Vosganian: O crestere economica de peste 4% s-ar resimti si in nivelul de trai

0
786

Romania are nevoie de o crestere anuala a PIB de peste 4% pentru dezvoltarea nivelului de trai al populatiei si reducerea decalajelor fata de tarile avansate din UE, iar un astfel de ritm poate fi atins doar cu investitii straine si fonduri europene, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

„Eu cand vorbesc despre cresterea industriei si a exportului, nu fac decat sa semnalez ca exista segmente dinamice care trebuie incurajate. in acelasi timp, nu trebuie sa ne facem iluzii. Daca Romania nu depaseste o crestere economica de 2% din PIB, cresterea economica nu se va repercuta in nivelul de trai si in reducerea decalajelor fata de tarile avansate din Uniunea Europeana. Ca sa putem vorbi in Romania in mod real de o desprindere de criza si de o crestere reala a veniturilor nivelului de trai si de o reducere a decalajelor trebuie sa vorbim de o crestere economica in jur de 4%, deci obiectivul nostru este sa ajungem la 4%”, a afirmat Vosganian intr-o conferinta de presa, informeaza Mediafax.

El a precizat insa ca nu se poate ajunge la un avans al PIB de 4% fara investitii straine si fonduri europene, fiind necesara cresterea capacitatii de absorbtie a acestora.

„Romania nu are singura resurse ca sa atinga acest PIB, care este de fapt si PIB-ul potential al Romaniei in cazul absorbtiei acestor fonduri. Trebuie sa actionam pentru atragerea investitiilor, de aceea in discutiile de la Guvern gandim o formula prin care deja pentru anul 2014 sa dezvoltam o strategie a utilizarii parghiilor active ale statului in domeniul investitional”, a mai spus Vosganian.

Prognoza de crestere economica a autoritatilor romane si a FMI este de 2% pentru acest an si de 2,25% pentru 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here