Studiu: Romanii, tot mai atenti la cheltuielile zilnice

0
1041
cumparaturi-shopping-bani-economii

Romanii acorda mare atentie cheltuielilor zilnice si cauta in permanenta sa-si optimizeze bugetul personal, arata un studiu efectuat de Novel Research, la initiativa Provident Financial Romania. Astfel, 8 din 10 consumatori romani urmaresc evolutia bugetului personal, desi doar 13,5% tin o evidenta scrisa a veniturilor si cheltuielilor. Aproximativ 41,3% dintre respondenti sunt insa foarte interesati sa-si dezvolte cunostintele de gestionare a bugetului personal, releva studiul efectuat in perioada 9-19 iulie pe un esantion de 1.002 respondenti.

Peste 57% din cei chestionati considera ca au un nivel de trai mediu sau peste medie si isi pot permite sa cumpere bunuri mai scumpe, chiar daca fac uneori sacrificii in alte domenii, in timp ce aproape 3% dintre acestia sustin ca au un buget acoperitor pentru tot ceea ce le este necesar. Astfel, 14,3% dintre romani se incadreaza intotdeauna in veniturile obtinute, in timp ce 29,9% fac acest lucru cu regularitate. Doar 22% dintre cei chestionati nu reusesc aproape niciodata sa cheltuie mai putin decat castiga.

Gestionarea mai buna a bugetului personal este o prioritate pentru majoritatea respondentilor. 3 din 10 respondenti economisesc in fiecare luna, iar 23,5% pun bani deoparte atunci cand au in plan o investitie pentru confortul personal. Dintre acestia, aproximativ 55% cauta intai sa economiseasca si apoi sa cheltuiasca bugetul disponibil, in timp ce restul obisnuieste mai intai sa cheltuiasca si sa economiseasca ceea ce ramane.

„Rezultatele studiului confirma inca o data importanta investitiilor in educatie financiara, una dintre prioritatile strategiei noastre de dezvoltare durabila. inca din 2008 sustinem activ programe menite sa imbunatateasca nivelul de cunostinte financiare ale romanilor si suntembucurosi sa observam, comparativ cu rezultatele studiului desfasurat in 2011, o crestere a interesului consumatorilor pentru informare inainte de a-si asuma un angajament financiar”, a declarat Ivo Kalik, directorul general al Provident Financial Romania si Bulgaria.

Astfel, 13% dintre respondenti sustin ca nu se indatoreaza, iar o treime dintre romanii care au datorii pun acumularea lor pe seama lipsei de cunostinte aprofundate cu privire la gestionarea bugetului si a datoriilor. 7 din 10 romani resimt datoriile ca pe un disconfort psihic, dar peste doua treimi dintre cei chestionati spun ca gradul personal de indatorare nu reprezinta un motiv de ingrijorare, acestia fiind convinsi ca vor gasi cea mai buna solutie pentru a-si reechilibra bugetul. Numai 8,9% percep datoriile drept un factor de stres si considera ca nu au la indemana solutii pentru a le achita, tendinta fiind mai pronuntata in cazul paturii sarace si private de educatie financiara, care aloca un timp mai mare pentru gestionarea banilor.

Educatia financiara este asadar o prioritate pentru romani, aproape jumatate dintre cei chestionati fiind interesati sa-si dezvolte cunostintele cu privire la buget. Mai mult, 46,8% dintre cei chestionati admit ca au cunostinte reduse in materie de termeni financiari, precum si in ce priveste asigurarea unui plan alternativ de pensionare sau realizarea de investitii, iar o mai buna intelegere i-ar ajuta sa-si imbunatateasca bugetul si gradul de economisire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here