Wikileaks: Consilier UE – Gruparile de crima organizata din Romania lucreaza ilegal si in secret cu oficiali ai guvernului

0
689
secret-document

secret-documentConsilierul UE Onno Simmons a atras atentia ca „unele surse ar fi spus ca exista o «intelegere» intre «anumite grupuri arabe» si Guvernul Romaniei: «Lasati-ne sa spalam bani (in Romania) si nu vom ataca tinte romanesti»”, potrivit unei telegrame Wikileaks,

citata de Hotnews. Informatia apare intr-o relatare publicata de Hotnews, care citeaza o telegrama Wikileaks transmisa de misiunea diplomatica de la Bucuresti. Conform sursei citate, telegrama este nedatata, dar din context rezulta ca relateaza evenimente din 2006. Subiectul telegramei: „Grupul de Actiune G8 Antiterorism discuta despre dialogul cu Islam, despre crima organizata si siguranta frontierelor”.

In telegrama se vorbeste despre o intalnire „G8 Counter-Terrorism Action Group (CTAG) gazduita de Ambasada Rusiei”, in care Consilierul Uniunii Europene, Onno Simmons, a aratat ca „Mafia joaca un rol daunator si secret in Romania”. „Remarcand absenta relatarilor de catre presa sau de catre politie a omorurilor intre bande, el a sugerat ca crima organizata din Romania «ar putea fi asa de bine organizata incat nici nu e nevoie sa se impuste intre ei». El a precizat ca UE nu are informatii specifice in acest moment, manifestandu-si opinia ca grupurile de crima organizata din Romania «stau sub radar» si lucreaza ilegal si in secret cu oficiali ai guvernului”, se arata in telegrama, potrivit Hotnews.

Telegrama continua precizand ca Simmons „a atras atentia ca unele surse ar fi spus ca exista o «intelegere» intre «anumite grupuri arabe» si guvernul Romaniei: «Lasati-ne sa spalam bani (in Romania) si nu vom ataca tinte romanesti» . Mai tarziu in discutie, acesta a precizat ca «operatiunile PKK sunt finantate de catre operatiuni ilegale in Romania» (Comentariu (n.r. al ambasadei SUA): in timpul discutiei, Simmons a recunoscut ca nu are probe materiale pentru ceea ce a sustinut, sugerand ca «poate colegii nostri din SUA au mai multe informatii». Simmons e cunoscut in randurile diplomatice din Bucuresti ca fiind una dintre cele mai sceptice voci in ceea ce priveste progresul Romaniei catre integrare europeana”.

Conform sursei citate, la finalul telegramei, in comentariul adjunctului misiunii diplomatice la Bucuresti, Mark Taplin a precizat ca „Ambasada va continua eforturile sale de a se implica intr-un dialog substantial cu comunitatea moderata islamica din Romania” si ca „ofiterii Ambasadei se intalnesc regulat cu lideri musulmani; Muftiatul din Romania a fost de acord sa participe intr-un program de Vizite Internationale”.

Intr-o alta telegrama, marcata Secret, trimisa la Washington, se vorbeste despre implicarea SUA in comunitatea islamica moderata din Romania si despre nemultumirea Ambasadei Turciei referitor la aceasta problema.

„Ambasadorul Turciei in Romania ii cere Muftiatului din Romania, Yusuf Muurat, sa reziste eforturilor Ambasadei americane de a se implica in comunitatea musulmana din Romania. (…) Muftiatul a spus oficialilor ambasadei in 21 martie ca, din cauza opozitiei ambasadorului Turciei Ahmet Rifat Okcun, Ambasada SUA nu ar trebui sa mai urmareasca ideea de a asista la renovarea unui mausoleu islamic deteriorat in apropiere de Constanta. Muftiatul a propus anterior ca mausoleul sa fie reparat printr-un grant al Fondului Ambasadei pentru Prezervare Culturala”, se arata in telegrama, potrivit Hotnews.

Potrivit sursei citate, in finalul telegramei, intr-un comentariu propriu al ambasadei, marcat ca atare in document, se spune: „Nu avem nicio intentie sa diminuam eforturile noastre de a extinde contactul cu comunitatea crescanda de musulmani din Romania. (…) in acelasi timp, influenta Turca asupra comunitatii locale de musulmani – care este concentrata in mare in Constanta si in zona Marii Negre – este reala. in timp ce facem eforturi sa imbunatatim bazele militare din Romania din aceeasi zona pentru a fi folosite de militari americani, planuim sa atingem unele dintre comunitatile despre care Okcun (n.r. Ambasadorul Turciei) considera cu sunt «ale lui» pentru a ne asigura ca avem un dialog pozitiv si direct”.

Hotnews sustine ca documentul face parte din telegramele obtinute de Wikileaks, organizatia condusa de Julian Assange. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here