturi produselor responsabile – traditionale, ecologice sau certificate FSC, ce atesta provenienta din paduri gestionate responsabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here